TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 26 Şubat

Tarihler 26 Şubat'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2024 23:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 26 Şubat

Türkiye ve dünyada 26 Şubat tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

26 ŞUBAT TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Cevdet Arıkan doğdu

Cevdet Arıkan, 1948 yılında Adana'da doğdu. Henüz 12 yaşındayken vücut geliştirme ve halter sporuna ilgi duymaya başladı. Genç yaşta başladığı bu sporu 26 yaşına kadar sürdürdü. Adana'da "Halter Şampiyonu" ve "Adana Adale Kralı" unvanlarını kazandı. Mahallede apartman merdivenlerini ellerinin üzerinde çıkması nedeniyle ona "yürüyen asansör" lakabı verildi.

1970 yılında Adana Vücut Geliştirme Şampiyonluğu'nu elde ettikten sonra, bir süre fotoromanlarda yer aldı. Toplamda 67 fotoromanda rol aldı ve bu süreçte Sezen Aksu, Nil Burak, Yasemin Kutsi gibi ünlü oyuncularla birlikte çalışma fırsatı buldu.

Cevdet Arıkan, film yapımcılarının dikkatini çeken bir oyuncu oldu ve toplamda 120 filmde rol aldı. Kemal Sunal'ın unutulmaz yapımları arasında yer alan 'Tosun Paşa' ve 'Kibar Feyzo', Ferdi Tayfur'un 'Çeşme' ve 'Ben de Özledim', Cüneyt Arkın'ın ise 'Gırgır Ali' ve 'İstasyon' gibi filmlerinde önemli roller üstlendi. Arıkan'ın kariyerindeki son filmi ise 1990 yılında çekilen 'Koltuk Belası' oldu.

Sinema dünyasına 40 yıl boyunca hizmet veren Cevdet Arıkan, emeklilik sonrasında Mersin'in Tarsus ilçesinde hayatını sürdürmeye başladı. Arıkan, altı çocuk ve beş torun sahibi oldu. 75 yaşında aramızdan ayrılan Arıkan'ın vefat haberini oğlu Cem Arıkan kamuoyuna duyurdu.

Aytaç Arman vefat etti

Adana'nın 22 Haziran 1949 doğumlu olan ismi, sanat dünyasına adını kazımış bir isimdir. Erkek Sanat Enstitüsü mezunu olan ve ardından Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'ne giren bu isim, 1969'da "Ekstra Ekspres" gazetesinin düzenlediği, önceden belirlenen birincilerin olduğu bir yarışmada erkek adaylar arasında ikinci oldu.

Sinema yolculuğuna adım atan bu isim, 1971 yılında Ses dergisinin ciddiye alınan "Kapak Yıldızı Yarışması"nda, Tarık Akan'ın ardından ikinci seçilerek sinema dünyasına adım attı. İhsan Yüce'nin rehberliğinde, hemşehrisi olan Yılmaz Güney'in "Baba" filminde oynayarak dikkatleri üzerine çekti. Yıllar sonra Yılmaz Güney ile ilgili verdiği bir röportajda, "O, bu toprakların bereketidir. Türk sinemasına ivme kazandıran kişidir." sözleriyle onun önemine vurgu yapmıştır.

Kısa sürede başrol oyunculuğuna yükselen bir isimdir. Sinemadaki ilk ödülünü 1981'de, senaryosu Yılmaz Güney'e ait olan "Düşman" adlı filmle Sinema Yazarları Derneği'nin "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü kazanarak elde etti. Sinema kariyeri boyunca sıradan filmlerle birlikte festivallerde ödül kazanan yapımlarda da yer aldı.

1974 Antalya Altın Portakal Film Yarışması'nda "En İyi İkinci Film Ödülü"nü kazanan "Bedrana" adlı filmde Perihan Savaş'la birlikte başrolü paylaştı. 1977 yılında Süreyya Duru'nun yönettiği ve Semra Özdamar'la başrolü paylaştığı "Kara Çarşaflı Gelin", 14'üncü Antalya Altın Portakal Film Yarışması'nda "En İyi Film Ödülü"nü aldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra sinemaya beş yıl ara verdi, ancak "Adı Vasfiye" filmiyle geri döndü.

1988 Antalya Altın Portakal Film Yarışması'nda Ömer Kavur'un yönettiği "Gece Yolculuğu" adlı filmdeki rolüyle "En İyi Film Ödülü"nü kazandı ve Aytaç Arman ile birlikte "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü aldı. Bu ödüller, sinema kariyerinde aldığı diğer başarılarla birlikte gelmiştir. İlerleyen yıllarda oyunculuk kariyerini sinemanın yanı sıra televizyonda da sürdürmüştür.

26 Şubat 2019'da İstanbul'da kanser tedavisi gördüğü sırada, yaşamının 69. yılında Arman aramızdan ayrıldı. Ardından, 28 Şubat 2019'da Atlas Sineması'nda kendisine anma töreni düzenlendi. Daha sonra memleketi Adana'da gerçekleştirilen cenaze töreninin ardından, Kabasakal Mezarlığı'na defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.