TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gezi Parkı olayları nedir? Gezi Parkı olayları nasıl başladı?

Taksim Gezi Parkı olayları nedir? Gezi Parkı olayları ne zaman ve nasıl başladı? İşte Gezi Parkı olayları…

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2023 12:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Gezi Parkı olayları nedir? Gezi Parkı olayları nasıl başladı?

Taksim Gezi Parkı olayları nedir? Gezi Parkı olayları ne zaman ve nasıl başladı? Gezi Parkı davası nedir? Gezi Parkı olaylarında kaç kişi yaşamını yitirdi? Olaylarda ka. kişi yaralandı? 

Taksim Gezi Parkı olayları, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve sadece umumi hizmette kullanılmak koşulu ile tapuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmiş olan Taksim Gezi Parkı için koruma kurulu kararı olduğu halde Topçu Kışlası'nın, Taksim Yayalaştırma Projesi çerçevesinde imar izni olmadan inşa edilmesini engelleme eylemi olarak başlamıştır ve ardından tüm Türkiye’ye yayılmıştır.

GEZİ OLAYLARI NASIL BAŞLADI?

27 Mayıs 2013 tarihinde aktivistlerin parka giren iş makinelerinin ardından çalışmaları durdurmaya çalışmasına polis tarafından müdahalede bulunmuş, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın proje ile ilgili ısrarcı açıklamaları ile protestolar hükümet karşıtı gösterilere dönüşmüş ve İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye'nin diğer illerinde de protestolar yapılmaya başlanmıştır. Çeşitli yürüyüşlerin yanı sıra protestocular parklarda çadır kurarak konakladılar.

Olaylar sırasında sivil olan Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Berkin Elvan, Burak Can Karamanoğlu, Mehmet İstif ve Elif Çermik ile polis komiseri Mustafa Sarı ve polis memuru Ahmet Küçüktağ hayatını kaybederken, 9 bin 63 kişi yaralandı.

Olaylar sebebiyle ülkede; borsa, turizm ve ekonomi alanlarında olumsuz etkilemeler oldu. Bölge esnafı da olaylardan olumsuz etkilendi. Medyada kimi mecralar olayları an be an verirken, kimi mecralar ise yaşanan olayları görmezden geldi ya da çok az yer verdi. Bu durum da halk tarafından tepkilere sebep oldu. Protestocular çok sayıda kamu binası, polis aracı, medya aracı, bankamatik ve belediye otobüsüne zarar verdi. Eylemler, yaklaşık 20 gün sürdü.

Eylemlerin ardından polis tarafından boşaltılan Gezi Parkı, birkaç hafta kapalı tutuldu. Bu sırada İstanbul Büyükşehir Belediyesi peyzaj çalışması yaptı ve bazı noktaları onardı. Park daha sonra halkın kullanımına yeniden açıldı.

Gezi Parkı davası

Osman Kavala, Memet Ali Alabora ve Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında toplam 47 bin 520 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Dava, "olayları organize ettiği ve finansman sağladığı" iddialarıyla açıldı.   

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.