TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 24 Nisan

Tarihler 24 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2024 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 17:43
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 24 Nisan

Türkiye ve dünyada 2 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

24 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

31 Mart Vakası, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'da meydana gelen büyük bir ayaklanma ve darbe girişimidir. Olay, Rumi takvime göre 31 Mart 1325'te (13 Nisan 1909) başladığı için bu adla anılmıştır.
On üç gün süren bu ayaklanma, II. Meşrutiyet döneminin en önemli olaylarından biri olarak kabul edilir. Başlangıçta askerî bir isyan olarak ortaya çıksa da, isyana dâhil olan softaların propagandaları sonucu sonradan dinî bir hâl almıştır. Sebepleri tam olarak belirlenemeyen bu olayın planlı ve bilinçli bir hareket olup olmadığı hâlâ kesinlik kazanmamıştır. İsyanın ilk gününde hükûmet istifa etmiş ve isyancı askerler yedi gün boyunca İstanbul'a hâkim olmuştur.

Bir milletvekili, bir nazır ve belirlenemeyen sayıda asker ve sivilin hayatını kaybettiği isyan, Selânik'te bulunan Üçüncü ve Edirne'de bulunan İkinci Ordulara mensup askerlerin oluşturduğu, Rumeli halkının da gönüllü olarak katıldığı "Hareket Ordusu"nun İstanbul'a gelmesiyle bastırıldı. Üç gün süren çarpışmaların ardından sıkıyönetim ilan edildi ve Padişah II. Abdülhamit tahttan indirilerek yerine V. Mehmed Reşad tahta çıktı. İsyana katılanlar ve destekleyenler yargılanarak 70 kişi idam edildi, 420 kişi ise çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

24 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Mert Kılıç Amasya, Türk oyuncu, model ve manken.

Kılıç, mankenlik kariyerine geçmeden önce profesyonel olarak Vanspor, Edirnespor ve Tekirdağspor'da futbol oynamıştır. 2002 yılında Best Fotomodel seçilmiştir. Oyunculuk eğitimini ABD'deki Los Angeles Beverly Hills Aktörlük Okulu'nda tamamlamış ve 1.91 boyunda. Aktörlük kariyerine Şefkat Tepe dizisi ile Samanyolu TV ekranlarında adım atmış, daha sonra birkaç dizi projesinde daha rol almıştır.
2001-2002 yıllarında Azeri şarkıcı Aygün Kazımova ile yaklaşık bir yıl birlikte olan Kılıç, 2002 yılında "The Best Model of Azerbaijan - 2002" yarışmasının başkanı olarak görev yapan Aygün Kazımova ile ilişkisini sonlandırdı. Ardından, 9 Haziran 2013 tarihinde Şefkat Tepe dizisinde tanıştığı Aslıhan Güner ile evlendi.

24 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Hatice Nüzhet Gökdoğan, Türk gökbilimci ve akademisyen.

Türkiye Cumhuriyeti'nin öncü bilim kadınlarından biri olarak tanınan, "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" unvanına sahiptir. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ndeki kayıtlara göre bir numaralı doktora tezinin sahibidir ve aynı zamanda Fakülte'deki Astronomi Kürsüsü'nde görev yapmış ilk Türk doçenttir. Ayrıca, 1954-1956 ve 1978-1980 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığı görevini üstlenmiştir.

Bayındırlık Bakanlarından siyasetçi Ali Mukbil Gökdoğan'ın eşi, Cumhuriyet tarihinin ilk kadın keman profesörü Gönül Gökdoğan’ın annesidir.


1910 yılında İstanbul'da doğan, babası Atatürk'ün silah arkadaşlarından Tümgeneral Mehmet Zihni Toydemir, annesi ise Nebihe Hanım'dır. Erenköy Kız Lisesi'nde yatılı olarak okudu ve 1928 yılında mezun olduktan sonra devlet bursu kazanarak matematik-fizik lisansı yapmak üzere Fransa'ya gönderildi. Lyon Kız Lisesi'nde Fransızca öğrendikten sonra Erkek Lisesi kısmına geçerek matematik ağırlıklı bir eğitim aldı. 1932 yılında Lyon Üniversitesi'nde matematik lisansını tamamladı. Ardından 1933 yılında Paris Üniversitesi'nde fizik öğrenimi görmeye başladı ve Paris Gözlemevi'nde staj yaptı. Yıl sonu sınavlarının ardından Türkiye'ye döndü.

1980'de dekanlık ve bölüm başkanlığı görevlerini sürdürmekte iken emekli oldu. Akademik yaşamı boyunca 6 ders kitabı çevirdi; 3 ders kitabı yazdı; 13 bilimsel makalesi yayınlandı.

24 Nisan 2003 tarihinde kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.