TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 22 Mart

Tarihler 22 Mart'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2024 23:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 22 Mart

Türkiye ve dünyada 22 Mart tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

22 MART TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Arap Birliği kuruldu

Arap Birliği veya resmî adıyla Arap Ligi, 22 Arap ülkesinin üye olduğu bir uluslararası örgüttür. Arap ülkeleri arasında ilk resmi ittifak, 1936'da Irak ve Suudi Arabistan arasında kurulmuştur. Arap Birliği'nin temelleri ise 1944 yılında imzalanan İskenderiye Protokolü ile atılmıştır.

Arap Birliği, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye gibi devletler tarafından 22 Mart 1945'te Kahire'de kuruldu. Merkezi Kahire'de bulunan Arap Birliği, bugün 22 üyeye sahiptir; ancak Suriye'nin üyeliği Kasım 2011 ile Mayıs 2023 arasında askıya alınmıştır.

Örgüt, Arap ülkeleri arasındaki ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemeyi amaçlar. Ortak pazar ise 1965 yılında kurulmuştur. Arap Birliği'nin genel sekreteri Ahmed Ebu Gayt'tır. Türkiye, 2006'dan beri daimi gözlemci statüsündedir.

Arap Birliği, Arap Birliği Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü (ALECSO) ve Arap Ekonomik ve Sosyal Konseyi (CAEU) gibi kurumlar aracılığıyla, Arap dünyasının çıkarlarını desteklemek amacıyla politik, ekonomik, kültürel, bilimsel ve sosyal programları kolaylaştırmaktadır. Üye devletler, politika pozisyonlarını koordine etme, ortak endişeleri müzakere etme ve bazı Arap uyuşmazlıklarını çözme gibi görevlerle birlikte, çatışmaları sınırlamak için bir forum olarak işlev görmüşlerdir. Arap Birliği ayrıca, ekonomik entegrasyonu teşvik eden birçok önemli belgenin hazırlanması ve sonuçlandırılması için bir platform olarak da hizmet vermektedir. Bu belgeler arasında, bölgedeki ekonomik faaliyetlerin ilkelerini özetleyen Ortak Arap Ekonomik Eylem Bildirgesi önemli bir örnektir.

Sabiha Gökçen doğdu

Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913'te Bursa'da doğmuş ve 22 Mart 2001'de Ankara'da vefat etmiştir. Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotlarından biridir. Mustafa Kemal Atatürk'ün sekiz manevi evladından biri olarak bilinir. Uçuş kariyeri boyunca yaklaşık 8.000 saatlik uçuş gerçekleştirmiş ve 32 farklı askeri operasyona katılmıştır. İstanbul'un ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı onun adını taşımaktadır.

Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey ile Hayriye Hanım’ın kızları olan Sabiha, 22 Mart 1913'te Bursa'da dünyaya geldi. Babası Hafız İzzet Bey, Edirne Deftardarıydı ve 'Jön Türk' olarak bilindiği için Bursa'ya sürgün edilmişti. Sabiha, küçük yaşta anne ve babasını kaybetmiş ve ağabeyi Neşet tarafından büyütülmüştür. 1925'te sadece 12 yaşındayken, Bursa ziyareti sırasında evlerinin yakınındaki Hünkar Köşkü’nde konaklayan dönemin Cumhurbaşkanı Atatürk’e ulaşmayı başarmış ve okumak istediğini iletmeyi başarmıştır.

Atatürk, ağabeyinden izin alarak, zor şartlar altında yaşayan Sabiha'yı evlat edindi ve onu Ankara’ya götürdü. Sabiha, Çankaya İlkokulu'nda başlayan eğitimine, bugün adı Robert Lisesi olan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nde devam etti. Ancak rahatsızlığı nedeniyle öğrenimini yarıda kesip Heybeliada ve Viyana’da tedavi gördü. Daha sonra Fransızcasını ilerletmek amacıyla bir süre Paris'te bulundu. 1934'te Soyadı Kanunu'nun çıkmasının ardından Mustafa Kemal, Sabiha'ya "Gökçen" soyadını verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.