TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Grip aşısı isyanı: Ölünce çıkacak herhalde

65 yaş üstünde, kronik hastalığı olan birçok vatandaşın grip aşısına ulaşamadığını belirten Eczacı Ulaş Erdoğan, “Tepkilerini ‘Ölünce çıkacak herhalde’ diyerek dile getiriyorlar” dedi

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2022 05:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Grip aşısı isyanı: Ölünce çıkacak herhalde

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen riskli gruplara ücretsiz uygulanan grip aşıları e-Nabız sistemi üzerinden uygulamaya açıldı. Uzmanlar son yıllarda maske ve mesafe önlemleri nedeniyle sık görülmeyen grip vakalarında bu sene yüksek artış yaşanabileceğinin altını çizerken, aşılama sürecindeki sorunlar da sürüyor. 65 yaş üstünde, kronik hastalığı olan birçok vatandaşın grip aşısına ulaşamadığını belirten Eczacı Ulaş Erdoğan, “65 yaş üzeri ve riskli hastalıkları olmasına rağmen aşı hakkı tanımlanmayanlar var. ‘Bize ölünce aşı çıkacak herhalde’ diye tepkilerini dile getiriyorlar” dedi. Öte yandan Eylül ayında sipariş edilen 4 milyona yakın grip aşısının da yetersiz olacağı savunuluyor.

GRİP VAKALARI ARTACAK

Pandemiyle geçen 2 yılda maske ve mesafe önlemleri sebebiyle çok fazla görülmeyen grip vakalarının bu yıl artış göstereceğini belirten İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yüce Ayhan, “Bir planlama yapılıp, belli bir aşı tedariği sağlanması gerekiyor. Bu plan dahilinde de riskli grupların, ki buna sağlık çalışanları da dahil... Aşılanması gerekiyor. Kovid-19’un devam ettiği, maske ve mesafe önlemlerinin gevşediği bir dönemde grip vakalarının da artacağını öngörmek mümkün. Pandeminin ilk yılında grip vakası ülkemizde neredeyse sıfırdı. Çünkü yoğun bir maske kullanımı vardı ve mesafeye dikkat ediliyordu. Şimdi vaka sayısının fazla olacağını öngörmek gerekiyor. Grip vakalarının geçen 2 yıla göre daha fazla olacağı muhtemel” diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA AŞILANMALI

Süreçte sağlık çalışanlarının da aşılanması gerektiğini kaydeden Ayhan, şunları söyledi: “Bir diğer risk de grip ve Kovid-19’un bir arada olacağı hastalar. Bunlar ekstra risk oluşturacak enfeksiyonlar. Belki daha ağır seyredecek ikisi bir arada olduğundan. Dolayısıyla risk grubundaki hastaların biran önce aşılanması gerekiyor. Sağlık çalışanları her iki hastalık grubuyla da temas halinde olduğu için onların da aşılanması gerekiyor.”

YAYGIN AŞILAMA YOK

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’ye gelen grip aşısının yetersiz olacağını söyleyen Eczacı Ulaş Erdoğan, “Pandemiden önce grip aşılarında böyle bir sıralandırma yoktu. Devletin buna el koyması olumlu bir şey ancak sorunun kaynağı yeterli aşının gelmiyor olması. 3,5 milyon civarında bir aşı getirildiğinden bahsediliyor. Bunun yalnız bir tanesi ödeme kapsamında diğer ikisi değil. Ödeme kapsamında olmayan aşıları eczaneden alıp hemen vurdurabiliyorsunuz. Ödeme kapsamında olanda ise aşı hakkı tanımlaması bekliyorsunuz. Burada bir eşitsizlik var. Grip daha çok okullarda, toplu taşıma araçlarında ve kalabalık yerlerde yayılıyor. Ancak buralarda herhangi bir aşılama çalışması yok. Yaygın bir aşılama olmadığı verilerle de sabit” dedi.

BİZE ÖLÜNCE ÇIKACAK HERALDE!

Grip aşısının tanımlandığı günden bu yana 65 yaş üstünde, kronik hastalığı olanların birçoğunun ellerinin boş kaldığını vurgulayan Erdoğan, “65 yaş üzeri ve riskli hastalıkları olmasına rağmen aşı hakkı tanımlanmayan yurttaşlar da var. ‘Bize ölünce aşı çıkacak herhalde’ diye tepkilerini dile getiriyor hatta insanlar. Algoritmayı neye göre kurduklarını anlayamıyoruz. Bu işin mantığında toplumun genelini yaygın bir şekilde aşılarsan işe yarar. Ama yalnızca belli bir kesimi aşılarsanız aşının bir koruyuculuğu da kalmıyor. Çünkü virüs kendini üretmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.