İnsan sağlığı söz konusu olduğunda, yapılan araştırmalara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Birçok insan daha önce adını duymadığı terimleri, yaptıkları araştırmalar sayesinde öğreniyor. Glutatyon da bu terimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Glutatyon nedir, belirtileri neler sorularının yanıtlarını haberimizin devamında sizin için derledik.
Glutatyon nedir? Vücudun neresinde üretilir?
Glutatyon, insan vücudu içerisinde kendiliğinden var olan yararlı bir antioksidan maddedir. 3 temel aminoasitten oluşur. Glisin, L-Sistein ve L-Glutamat olarak isimlendirilen bu aminoasitler, glutatyonun yapısını meydana getirir. Karaciğer hücrelerinde vücudun merkezi sinir sisteminde konumlanan sinir hücrelerinde üretilir. Glutatyonun varlığı sayesinde; doku yenilenmeleri, güçlü bir bağışıklık sistemi, kalp hastalıklarında iyileşme ve daha pek çok alanda fayda sağlanır.
Glutatyon faydaları nelerdir?
Günlük hayatta yer alan pek çok unsur glutatyon seviyesinin düşmesine yol açar. Çevresel etkiler, beslenme düzenindeki bozukluklar, yaşın ilerlemesi ve stres gibi sebepler, vücuttaki glutasyon seviyesinin aşağıya çekilmesine neden olur. Vücutta kendiliğinden yer alan glutatyona böyle durumlarda dışarıdan kapsül ve sıvı şeklinde takviyede de bulunulabilir. Glutatyonun vücuda sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:
Yaşlanma belirtilerinin azaltır
Bağışıklık sisteminin güçlendirir
Karaciğeri tedavi eder, hücre hasarlarını onarır
Sedef hastalığı tedavisine yardımcı olur
Stresin azalmasını sağlar
İnsülin direncini yükseltir
Periferik arter hastalığında hareketin artmasına yardımcı olur
Kanserin ilerlemesini önler
Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılır
Otizm semptomlarını azaltmaya yönelik destek sağlar
Diyabetten kaynaklı etkileri minimuma çeker
Alzheimer, astım, hepatit, kolit, damar tıkanıklığı ve lyme gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır.
Glutatyon belirtileri
Vücudunda glutatyon eksikliği bulunan kişilerde bazı tipik belirtiler görülür. Bu belirtiler şu şekilde kendini gösterir:
Enerji kaybı
Yorgunluk ve halsizlik
Konsantrasyonda düşüş
Unutkanlık, artan hafıza sorunları
Yaraların normalden daha yavaş iyileşmesi
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bu yöntemle kısırlaştırma son bulacak
Kaynak: HABER MERKEZİ