TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 7 Nisan

Tarihler 7 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2024 17:20
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 7 Nisan

Türkiye ve dünyada 7 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

7 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

İstanbul Havalimanı seferlerine başladı

İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısında bulunan Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında konumlanan bir havalimanı, 29 Ekim 2018'de açıldı. İlk uçuş, TK2124 sefer koduyla aynı tarihte İstanbul'dan Ankara'ya gerçekleştirildi. Tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanan ve altı bağımsız pisti bulunan iki terminale sahip olacak. İnşa aşamasında proje adı İstanbul Yeni Havalimanı olarak belirlendi ancak tamamlandığında ismi İstanbul Havalimanı olarak değiştirildi. Havalimanı için yapılan ihaleyi, 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarından oluşan Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG), cumhuriyet tarihinin en yüksek teklifi olan 22,152 milyar euro değerinde bir teklif ile kazandı. İGA'nın 2022 itibarıyla ortaklık yapısı %55 Kalyon Havacılık ve İnşaat A.Ş. ve %45 Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. şeklindeydi. İhale sonrasında, proje temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atıldı.

istanbul havalimanı

Havalimanı inşaatında yaşanan işçi koşullarının yetersizliği ve iş kazalarına dair haberler, ara sıra muhalif medya tarafından kamuoyuna yansıtıldı. Bu haberler, ölümlerin kamuoyundan gizlendiği ve Şubat 2018'e kadar 400'den fazla işçinin hayatını kaybettiği iddialarını beraberinde getirdi ve Çalışma Bakanlığı'nı açıklama yapmaya zorladı. Bakanlık açıklamasında, ölen işçi sayısının 27 olduğunu belirtti. Eylül 2018'de, havaalanı işçileri, koşulların iyileştirilmesi talebiyle geniş katılımlı bir eylem düzenledi, ancak jandarmalar eyleme TOMA ve biber gazıyla müdahale etti. İnşaat-İş Sendikası, eylemin ardından yaklaşık 600 işçinin gözaltına alındığını iddia etti.

ali sürmeli

Ali Sürmeli doğdu

Ali Sürmeli, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu olarak bilinir. Solhan'da 7 Nisan 1959'da doğmuştur.

Zaza kökenli olan Ali Sürmeli, aslen Muş'un Varto ilçesine bağlı Omeriyan köyündendir. Babası, Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde postacı olarak görev yapmıştır. Bu nedenle Ali Sürmeli'nin çocukluğu Solhan, Karlıova, Elazığ, Palu, Kovancılar, Diyarbakır ve Bursa gibi farklı şehirlerde geçmiştir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Devlet Konservatuvarı "Tiyatro" bölümünden mezun olan Sürmeli (1985), kariyerine Sokak Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde görev alarak başlamıştır. Sinema filmlerinde ve televizyon dizilerinde rol almıştır. İlk başrol deneyimi, 1995 yapımı Tülay Eratalay'ın yönettiği "Düş, Gerçek, Bir de Sinema" adlı filmdir. Televizyonda ise Deli Yürek dizisiyle geniş kitlelere tanınmıştır. Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Zaza Dayı karakterini oynamış, ardından Çarpışma dizisinde Cansız karakterine hayat vermiştir. Daha sonra Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Doğan Baba karakterini canlandırmıştır. En son FOX'ta yayımlanan Adım Farah dizisinde Orhan Koşaner karakterine hayat vermiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.