TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Usta oyuncu Kadir İnanır kimdir? Kadir İnanır nereli ve kaç yaşında?

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Kadir İnanır hakkında merak edilenleri sizler için derledik. İşte Kadir İnanır hakkında merak edilen tüm detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2024 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 11:43
Kaynak: HABER MERKEZİ
Usta oyuncu Kadir İnanır kimdir? Kadir İnanır nereli ve kaç yaşında?

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Kadir İnanır'ın hayatı merak ediliyor. Biz de sizin için detaylı araştırma yaptık. Peki Kadir İnanır kimdir? İşte detaylar..

Kadir İnanır kimdir?

Fatsa doğumlu olan Kadir İnanır, ailesinin en küçük çocuğudur. İlkokul ve ortaokul eğitimini Fatsa'da tamamlarken, sahne yeteneğini çeşitli okul gösterilerinde gösterdi. İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde yatılı olarak okuduktan sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Televizyon Bölümü'nden mezun oldu.

1967 yılında Ses dergisi'nin düzenlediği "Sinema Artisti Yarışması"nda finale kalan Kadir İnanır, 1968'de ise Saklambaç gazetesinin düzenlediği "Fotoroman Artisti Yarışması"'nda birinci oldu. Fotoromanlarda bir süre rol aldıktan sonra sinema kariyerine adım attı. İlk kez başrolde yer aldığı 1970 yapımı "Kara Gözlüm" filmiyle Türkan Şoray ile başrolleri paylaştı. Atıf Yılmaz'ın yönettiği bu filmle Türk sinemasının önemli erkek oyuncuları arasında yerini aldı. Daha sonra birçok filmde Türkan Şoray'la birlikte rol aldı ve Türk sinemasının sevilen isimleri arasına girdi.

Zamanla daha nitelikli filmlere yönelen Kadir İnanır'ın filmografisinde önemli yapımlar bulunmaktadır. Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Utanç" (1972), "Selvi Boylum, Al Yazmalım" (1977) ve "Bir Yudum Sevgi" (1984), Ömer Kavur'un yönettiği "Ah Güzel İstanbul" (1981), "Kırık Bir Aşk Hikayesi" (1981) ve "Amansız Yol" (1985), Şerif Gören'in yönettiği "Tomruk" (1982), "Sen Türkülerini Söyle" (1986) ve "Katırcılar" (1987), Erdoğan Tokatlı'nın yönettiği "Suçumuz İnsan Olmak" (1986) ve "72. Koğuş" (1987), Zeki Alasya'nın yönettiği "Dikenli Yol" (1986), Zafer Par'ın yönettiği "Yedi Uyuyanlar" (1988), Melih Gülgen'in yönettiği "Tatar Ramazan" (1990) ve "Tatar Ramazan Sürgünde" (1992) gibi yapımlar, İnanır'ın kariyerinde önemli bir yer tutar.

Kadir İnanır, sinema kariyerinde birçok ödüle layık görülmüştür. 5. Altın Koza Film Festivali'nde Filiz Akın ile birlikte rol aldığı "Utanç" (1973) adlı filmde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca, 1985 yapımı Şerif Gören filmi "Yılanların Öcü"deki performansıyla 1986 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. 1990'da "Medcezir Manzaraları" adlı filmdeki rolüyle 3. Ankara Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştır. Ayrıca, 1998 yılında Flash TV'de 8 ay boyunca ana haber bültenini sunmuştur.

Son dönem Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olan ünlü oyuncu, 2000 yapımı Sinan Çetin filmi "Komser Şekspir"de rol almıştır. Ardından, 24 yıl aradan sonra 2003 yılında "Gönderilmemiş Mektuplar" adlı filmde Türkân Şoray ile yeniden bir araya gelmiştir. Uzun yıllar boyunca birbirine yakıştırılan bu ikili, söz konusu filmle birlikte büyük ilgi görmüştür.

2005 yılında Memduh Ün ve Tunç Başaran'ın yönettiği "Sinema Bir Mucizedir" adlı yapımda, Fatma Girik ile birlikte başrolleri paylaşan Kadir İnanır, önemli bir rol üstlendi.

İnanır'ın canlandırdığı karakterler genellikle onurlu, özverili ve güçlü erkek tiplerini yansıtmıştır. Toplamda 182 sinema filminde ve 12 televizyon dizisinde rol alan İnanır'ın en uzun soluklu dizisi, "Marziye" adlı yapımdır. Ayrıca 1995-1996 yılları arasında Kanal D'de yayınlanan "Böyle Gitmez" adlı haber programını sunmuştur.

Sosyoloji, ekonomi ve siyasetle de ilgilenen ve hiç evlenmemiş olan Kadir İnanır'ın "Göden" (Fatsa ağzında kurbağa) koleksiyonu bulunmaktadır. Ayrıca, "Hekimoğlu Türküsü"nü Ümit Tokcan'la birlikte derlemiştir.

Kadir İnanır'ın 2000 yılında, "Derman Bey" dizisinin çekimleri sırasında rol arkadaşı olan Buket Saygı'ya gönderdiği sms'ler nedeniyle taciz suçlamasıyla dava açıldı. İnanır, sms'leri "motivasyon" amaçlı gönderdiğini belirtmesine rağmen, 2003 yılında sonuçlanan davada "sarkıntılık ve hakaret etmek" suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, iyi halden dolayı bu ceza 456 milyon 300 bin lira para cezasına çevrilip ertelenmiştir.

Şubat 2012'de bel fıtığı ameliyatı geçiren Kadir İnanır, ardından akciğerlerinde tespit edilen bir tümör nedeniyle bir operasyon daha geçirdi. 20 Kasım 2021'de rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Hastane yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, felç riskinin bulunmadığı ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtilmiştir.

Kadir İnanır'ın kökeni nedir?

Kadir İnanır, Ordu’nun Fatsa ilçesinde doğmuştur ve Türk kökenlidir. Fatsa'da doğan Kadir İnanır, ailesinin son çocuğudur. İlkokul ve ortaokul eğitimini Fatsa'da tamamlamıştır.

Kadir İnanır nasıl ünlü oldu?

Kadir İnanır, 1967 yılında düzenlenen "Sinema Artisti Yarışması"nda finale kalarak dikkatleri üzerine çekti. Bir yıl sonra, 1968'de ise "Fotoroman Artisti Yarışması"nda birinci olarak başarısını taçlandırdı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.