TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 21 Nisan

Tarihler 21 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2024 17:17
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 21 Nisan

Türkiye ve dünyada 21 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

21 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Murathan Mungan doğdu

İstanbul'da 21 Nisan 1955'te doğdu. Mardin kökenli bir ailenin çocuğuydu. Babası İsmail Mungan, avukatlık yaparken annesi ise Habibe Mungan'dı. İlk, orta ve lise eğitimini Mardin'de tamamladı ve Mardin Lisesi'nden mezun oldu. Mardin'in atmosferi, eserlerinde sıkça yer bulan bir tema haline geldi. Yazar, bu çevrenin zengin kültürel yapısını ve insan dokusunu eserlerinde başarıyla yansıttı.

murathan mungan

1972'de Ankara'ya taşındı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra başladığı doktora çalışmasını yarıda bıraktı. Altı yıl boyunca Ankara Devlet Tiyatroları'nda, ardından üç yıl İstanbul Şehir Tiyatroları'nda dramaturg olarak çalıştı.

Mungan, ilk yazılarını 1975 yılında gazete ve dergilerde yayımladı. Yazın kariyeri boyunca şiir, öykü, roman, deneme, tiyatro oyunu, sinema yazısı, senaryo, masal ve şarkı sözleri gibi farklı türlerde eserler verdi.

İlk kitabı olan "Mahmut ile Yezida", Mezopotamya Üçlemesi adlı oyun üçlemesinin bir parçası olarak 1980 yılında yayımlandı ve Türkiye İş Bankası'nın düzenlediği yarışmada ikincilik ödülü kazandı. Ardından sahnelenen ilk oyunu "Bir Garip Orhan Veli", Orhan Veli'nin şiirlerinden kurgulanmıştı ve 1981'de sahnelendi. 1993 yılında ise kitap olarak basıldı.

"Sahtiyan" adlı şiiri ile "Gösteri" dergisinin 1981 Şiir Yarışması'nda birincilik ödülü kazanan Mungan, özellikle "Metal" (1994) adlı kitabındaki şiirleriyle 1980 kuşağının en popüler ve tanınmış şairleri arasında yer aldı.

Mezopotamya Üçlemesi'nin ikinci kitabı olan "Taziye", 1984 yılında sahnelendi ve Ankara Sanat Kurumu tarafından Mehmet Baydın ile birlikte en iyi oyun yazarı seçildi.

1987 yılında günlük bir gazete olan Söz gazetesinde, "Kültür-Sanat Sayfası"nın editörlüğünü üstlendi. Aynı yıl, "Hedda Golder Dile Bir Kadın" öyküsüyle Haldun Taner Öykü Ödülü'nü Nedim Gürsel ile birlikte kazandı.

mark twain

Mark Twain vefat etti

Samuel Langhorne Clemens,  takma adıyla Mark Twain olarak bilinir. Amerikalı bir mizahçı, satirist, roman yazarı, yazar ve öğretmendi.

Ünlü çocuk romanı "Tom Sawyer'ın Maceraları"nın yazarı olarak tanınır. Bir diğer önemli eseri olan "Huckleberry Finn'in Maceraları" ise bazı edebiyat eleştirmenleri tarafından Amerikan edebiyatının ilk büyük eseri olarak kabul edilir.

Eserlerinde gülmenin önemini ve esaretin kötülüğünü anlatmaya çalışmıştı. "Mark Twain" imzası altında 30'dan fazla kitap yayımladı. "Mark Twain" imzasını, denizcilikte "iki kulaç derinlik" anlamına gelen bir terim olarak kullanmıştı.

Daktilo makinesini satın alan ilk kişilerden biriydi ve daktilo ile yazan ilk romancı olarak bilinir. Ancak, hangi eserinin (Tom Sawyer mı yoksa Mississippi'de Yaşam mı) daktilo ile yazılan ilk roman olduğu konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.

O dönemde, halk arasında oldukça popüler bir figürdü ve kariyerinin doruğunda, o zamanın en önemli Amerikan ünlülerinden biri olarak kabul edilirdi.

William Dean Howells, Booker T. Washington, Nikola Tesla, Helen Keller ve Henry Huttleston Rogers gibi birçok ünlü dostu vardı. Arkadaşı William Faulkner, Twain'i "İlk gerçek Amerikan yazarıdır ve bizim hepsi onun mirasçılarıyız" şeklinde ifade ederek onurlandırmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.