TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 23 Şubat

Tarihler 23 Şubat'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 23:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 23 Şubat

Türkiye ve dünyada 23 Şubat tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

23 ŞUBAT TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) kuruldu

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Ankara merkezli bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek, 23 Şubat 1978'de Alaattin Orhan, Mehmet Genç, Osman Z. Yüksel, Mehmet Öztoprak, Necmiye Aba, Alaattin Sevim, Cengiz Kuşçuoğlu tarafından kurulmuştur.

Dernek, tüzüğünün ikinci maddesinde amacını şu şekilde belirtmiştir: "Demokrasinin en temel kurumu olan, bütün diğer özgürlüklere kaynaklık eden düşünceyi ifade ve basın özgürlüğünün Türkiye'de tam olarak gerçekleşmesini sağlamak; haber alma hakkının hiçbir baskı ve sınırlama olmaksızın kullanılmasını teşvik etmek; gazetecilerin mesleki hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek; bu doğrultuda sendikal örgütlenmeyi güçlendirmek; üyelerinin kültürel gelişimine katkıda bulunmak ve ekonomik sosyal refah düzeylerini yükseltmektir."

Gazeteciliğin en temel ilkeleri arasında şunlar yer almaktadır: Gazeteciliğin, özel amaç ve çıkarlara hizmet etmemesi; halka ve kamuoyuna karşı mesleki sorumluluğunun, işverene ve kamu otoritelerine karşı sorumluluğundan öncelikli olması; "haberde dürüstlük-nesnellik, yorumda özgürlük-serbestlik" kuralının titizlikle uygulanması; haber ve yorumlarda ırk, renk, cinsiyet, dil, dinsel inanç ya da inançsızlık, sosyal statü, sınıf, bedensel yapı, düşünce ve eğilimlere göre ayrım yapılmaması; yanıt ve düzeltme hakkına saygı gösterilmesi; kişilerin özel yaşamına saygı duyulması ve kimsenin, yargı kararı olmadan "suçlu" ilan edilmemesi. Ayrıca, gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması da önemli bir ilkedir.

Halit Fahri Ozansoy vefat etti

1891 yılında İstanbul'da doğan, Mehmed Fahri Paşa ve Zehra Hanım'ın oğlu olan Mehmet Halit, babasının ikinci ismi Fahri'yi de ekleyerek Halit Fahri adını aldı. Yedi yaşında iken annesini veremden kaybeden Halit Fahri, şair Ziya Gökalp'in teyzesinin torunu ve Süleyman Nazif'in yeğenidir. Ailesinden gelen etkilerle şiir ve yazı yazma tutkusunu genç yaşta keşfetti.

Ozansoy, Hecenin Beş Şairi'nden biridir ve 40 yıl boyunca edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Ozansoy, özellikle şiir, tiyatro ve roman türlerinde birçok eser vermiş ve edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olan bir kültür adamıdır.

Son yıllarını Kızıltoprak'ta geçiren şair, aynı zamanda yirmi yıl boyunca yazları Büyükada'daki yazlığında zaman geçirmiştir. Fransız Ankara büyükelçisi, Fransızca'dan yaptığı tercümeler ve Fransız kültürüne katkıları nedeniyle 1969 yılı sonunda kendisine Millî Liyakat Nişanı ve şövalye unvanı vermiştir. Şair, 23 Şubat 1971'de İstanbul'da kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. Vasiyeti üzerine, Türkçe kitapları Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne, Fransızca kitapları ise Galatasaray Lisesi'ne bağışlanmıştır. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir. Şairin en bilinen eseri ise "Baykuş" adlı yapıttır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.