TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 7 Mart

Tarihler 7 Mart'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2024 23:55
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2024 09:56
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 7 Mart

Türkiye ve dünyada 6 Mart tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

7 MART TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Tarihte bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, 7 Mart 1984 tarihinde Cumhuriyet Meclisi tarafından onaylanmış bir sembol olarak kabul edilmiştir. Ressam Emin Çizenel tarafından tasarlanan bayrak, Kuzey Kıbrıs'ın Türk varlığını temsil etmektedir.

Bayrak beyaz bir zemin üzerinde iki kırmızı şerit ile çerçevelenmiştir. Orta kısımda ise kırmızı renkte bir ay yıldız bulunmaktadır, bu ay yıldız Türk milletini simgeler. Yatay asılışta hilâl sola, yıldız sağa; dikey asılışta ise hilâl üste, yıldız alta gelmektedir.

Beşparmak Dağları'nın Lefkoşa'ya bakan yamacında, Taşkent köyü yakınlarında devasa bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı bulunmaktadır. Bu özel bayrak, 1987 yılında çizilmiş olup 12 futbol sahası büyüklüğündedir. Bu büyük ölçekli bayrak, bölgedeki sembolizmi ve milli gururu vurgulamak adına özel bir anlam taşımaktadır.

7 MART TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

7 Mart 1989 tarihinde Erzincan'da doğan ve lise eğitimini Küçükçekmece İMKB Anadolu Lisesi'nde tamamlayan sanatçı, müziğe 16 yaşında gitarist olarak adım attı. Geçimini çeşitli mekanlarda sahne alarak sağladı. 2014 yılında X Factor Türkiye yarışmasına, arkadaşı İskender Külekçi'nin sözlerini yazdığı, bestesini Orçun Karamuk'un yaptığı "İncir" adlı şarkıyla katıldı. 2015 yılında Behzat Gerçeker & Enbe Orkestrası ile bu şarkıyı tekrar düzenleyerek Kral Pop ve TTNet Müzik listelerinde birinci sıraya yükseldi.

2015 yılında, ilk single çalışması olan "İncir'i," ikinci single çalışması olan "Olmazsa Olmazımsın'ı" ve ilk albümü olan "Aşk Adam Seçiyor'u" yayımladı. "İncir" adlı single çalışmasında Enbe Orkestrası ile, "Olmazsa Olmazımsın" adlı single çalışmasında Enbe Orkestrası ve Büşra Periz ile birlikte çalıştı. 2016 yılında ikinci albümü olan "İçimdeki Duman'ı" çıkardı ve daha önceki single ve albümlerini bu albümünde topladı. İçimdeki Duman albümünde yer alan "İncir," "Olmazsa Olmazımsın," "Nefes" ve "İçimdeki Duman" adlı şarkılara klipler çekildi. Mayıs 2018'de Feride Hilal Akın ile düet yaptığı "Şehrin Yolu" adlı teklisiyle dikkat çekti. Şarkının sözleri İlyas Yalçıntaş'a, bestesi İlyas Yalçıntaş ve Emre Can Yıldız'a, düzenlemesi ise Aytaç Kart'a aitti.

Aralık 2023'te, sanatçı Ramsay Hunt sendromuna yakalandığını duyurdu.

7 MART TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Karahan Çantay, köklü bir aileye mensup olarak Balıkesir'de dünyaya geldi. Dedesi Hasan Basri Çantay, Balıkesir milletvekili, öğretmen, gazeteci, politikacı, fikir ve din adamı olarak önemli bir isimdi. Hasan Basri Bey, Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında millî mücadeleye destek veren bir isim olarak da biliniyordu. Ayrıca, İstiklâl Marşı şairi Mehmet Âkif Ersoy'un yakın arkadaşıydı.

Karahan Çantay'ın ailesinde bir erkek ve bir kız kardeşi bulunmaktaydı. O, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik bölümünde eğitim alırken, 1995 yılında düzenlenen güzellik yarışmasında Türkiye erkek güzeli seçildi. Tacını Sibel Can tarafından takılan Çantay, aynı yıl kendi şarkısı "Dedikodu"nun klibinde oynadı. 1996 yılında, Türkiye'yi temsil ederek Mr. World erkek güzellik yarışmasında üçüncülük elde etti.

Çantay, kariyerine bir dizi ve tiyatro oyununda oynayarak devam etti. 1996'da Nurseli İdiz'le birlikte Cahide Sonku anısına düzenlenen tiyatro oyunu "Cahide"de rol aldı. Aynı yıl Ece Uslu ile birlikte "Sabah Show" adlı programı sunuculuğunu üstlendi. 1997'de Demet Akalın'ın "Asla Affedilmez" şarkısının klibinde yer aldı ve Zeki Müren anısına yapılan "Bir Demet Yasemen" adlı müzikal oyunda oynadı.

Ancak, büyük bir üne kavuştuktan sonra özel hayatındaki sıkıntılar ve sektördeki zorluklar nedeniyle 2001 yılından sonra Türkiye'den ayrıldı. Uyuşturucu kuryeliği iddiasıyla 1999 yılında 2 ay cezaevinde kaldı. 2014 yılında Türkiye'ye dönerek ODTÜ'deki eğitimini tamamladı, ancak 2017'de Tayland'a yerleşti ve  burada matematik öğretmeni olarak hayatını sürdürüyordu.

6 Mart 2021 akşamı Tayland'da geçirdiği motosiklet kazası sonucunda, Karahan Çantay 47 yaşında hayatını kaybetti. Bu acı olay, yakın arkadaşı ve aynı zamanda Işın Karaca'nın eşi olan Tuğrul Odabaş tarafından duyuruldu. Odabaş, Çantay'ın yakın bir zamanda Türkiye'ye dönmeyi planladığını ifade etti.

Karahan Çantay'ın cenazesi, 14 Mart 2021 tarihinde Ankara'nın Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi. Motosiklet kazası sonucu yaşanan bu olay, sevenlerini derin bir üzüntüye boğdu ve Türkiye'de müzik ve eğlence dünyasında bir kayba neden oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.