TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 6 Nisan

Tarihler 6 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2024 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2024 17:19
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 6 Nisan

Türkiye ve dünyada 6 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

6 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Yiğit Özşener doğdu

Yiğit Özşener, 1996 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Ardından 1997-1999 yılları arasında Koç Üniversitesi'nde İşletme masterı yaptı. Oyunculuk kariyerine 1994 yılında Studio Oyuncuları Topluluğu'nda aldığı eğitimle adım attı ve 2001 yılına kadar çeşitli oyunlarda rol aldı. Profesyonel kariyerine 1995 yılında Şahika Tekand’ın yazıp yönettiği “Gergedanlaşma” ile başladı ve bu oyunla Bulgaristan ve Makedonya’da gerçekleştirilen festivallere katıldı. Daha sonra Harold Pinter’in yazdığı “Gitgel Dolap” ve Şahika Tekand’ın yazıp yönettiği “Oyuncu” gibi oyunlarda sahne aldı. 2000 yılında, Delphi’de düzenlenen 10. Antik Oyunlar Festivali’nde, Thedoros Terzopoulos’un yönettiği “Herakles” üçlemesinde rol aldı. 2001'de ise Studio Oyuncuları'nın “Gergedanlaşma” oyununda yeniden sahneye çıktı.

yiğit özşener

2006 yılında, Dünya Tiyatro Olimpiyatları çerçevesinde, Türk-Yunan ortak yapımı olan Thedoros Terzopoulos'un yönettiği "Persler" projesinde rol aldı. 2008-2009 sezonunda Kerem Kurdoğlu'nun Kafka'nın "Dava" eserinden ilham alarak kaleme aldığı "İstanbul'da Bir Dava" adlı oyunda sahne aldı. 2009 yılında, Studio Oyuncuları ile işbirliğine geri döndü ve Şahika Tekand'ın yazıp yönettiği "Evridike'nin Çığlığı"nda rol aldı. Tiyatro dışında sinema ve televizyon filmlerinde ve dizilerinde de yer aldı. Sanatçı aynı zamanda ÇASOD üyesidir ve seslendirme çalışmaları da yapmaktadır. İngilizce ve Fransızca dillerini de bilmektedir.

Yiğit Özşener, Üsküp ve Kavala kökenli göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

askeri yargıtay

Askerî Yargıtay kuruldu

Askerî Yargıtay, askerî adli mahkemelerin verdiği karar ve hükümleri nihai olarak inceleyen bir kurumdu. Ancak, 16 Nisan 2017'deki Anayasa değişikliği referandumu sonucunda kapatıldı.

Ayrıca, askerlerin yasayla belirlenmiş bazı davalara ilk ve son derece mahkemesi olarak yetkiliydi. Askerî Yargıtay'daki üyeler, birinci sınıf askerî hâkimler arasından seçilirdi. Askerî Yargıtay Genel Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla, her boş pozisyon için üçer aday belirlerdi. Cumhurbaşkanı, bu adaylar arasından belirleyici seçimi yapardı. Askerî Yargıtay başkanı, başsavcısı, ikinci başkanı ve daire başkanları, Askerî Yargıtay üyeleri arasından rütbe ve kıdem sırasına göre atanırdı.

Askerî Yargıtay Başkanı, her yıl toplanan Yüksek Askerî Şura tarafından, üyeler arasından birinin generalliğe veya amiralliğe terfi etmesiyle seçilirdi. Askerî Yargıtay'ın kuruluşu, işleyişi, üyelerinin disiplin ve özlük işleri, mahkemelerin bağımsızlığı, hâkimlik teminatı ve askerlik hizmetlerinin gereklilikleri, yasal düzenlemelere tabi tutulurdu. Anayasada belirtildiği gibi, cezai sorumluluklarından kaynaklanan yargılamaları, Anayasa Mahkemesi üyelerinden oluşan Yüce Divan gerçekleştirirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.