TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 23 Nisan

Tarihler 23 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 17:13
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 23 Nisan

Türkiye ve dünyada 23 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

23 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Türkiye'de 23 Nisan'ın ulusal bir bayram olarak kabul edilmesinin sebebi, 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıdır. İstanbul'un işgal edilmesi ve Meclis-i Mebusan'ın kapatılmasıyla birlikte Anadolu'da başlayan direniş, Mustafa Kemal Paşa'nın çağrısıyla Ankara'da bir meclisin toplanmasına yol açmıştı.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TBMM'nin açıldığı "23 Nisan" gününde her yıl kutlanmaktadır. Milletvekili seçimleri, Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve bu toplantının gerekliliğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başladı. Yine Mustafa Kemal Paşa'nın 21 Nisan'daki genelgesiyle meclisin açılacağı tarih duyuruldu ve seçilen milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istendi. Meclis, 23 Nisan 1920'de Ankara'da belirlenen 337 milletvekilinden 115'inin katılabildiği ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramı olan 23 Nisan, ülkemizde 1921'den itibaren "23 Nisan Millî Bayramı" adıyla kutlanmaya başladı. İlk başlarda yasal adı "Çocuk Bayramı" olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti'ne gelir sağlama amacıyla 1927'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır. Bayramın adı 1935'te "Hâkimiyet-i Milliye Bayramı", 1981 yılında ise "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.

UNESCO'nun 1979'da "Çocuk Yılı" ilan etmesinin ardından, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatmasıyla bu bayram uluslararası düzeye taşındı.

23 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Ahmed Arif, Türk şair ve gazetecidir.

Türk edebiyatının sevilen ve geniş kitlelerce tanınan bir şairidir. Hayattayken yayımladığı tek kitabı olan "Hasretinden Prangalar Eskittim" (1968), Türkiye'nin en çok basılan şiir kitaplarından biridir. Şiirlerini içten bir dille, sıra dışı benzetmelerle ve serbest ölçüyle yazmasıyla bilinir. Doğup büyüdüğü Güneydoğu Anadolu coğrafyası ile Çukurova'ya şiirlerinde önemli bir yer vermiştir.

23 Nisan 1923'te Diyarbakır'ın Hançepek semtinde bulunan Yağcı Sokak 7 numaralı evde dünyaya geldi. Babası Rumeli'den Kerkük'e görevli gelmiş bir Türk ailesine mensup olan Arif Hikmet, o yıllarda Osmanlı Devleti'nde memur olarak çalışmaktaydı. Annesi Sare Hanım ise dönemin tanınmış ulemalarından Şeyh Abdülkadir Cibrali'nin kızıydı ve Erbilli bir Kürt kökenine sahipti. Ahmed Hamdi Önal adıyla doğan Arif Hikmet, asıl adını dedesi Ahmed Hamdi'den almıştır. Yazın hayatında kullandığı "Ahmed Arif" ismindeki "Arif" ise babasının adından gelmektedir. Arif Hikmet, sekiz kardeşin en küçüğüydü.

1977 yılında gazetecilikten emekli olduktan sonra Ahmed Arif, yaşamını Ankara'da sürdürdü. Cemal Süreya, Canip Yıldırım, Cemalettin Ünlü, Muzaffer Erdost, Nedret Gürcan, Adnan Binyazar ve aile yakınları dışında kimseyle görüşmemeyi tercih etti. Ölümünden kısa bir süre önce, şiirlerinin ikinci bir kitap basımı için hazır olduğunu, İstanbul'a giderek dikte ettireceğini ve yeni kitabının basılacağını yakınlarına belirtti. Ancak bu gerçekleşmedi.

Yıllar boyunca gazetelere veya dergilere demeç vermeyen ve açıklama yapmayan Arif, 1989'da şair ve gazeteci Refik Durbaş ile bir mülakat gerçekleştirdi. Bu söyleşi önce Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı, ardından kitap haline getirildi. Daha önce ikinci şiir kitabının adı olarak duyurduğu "Kalbim Dinamit Kuyusu", bu söyleşi kitabının adı olarak belirlendi.

Şair, Ankara'daki evinde 2 Haziran 1991 tarihinde geçirdiği bir kalp krizi sonucunda yaşamını yitirdi.

23 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

William Shakespeare, İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu.

İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyunu yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç kaynağı belirsiz şiirden oluşur. Oyunları bütün önemli dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi.

Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna ve ikizler Hamnet ile Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir oyuncu, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına üzerine bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Görünüşü, cinsel yönelimi, dinî inançları ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı üzerine önemli tahminler yürütülmüştür.

Shakespeare 23 Nisan 1616'da, 52 yaşında, eşini ve iki kızını geride bırakarak yaşamını yitirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.