TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 19 Nisan

Tarihler 19 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 17:03
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 19 Nisan

Türkiye ve dünyada 19 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

19 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Kabotaj Bayramı, Osmanlı Devleti'nin yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması ile 1923 yılında sona erdi. 20 Nisan 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu'na göre, akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda ve kara sularında Türk yurttaşlarına makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma ve bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı tanındı. Ayrıca, dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık gibi mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği vurgulandı. Yabancı gemilerin ise yalnız Türk limanları ile yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

19 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Duygu Asena, Türk gazeteci ve yazarı olarak tanınır ve kadın hakları savunucusudur. Türkiye'de ikinci dalga feminizmin önde gelen isimlerindendir. Yayımladığı dönemde Türkiye'de basın ve edebiyat dünyasında tabu sayılan konuları cesurca ele aldığı "Kadının Adı Yok" adlı kitabı ile tanınır. Bu kitap cinsellik, kürtaj, taciz, bekâret ve aldatma gibi konuları işlemesiyle dikkat çekmiştir.

1978-1992 yılları arasında Türkiye'de kadın dergiciliği alanında önemli bir yere sahip olan Kadınca Dergisi'nin yayın yönetmenliğini yapmıştır.

Duygu Asena, 1946 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Nihal Öndersev, babası Muhtar Asena'dı ve babası susam ticaretiyle uğraşıyordu. Dedesi, CHP Gümüşhane Milletvekili Ali Şevket Öndersev'dir ve şair İnci Asena'nın ablasıdır.

Ortaöğrenimini Kadıköy Özel Kız Koleji’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünde eğitim aldı. İki yıl boyunca Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İstanbul Üniversitesi Çocuklar Evi’nde pedagog olarak çalıştı.

Gazeteciliğe 1972 yılında Hürriyet gazetesinde başladı ve gazetedeki ilk yazısı 1972 yılında Şirin takma adıyla gazetenin Kelebek ekinde yayımlandı. Bu tarihten itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde gazeteci ve yönetici olarak görev aldı. Yazıları ve kitaplarında işlediği temalar nedeniyle feminist yazar olarak tanındı.

1978’de Gelişim Yayınları’na Genel Yayın Yönetmeni olarak atandı. 1992'ye kadar Türkiye'de kadın dergiciliği alanında en önemli dergilerden Kadınca Dergisi'ni ve On yedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi birçok dergiyi yönetti.

Ayşe Emel-Zeki Coşkun tarafından kaleme alınan "Ben Duygu" (2008) adlı kitapta, Duygu Asena kendi ağzından hayatını anlatmıştır.

Asena, beyin tümörü nedeniyle tedavi gördüğü VKV Amerikan Hastanesi'nde 30 Temmuz 2006 günü vefat etti. Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

19 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Osman Bülent Kayabaş, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

18 Haziran 1945 tarihinde, üç çocuklu bir memur ailesinin tek erkek çocuğu olarak Eskişehir’de dünyaya gelen Kayabaş, babası Ziya Bey ve annesi Nahide Hanım'dır. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini tamamladıktan sonra Ticari ve İktisadi Bilimler Akademisi'nde okurken tiyatroya olan ilgisi nedeniyle okulu bıraktı. Kendisi gibi tiyatroya ilgisi olan arkadaşlarıyla amatör tiyatro oyunları sahneledikten sonra, 1961 yılında Eskişehir Belediye Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuk kariyerine adım attı.

Kayabaş'ın sanat hayatı

Bir süre Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra 1967 yılında Şarkıcı Kız oyunu için İstanbul’a gelen ve sanat hayatına burada devam eden kişi, 50 yılı aşkın tiyatro kariyerinde Üç Maymun Kabare, Ayfer Feray, Nisa Serezli, Ferhan Şensoy ve Ali Poyrazoğlu Tiyatroları gibi önemli topluluklarda yer aldı. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ile "Tak Tak Takıntı" (2007), "Tanımadığım Adamlar" (2010), "Kaplumbağa", "Sağlık Olsun", "Küçük Prens Bana Dedi Ki", "Beni Yeniden Sev" (2012) gibi birçok başarılı oyunda başrol oynadı.

Sinema kariyerine 1970 yılında başlayan bu Kayabaş, Acı Hayat, Bereketli Topraklar Üzerinde, Zübük, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Askerin Dönüşü, Acele Koca Aranıyor, Yaz Bekarı, Yedi Kocalı Hürmüz, Devlet Kuşu, Faize Hücum, Fidan, Gemileri Yakmak, Abuk Sabuk 1 Film, Tersine Dünya, Arkadaşım Şeytan, Filler ve Çimen, Fasulye, Pardon ve İnşaat 2 gibi 150’den fazla filmde rol aldı. Ayrıca, Winnie the Pooh çizgi filminde Winnie ve Tigger karakterlerini 14 yıl boyunca seslendirerek seslendirme çalışmalarında da yer aldı.

1974 yılında gösterime giren Karateci Kız filminde Ferruh karakterini canlandırdı ve filmdeki ölüm sahnesi bir internet fenomenine dönüştü, hatta Conan gibi yabancı talk şov programlarında bile gösterildi.

Kayabaş'ın ölümü

Yaşamının son 8 yılında kanser tedavisi gören Kayabaş, kalın bağırsak kanseri hastalığı nedeniyle gelişen çoklu organ yetmezliği sonucunda 19 Nisan 2017 tarihinde sabaha karşı, Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi'nde vefat etti. Ardından 21 Nisan 2017 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda düzenlenen törenin ardından naaşı Teşvikiye Camii'ne getirilerek öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazı'nın ardından Feriköy Mezarlığı'na defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.