TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üçgen tabutun anlamı nedir? Şehitlerin tabutu neden üçgen olur?

Vatanını korumak için hayatını feda eden şehitlerin cenazesinde kullanılan üçgen tabut ne anlama gelir? İşte üçgen tabut hakkında merak edilenler…

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 11:05
Kaynak: HABER MERKEZİ
Üçgen tabutun anlamı nedir? Şehitlerin tabutu neden üçgen olur?

Bir kişi hayatını kaybettiğinde, gömülmeden önce yapılması gereken birtakım şeyler vardır. Hayatını kaybeden kişinin layıkıyla defnedilebilmesi için vücut bütünlüğünün sağlanması, güzelce temizlenmesi ve temiz bir kefene sarılması gerekir. Gömüleceği mezarlığa götürülebilmesi için ise bir tabutun içerisine yerleştirilmesi ve defin yerine kadar bu tabut içerisinde omuzlarda taşınarak götürülmesi doğru kabul edilir. Ölen kişiye duyulan saygı ve sevginin bir göstergesi olarak titizlikle yürütülen bu süreçte, kullanılan tabutun şekli farklı anlamlar ifade eder. Sıradan bir vatandaş dikdörtgen tabut ile taşınırken, üçgen tabutun kimler için kullanılacağı merak ediliyor. Üçgen tabutun anlamı nedir? Birlikte inceleyelim.

Üçgen tabutun anlamı nedir?

Bir kişi öldüğünde dikdörtgen tabut içerisine yerleştirilerek, gömüleceği mezarlığa götürülür. Koyulan tabutun şeklinin üçgen olması, ölen kişinin bir şehit olduğunu gösterir. Vatanını korumak için cephede ya da herhangi bir noktada hayatını kaybeden askerler, sembolik olarak üçgen tabut içerisinde defnedilir. Tabutun üçgen olması; kararlılık, güç ve askeri disiplini simgeler. Diğer insanlardan farklı olarak şehit olan askerlerin dikdörtgen değil de üçgen tabutun içerisinde defnedilmesi, askere duyulan saygıyı ifade eder.

Şehitlerin tabutu neden üçgen olur?

Vatanının birliği ve bütünlüğü için hayatını feda eden bir askerin hem cesaretini hem de fedakarlığını gösteren üçgen tabut, üzerine Türk bayrağı örtülerek defin yerine kadar taşınır.

Tabutun boyu ne kadardır?

Hayatını kaybeden kişilerin defin yerine kadar zarar görmeden taşınabilmesi için kullanılan tabutların belirli bir ölçü standardı bulunur. Buna göre bir tabutun uzunluğu 2 ila 2 buçuk cm, genişliği 50 ila 75 cm ve derinliği 40 ila 50 cm arasında değişiklik gösterir.

Kimlerin tabutuna bayrak örtülür?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda yer alan Türk Bayrağı Kanunu’nun 6. maddesine göre: “Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin ve yönetmelikte belirlenecek asker ve sivil kişilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.