TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 21 Mart

Tarihler 21 Mart'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2024 23:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 21 Mart

Türkiye ve dünyada 21 Mart tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

21 MART TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

İrem Derici doğdu

İrem Derici, 21 Mart 1987'de Hulusi Derici ve Jale Ediz'in kızları olarak dünyaya geldi. Müzik tutkusu küçük yaşlardan itibaren belirgin olan Derici, dört yaşında org çalmaya başladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda piyano eğitimi alarak lise eğitimini tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini pazarlama iletişimi alanında sürdürürken müzik kariyerine adım attı.

Derici'nin müzik yolculuğu, O Ses Türkiye yarışmasına katılmasıyla daha da parlak bir hal aldı. Programda gösterdiği performanslarla dikkat çekti ve yarı finale kadar yükseldi. Öncesinde üç yıl boyunca bir reklam ajansında metin yazarı olarak çalıştı. Aynı dönemde Monopop adlı grubuyla Türkiye genelinde birçok sahne deneyimi yaşadı.

İrem Derici, 2012 yılında "Bensiz Yapamazsın" single'ıyla profesyonel müzik kariyerine adım attı. Hemen ardından, Mayıs 2013'te ikinci single'ı olan "Düşler Ülkesinin Gelgit Akıllısı"nı dinleyicilerle buluşturdu. Aynı yılın Eylül ayında ise "İki" adlı bir maxi single yayımladı. Bu maxi teklinin ilk klibi, "Sevgi Olsun Taştan Olsun" şarkısına çekilirken, ikinci klip ise "Zorun Ne Sevgilim"e çekildi. "Zorun Ne Sevgilim", Türkiye Resmi Listesi'nde üç hafta boyunca ikinci sıradaki yerini korudu. Derici, ardından Neşet Ertaş'a ait olan "Neredesin Sen?" adlı şarkıyı yeniden yorumladığı bir single'ı müzikseverlerin beğenisine sundu.

Âşık Veysel vefat etti

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu (25 Ekim 1894, Şarkışla - 21 Mart 1973, Sivas), Türk halk ozanı ve şairdir. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu'nun çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos (bugünkü Şarkışla) kazasında doğdu. Çocukluğunda görme yetisini kaybetmesine rağmen Âşık Veysel, şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve doğa gibi temaları işledi. "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eseriyle tanınır. Âşık Veysel, Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilir ve Türkçeyi en saf ve etkileyici şekilde kullanan şairlerden biri olarak anılır.

Eserleri; Tarkan, Barış Manço, Gülden Karaböcek, Selda Bağcan, Haluk Levent, Belkıs Akkale ve Hümeyra gibi birçok sanatçı tarafından yeniden yorumlandı. Amerikalı elektrogitar virtüözü Joe Satriani, 2008'de çıkardığı albümde "Aşık Veysel" isimli kendi bestelediği enstrümantal bir esere yer verdi. Veysel, 2022 yılında "vefa" kategorisinde Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Aralık 2022'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ölümünün 50. yıl dönümü nedeniyle 2023 yılının Türkiye'de "Aşık Veysel Yılı" olarak kutlanacağı ilan edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.