TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 8 Mart

Tarihler 8 Mart'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2024 09:56
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 8 Mart

Türkiye ve dünyada 8 Mart tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

8 MART TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Rusya'da Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi, Petrograd'da kadınların sokaklara çıkması ve Çar II. Nikolay'ın tahttan indirilmesine yol açan Şubat Devrimi'yle (Jülyen takvimine göre 23 Şubat) başlamıştır. Bu olaylar, aynı yıl gerçekleşen Ekim Devrimi'nin ardından Sovyet Birliği'nde Dünya Kadınlar Günü'nün sabit bir tarihe sahip olmasına ve uluslararası sosyalist ve komünist hareket tarafından dünya genelinde 8 Mart'ta Kadınlar Günü'nün kutlanmasına neden olmuştur.

Ancak, bu tarih 1960'lı yılların sonlarına kadar geniş çapta kabul görmedi. Daha sonra, Birleşmiş Milletler'in 1977'de resmi olarak 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü olarak tanımasıyla birlikte, bu tarih giderek evrensel bir karakter kazandı.

8 MART TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Feride Hilal Akın, 8 Mart 1996 tarihinde İstanbul, Türkiye'de doğan Türk pop ve R&B müzik şarkıcısıdır. Uzun yıllarını Ankara'da geçiren Akın, lise eğitimini de Ankara'da tamamlamıştır. Sahne kariyerine olan ilgisi 17 yaşında başlayan sanatçı, birçok müzisyenle düet projelerine imza atmıştır, bunlardan biri de İlyas Yalçıntaş ile gerçekleştirdiği çalışmadır. Ayrıca, Show TV'de yayınlanan Yeni Gelin dizisinde "Şirin" karakterini canlandırmıştır.

Feride Hilal Akın'ın müzik kariyerindeki çıkışı, "Yok Yok" adlı şarkısıyla gerçekleşmiş ve bu şarkı müzik listelerinde üst sıralarda yer almıştır. Aynı zamanda Türk pop şarkıcısı Buray ve RedKeys Music şirketinden rapçi KÖK$VL ile birlikte "Rampapapam" adlı şarkıyı yayınlamıştır.

Sanatçının geniş müzik yelpazesi, Türk pop müziği ve R&B türlerindeki başarılı işbirlikleriyle dikkat çekmektedir. Feride Hilal Akın, hem müzik dünyasındaki başarıları hem de oyunculuk kariyeri ile Türkiye'de genç yetenekler arasında önemli bir yer edinmiştir.

8 MART TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Rasim Mükerrem Öztekin, 14 Ocak 1959 tarihinde İstanbul'da doğdu ve 8 Mart 2021 tarihinde aynı şehirde hayatını kaybetti. Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu olarak tanınan Öztekin aynı zamanda başarılı bir seslendirme sanatçısıydı.

Eğitimine Galatasaray Lisesi'nde başlayan Öztekin, ardından İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Tiyatro kariyerine amatör çalışmalarla İstanbul Akademik Sanatçılar Topluluğu, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Nöbetçi Tiyatro'da başladı. Profesyonel tiyatro hayatına ise Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular topluluğunda adım attı.

2016 yılında, tiyatro dünyasındaki etkileyici kariyerine devam etmek üzere Kel Hasan Efendi'nin kavuğunu Ferhan Şensoy'dan devraldı. Ancak, 20 Eylül 2020 tarihinde bu kavuğu genç bir oyuncu olan Şevket Çoruh'a devretti.

Rasim Öztekin, tiyatroculuğunun yanı sıra 1992-1995 yılları arasında televizyonlarda şov programları yapmış ve Gani Müjde ve Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı "2071’de Türkiye" adlı müzikali sahneleyip oynamıştır. Ayrıca, sinema, dizi ve filmlerde de başarılı performanslarıyla izleyicilerle buluştu.

Sanatçı aynı zamanda TRT'ye program metin yazarlığı ve bir dönem Akşam gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Mart 2020'de Rasim Öztekin'in resmi YouTube kanalı olan "Rasim Öztekin TV" açılmıştır.

Türk tiyatro ve sinema dünyasının önemli isimlerinden biri olan Rasim Mükerrem Öztekin, sanat kariyeri boyunca izleyicilere unutulmaz anlar yaşatmış ve Türkiye'nin sevilen sanatçılarından biri olarak anılmaktadır.

2004 yılında kalp yetmezliği teşhisi konulan Rasim Öztekin, 8 Mart 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Öztekin, aynı günün akşamında tedavi gördüğü Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 62 yaşında yaşamını yitirdi.

Sanat dünyasının sevilen ismi Rasim Öztekin'in ölümü, Türkiye genelinde büyük bir üzüntüye yol açtı. Ölümünden sonra, Ferhan Şensoy, Şevket Çoruh, Cem Yılmaz, Cüneyt Arkın, Yılmaz Erdoğan, Hülya Koçyiğit, Demet Akbağ, Şoray Uzun, Gülse Birsel, Ata Demirer gibi birçok sanatçı, aynı zamanda siyasetçiler Recep Tayyip Erdoğan, Fahrettin Koca, Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ali Babacan ve diğer bazı siyasetçiler, başsağlığı mesajlarıyla Rasim Öztekin'e veda ettiler.

Ölümü, Türk sanat ve kültür dünyasında derin bir boşluk bırakan Rasim Öztekin, hem profesyonel yetenekleri hem de insanlık değerleriyle hatırlanmaya devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.