TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 22 Şubat

Tarihler 22 Şubat'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2024 23:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 22 Şubat

Türkiye ve dünyada 22 Şubat tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

22 ŞUBAT TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

 Yüksek Seçim Kurulu kuruldu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde seçimlerin genel yönetimi ve denetimini sağlayan, aynı zamanda seçimlerin yargısal denetimini gerçekleştiren bir karma idari ve yargı organıdır. YSK, Yargıtay ve Danıştay'dan kendi bünyelerinden seçilen üyelerden oluşur. Kurulun oluşturulmasıyla birlikte, seçimler üzerinde yargı denetimi esas alınmıştır. Milletvekili tutanaklarının iptali yetkisi önce Meclis'e verilmiş, ancak 1954'te yapılan değişikliklerle bu yetki YSK'ye devredilmiş ve kurulun teşkilatı belirlenmiştir. YSK'nın başkanı, Yargıtay Başkanı olup, üyeler Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından seçilir. YSK'nın kararları kesin niteliktedir. 1957'de gerçekleştirilen değişiklikle, partilerin seçimlere ittifak yapmaları engellenmiştir.

27 Mayıs Darbesi'nin ardından hazırlanan yeni Anayasa ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim denetimi ve yönetimi gibi konuları anayasal bir zemine oturttu. TBMM üyelerinin seçim tutanaklarını kabul etme yetkisi Anayasa tarafından YSK'ye verildi. İptal yetkisi ise daha sonra çıkarılan bir kanunla YSK'ye devredildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve anayasa değişikliklerinin referanduma sunulması gibi konular da YSK'nin görev alanına dahil edildi. 1980 darbesinden sonra da bu düzenlemelerin büyük ölçüde korunduğu, ancak son yıllarda kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte YSK kararlarının daha fazla tartışıldığı belirtilmektedir.

Kurul, yedi asıl üye ve dört yedek üyeden oluşur. Bu üyeler, kendi aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler. Üyelerin görev süreleri altı yıldır ve görev süresi sona eren bir üyenin yeniden seçilmesi mümkündür. Siyasi partiler, belirli şartları sağladıkları takdirde kurulda bir asıl ve bir yedek temsilci bulundurabilirler. Kurulun görevleri Anayasa ve kanunlarla belirlenir. Kurul, seçimlerin başından sonuna kadar düzenli bir şekilde yönetilmesini sağlamak için tüm işlemleri gerçekleştirir. Seçim sürecinde ve sonrasında, seçimle ilgili tüm şikayet ve itirazları inceler ve kesin karara bağlar. Ayrıca, TBMM üyelerinin ve Cumhurbaşkanının seçim tutanaklarını kabul eder. Kurulun temel amacının seçimlerin yönetim ve denetimini sağlamak olduğu vurgulanır.

Kurulun, merkez ve taşra teşkilatı bulunmaktadır. Merkez teşkilatı, dört alt birimden oluşurken, taşra teşkilatı ise il ve ilçe seçim kurulları ile seçim müdürlüklerinden meydana gelir. Kurulun ana hizmet binası Mart 2019'dan beri Çankaya'da Kızılay Mahallesi'nde bulunmaktadır. Ek hizmet binası ise Kavaklıdere Mahallesi'ndedir.

TV 8 yayın hayatına başladı

TV8, siyaset ve haber alanında 1999 yılında yayın hayatına başlamıştır. 2003 yılında logo ve format değişikliğiyle ulusal kanallar listesine katılmıştır. 2009 yılında tekrar logo değişikliğine gitmiş, ancak ulusal kanal formatında yayınlarına devam etmiştir.

9 Eylül 2013'ten itibaren TV8, 16:9 geniş ekran formatına geçerek logosunu ve jeneriklerini değiştirmiştir. Daha sonra, 13 Kasım 2013'te Acun Ilıcalı'ya satılmıştır.

Acun Medya'nın TV8'e geçmesiyle birlikte kanal tekrar format değişikliğine giderek eğlence odaklı bir kanal haline geldi. Acun Ilıcalı'nın kanalda haber programlarının bulunmasını istemediğini açıklamasının ardından, TV8 Ana Haber, Haberaktif gibi haber programları sona erdi ve kanalın haber merkezinde çalışanlarının işine son verilerek kanalla yolları ayrıldı. Ayrıca Kanaltürk'ten transfer edilen Telegol programı da yayından kaldırıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.