TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 24 Mayıs

Tarihler 24 Mayıs gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 17:09
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 24 Mayıs

Türkiye ve dünyada 24 Mayıs tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

24 MAYIS TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

2003 yılında Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen 48. Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Türkiye'yi temsil eden Sertab Erener, "Everyway That I Can" adlı şarkısıyla birinci oldu.

gülay

24 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

24 Mayıs 1970 tarihinde İstanbul'da doğan Gülay, müzik hayatına 5 yaşında, ünlü müzisyen ve besteci olan babası Eyüp Ercan Sezer’in bağlama ile çaldığı türkülere eşlik ederek başladı ve babasının desteği ile müzik eğitimi aldı. Uzun yıllar diş teknisyenliği yapan Gülay, müziğe olan tutkusundan dolayı 2000 yılında bu mesleği tamamen bırakarak, 2001 yılında Kuzey Kıbrıs'ta Doğu Akdeniz Üniversitesi Müzik Bölümü'nde kompozisyon eğitimi almaya başladı ve 2007 yılında bu bölümden birincilikle mezun oldu.

Gülay, 1988 yılında Gülay Sezer adıyla çıkardığı arabesk albümü "Her Akşam" ile müzik dünyasına adım attı. Bu albümü 1995 yılında BMG Müzik'ten çıkan "Cesaretin Var mı?" ve 1997'de yine BMG'den çıkan "Bir Sevi Masalı" adlı pop albümleri izledi. 1999 yılında BRT Televizyonu için "Damlalar" isimli halk müziği programını hazırlayıp sunduktan sonra, 2001 yılında Kalan Müzik'ten "Damlalar" ve 2003 yılında "Damlalar 2" adlı halk müziği albümlerini çıkardı. 2005 yılında "Adı Yok" isimli pop albümünü, 2006 yılında Seyhan Müzik imzasıyla "Dalgalar" isimli halk müziği albümünü ve 2011 yılında "Aşkhane" adlı pop albümünü yayımladı.

Bunların yanı sıra, İstanbul Kanatlarımın Altında adlı filmin "Aşk" şarkısının sözlerini yazıp seslendiren Gülay, Yaşama Hakkı adlı filmin aynı adı taşıyan şarkısının sözlerini de yazıp seslendirdi. Hamam filmi için "İstanbul Uyurken" adlı besteyi yaptı ve birçok televizyon dizisinin jeneriklerini seslendirdi.

Gülay, Konya Selçuk Üniversitesi'nden üç yıl boyunca müzik dalında "Yılın İletişimcileri" ödülünü, 1996 yılında "İFA Müzik Ödülü"nü, 2000 yılında Motif Halk Bilim Ödülleri'nden "Müziğe Teşvik" ödülünü, 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği'nden "Yılın Programcısı" ödülünü, 2001 yılında Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği'nden "En İyi Halk Müziği Programı" ödülünü ve 2007'de "34. Altın Kelebek En İyi Türk Kadın Solisti Ödülü"nü kazandı. Gülay, 15 Şubat 2015 tarihinde müzisyen Serkan Boran ile evlendi ve 1992 doğumlu Nilban adında bir kızı vardır.

tina turner

24 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Doğduğunda adı Annie Mae Bullock olan Tina Turner, 26 Kasım 1939'da ABD'de dünyaya geldi. St. Louis'in gece kulüplerinde sahne alırken, yeteneğiyle geleceğin yıldızı olacağını daha o zamanlar belli ediyordu. Gitarist Ike Turner'ın dikkatini çekmesiyle, 1956 yılında onun grubuna geri vokalist olarak katıldı ve bu profesyonel ortaklık kısa sürede romantik bir ilişkiye dönüştü. Ancak Ike'ın sert ve irrasyonel davranışları nedeniyle evlilikleri 1975'te sona erdi.

Kariyerindeki durgunluk dönemi 1983'te sona erdi; Capitol Records ile anlaşan Turner, Al Green'in "Let's Stay Together" parçasını seslendirdi ve İngiltere Top 10 listesine girmeyi başardı. Asıl büyük çıkışını "What's Love Got to Do With It" şarkısıyla yaptı, bu parça İngiltere'de 3 numaraya, Amerika'da ise birinci sıraya yükseldi. Bu başarı ona En İyi Albüm ve En İyi Kadın Pop Vokal dallarında iki Grammy ödülü kazandırdı.

1984'te, sinema dünyasına da adım atan Turner, "Mad Max Beyond The Thunderdome" filminde rol aldı ve filmde kullanılan "We Don't Need Another Hero" şarkısıyla müzik listelerini salladı. Ertesi yıl, Mick Jagger ile yardım amaçlı bir düet yaparak dünya çapında büyük yankı uyandırdı. Zorlu çocukluk ve gençlik dönemini sık sık dile getiren Turner'ın hayatı, 1985'te yazılan otobiyografisiyle 1993'te "What's Love Got to Do With It" adıyla filme uyarlandı. 1995'te James Bond filmi "GoldenEye" için aynı adı taşıyan şarkıyı seslendirdi ve 1998'de Eros Ramazzotti ile Münih'te düet yaptı.

1994'te Zürih Gölü kıyısındaki Küsnacht'ta Château Algonquin'de yaşamaya başlayan Turner, daha önce Köln, Londra ve Los Angeles'ta mülkleri ve Fransız Rivierası'nda Anna Fleur adlı bir villaya sahipti. 2013 yılında ABD vatandaşlığından vazgeçerek İsviçre vatandaşlığına geçti ve zorunlu sınavı geçtikten sonra 22 Nisan 2013'te İsviçre vatandaşı oldu. Aynı yıl Bern'deki ABD büyükelçiliğinde Amerikan vatandaşlığından resmi olarak vazgeçti.

2018'de yayımlanan "My Love Story" adlı anı kitabında, hayatını tehdit eden birçok hastalıktan muzdarip olduğunu açıkladı. 2013'te Erwin Bach ile evlendikten üç hafta sonra felç geçirdi ve yeniden yürümeyi öğrenmek zorunda kaldı. 2016'da bağırsak kanseri teşhisi kondu. Homeopatik ilaçları tercih eden Turner, bu tedavilerin sonucunda böbrek yetmezliği yaşadı. Böbrek nakli şansı düşük olduğu için diyaliz önerildi, ancak Turner yardım amaçlı intiharı düşündü. Eşi Erwin Bach, böbreğini bağışlamayı teklif etti ve 7 Nisan 2017'de Turner böbrek nakli ameliyatı geçirdi. Turner ayrıca disleksi olduğunu keşfettikten sonra yaşadığı utanç duygusunu da açıkça dile getirdi.

24 Mayıs 2023'te Tina Turner, uzun bir hastalıktan sonra 83 yaşında İsviçre'nin Küsnacht kentindeki evinde hayata gözlerini yumdu. Ölümünün ardından Beyoncé, Mariah Carey, Janelle Monáe, Questlove, Pete Townshend, Diana Ross, Dolly Parton, Ciara, Debbie Harry, Gloria Gaynor, Bryan Adams, Flea, Kid Cudi, Lionel Richie, Elton John, Madonna, Rod Stewart, Cher, Lizzo, Brittany Howard ve Rolling Stones üyeleri Mick Jagger, Keith Richards ve Ronnie Wood gibi birçok sanatçı, Turner'ın kaybının yasını tuttu. Ayrıca Naomi Campbell, Oprah Winfrey, Angela Bassett, Jenifer Lewis, Forest Whitaker, Bette Midler ve Priscilla Presley gibi ünlüler, Turner'a övgüler yağdırdı. ABD Başkanı Joe Biden, eski başkanlar Barack Obama ve Bill Clinton ve İsviçre Cumhurbaşkanı Alain Berset de Turner'a saygılarını sundular.

Tina Turner'ın cesedi, özel bir cenaze töreninin ardından yakıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.