TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 5 Mayıs

Tarihler 5 Mayıs gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2024 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2024 17:13
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 5 Mayıs

Türkiye ve dünyada 5 Mayıs tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

5 MAYIS TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Tarihte bugün Ahmet Necdet Seze cumhurbaşkanı seçildi. 5 Mayıs 2000’de Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin 10. cumhurbaşkanı seçildi.

ulaş tuna aslantepe

5 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Tarihte bugün Ulaş Tuna Aslantepe doğdu. 5 Mayıs 1988’de oyuncu Ulaş Tuna Aslantepe dünyaya geldi.

İzmit’in kıpır kıpır sokaklarından, Türk sinemasının ve televizyonunun aranan yüzlerinden biri olarak çıktı karşımıza Ulaş Tuna Astepe. 5 Mayıs 1988'de İzmit'te ilk nefesini alan Astepe, hayatına İstanbul Erkek Lisesi'nde yatılı öğrenci olarak devam etti. Genç yaşında tiyatro aşkıyla yanıp tutuşan Astepe, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim aldı.

Sinema perdesine ilk adımını 2008'de Osmanlı Cumhuriyeti filminde kostüm asistanı olarak atan Astepe, ardından peş peşe önemli projelerde boy gösterdi. Karadayı'da Orhan, Analar ve Anneler'de Mustafa, Rüya'da Alaz, Sen Anlat Karadeniz'de ise Tahir karakterine hayat verdi.

Oyunculuğuyla tiyatro sahnelerini de sallayan Astepe, Berkun Oya ve Sami Berat Marçalı gibi usta isimlerin yönettiği oyunlarda unutulmaz performanslar sergiledi.

Ve tabii ki, sinema dünyasında da adından sıkça söz ettiren Astepe, Emre Yeksan'ın yönettiği Körfez'de Selim karakteriyle izleyicilerin gönlünde taht kurdu. Üniversiteli, Zayiat, Meşakkat ve Karısı, Balık Havuzu gibi kısa filmlerde de başarılı performanslarıyla dikkat çekti.

emine

5 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Tarihte bugün Emine Işınsu Öksüz öldü. 5 Mayıs 2021’de roman ve oyun yazarı Emine Işınsu Öksüz hayata gözlerini yumdu.

Emine Işınsu Öksüz, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. 17 Mayıs 1938’de Kars'ta dünyaya gelen Işınsu, edebiyatla iç içe büyüdü. Babasının askeri görevleri nedeniyle sık sık yer değiştiren ailesiyle birlikte farklı şehirlerde yaşadı. Bu süreç, kaleminin izlerini taşıyan yaşamına zengin bir derinlik kattı.

Eğitim hayatına Urfa, Sarıkamış ve Ankara'da başlayan Işınsu, lise eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. Daha sonra ABD'ye giderek orada da eğitim aldı. Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde çeşitli bölümlerde okudu.

Genç yaşta edebiyat dünyasına adım atan Işınsu'nun ilk eseri olan "İki Nokta", on yedi yaşında yayımlandı. Ardından 1963 yılında ödül kazanan "Küçük Dünya" adlı romanıyla edebiyatseverlerin dikkatini çekti. Romanlarında, insan psikolojisi ve toplumsal meselelere odaklandı.

Işınsu, edebiyat kariyeri boyunca romanlarının yanı sıra şiir, oyun ve deneme gibi farklı türlerde eserler verdi. Ayrıca Töre Dergisi'nin editörlüğünü yaptı ve birçok dergi ve gazetede yazıları yayımlandı.

Eşi İskender Öksüz ile evli olan Işınsu, üç çocuk annesiydi. Alzheimer hastalığıyla mücadele ettiği son yıllarında bile kalemini bırakmadı. Ancak, 5 Mayıs 2021'de 82 yaşında aramızdan ayrıldı.

Işınsu'nun eserlerinde kadının tutsaklığı, Türk toplumunun sancıları ve tasavvufi temalar sıklıkla işlendi. Edebiyat dünyasına kazandırdığı eserlerle birçok ödülün sahibi olan Işınsu, Türk edebiyatının unutulmaz isimleri arasında yerini aldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.