TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 6 Mayıs

Tarihler 6 Mayıs gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2024 23:45
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2024 23:45
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 6 Mayıs

Türkiye ve dünyada 6 Mayıs tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

6 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Celil Oker, 1952 yılında Kayseri'de doğmuş ve Türk polisiye roman yazarı olarak tanınmıştır. Ortaokulu Talas Amerikan Koleji'nde tamamladıktan sonra, lise eğitimini Tarsus Amerikan Koleji'nde aldı. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz dili ve edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra çevirmenlik, gazetecilik ve ansiklopedi yazarlığı gibi çeşitli alanlarda çalıştı. 1983 yılında reklam yazarlığına başladı ve bir süre bu alanda faaliyet gösterdi.

Reklamcılık kariyerinin ardından, 1998 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1999 yılında ilk romanı "Çıplak Ceset" yayımlandı ve aynı yılın ekim ayında "Kramponlu Ceset" adlı eseri okuyucuyla buluştu. Bu eseriyle Kaktüs Polisiye Roman Yarışması'nda birincilik kazandı. Celil Oker, eski pilot ve yeni dedektif Remzi Ünal'ın maceralarını anlattığı beş roman daha yazdı. Son Remzi Ünal macerası olan "Yenik ve Yalnız", 2010 yılında Turkuvaz Kitap tarafından basıldı. Ayrıca, 2004 yılında Murathan Mungan, Pınar Kür, Faruk Ulay ve Elif Şafak ile birlikte "Beşpeşe" isimli bir roman projesine katıldı.

Celil Oker, vefat edene kadar Bilgi Üniversitesi'nde "yaratıcı yazarlık teknikleri" dersi vermeye devam etti. Sevtap Oker'le evli olan yazarın Ali ve Can isimli iki oğlu bulunmaktadır. 5 Mayıs 2019'da İstanbul'da vefat eden Oker'in cenazesi Kayseri Mezarlığı'nda defnedildi.

ESERLERİ

Romanları

Çıplak Ceset, Nisan 1999

Kramponlu Ceset, Ekim 1999

Bin Lotluk Ceset, Temmuz 2000

Rol Çalan Ceset, Temmuz 2001

Son Ceset, Ocak 2004

Bir Şapka Bir Tabanca, Ekim 2005

Yenik ve Yalnız, Ağustos 2010

Ateş Etme İstanbul, Ağustos 2013

Sen Ölürsün Ben Yaşarım, Kasım 2015

Diğer

Beşpeşe: Murathan Mungan, Pınar Kür, Faruk Ulay ve Elif Şafak ile birlikte. (Haziran 2004)

Yazarların İstanbul'u: On iki yazarın İstanbul'un farklı semtlerini anlattığı Barbaros Altuğ'un derlediği bu eserde Oker Kapalıçarşı'yı yazdı. (Mayıs, 2009).

Beyaz Eldiven Sarı Zarf, Hikâyeler, 2011

Genç yazarlar için hikâye anlatıcılığı kılavuzu, 2017

6 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Nilay Aydoğan, 6 Mayıs 1992'de İstanbul'da doğdu ve milli Türk basketbolcuydu.

Çankaya Üniversitesi Spor Kulübü'nde forma giyiyordu ve Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde oynuyordu. Kariyeri boyunca Gençlik ve Spor, İzmit Belediye, MBB GSK, Samsun Basketbol İhtisas, Yalova VİP Gençlik gibi çeşitli basketbol takımlarında yer aldı.

Ne yazık ki, 2023 Kahramanmaraş depremleri sırasında Malatya'da bulunduğu binanın yıkılması sonucunda hayatını kaybetti. 12 Şubat 2023'te enkaz altından ölü olarak çıkarıldı ve İstanbul Bahçelievler Şehit Yaşar Musaoğlu Camii'nde ikindi namazının ardından Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı'na defnedildi.

Kadınlar Basketbol Süper Ligi 2022-2023 sezonu, Nilay Aydoğan'ın anısına adanmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.