TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 18 Nisan

Tarihler 18 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 17:29
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 18 Nisan

Türkiye ve dünyada 18 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

18 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Birleşmiş Milletler'in öncüsü sayılabilecek Milletler Cemiyeti (Cemiyet-i Akvam olarak da bilinir), İsviçre'nin Cenevre kentinde 10 Ocak 1920'de kuruldu. Temel amacı, ülkeler arasındaki potansiyel sorunları barışçıl yöntemlerle çözmekti. Ancak, kuruluşundan sonra kısa bir süre etkinlik gösterdi ve II. Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında dağıldı.

18 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Ünlü oyuncu Zeki Şenol Alasya, tam adıyla Zeki Şenol Alasya, 18 Nisan 1943'te İstanbul Şehzadebaşı'nda dünyaya geldi. Kıbrıs kökenli ve geleneklerine bağlı bir ailenin çocuğuydu. Beyazıt İlkokulu'nu bitirdikten sonra ortaöğrenimini Robert Koleji'nde tamamladı.

Babası Prof. Ahmet Reşat Alasya, eczacı ve kimyagerdi; ancak Zeki Alasya henüz 15 yaşındayken onu kaybetti. Bu kaybın ardından genç yaşta, rehberlikten marangozluk ve tabelacılığa kadar çeşitli işlerde çalıştı.

Sanat hayatına 1959'da Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Tiyatrosu'nda amatör olarak başladı. Burada tanıştığı Metin Akpınar ile uzun yıllar sürecek bir işbirliği ve dostluk kurdu.

Alasya'nın kariyeri

Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştıktan sonra Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nu kurdu.

Sinema kariyerine 1973 yılından sonra başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. Birçok filmde rol aldı ve 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmleriyle komedi alanında ün kazandı.

Yönetmenlik kariyerinde ise 1977 ve sonrasında çektiği filmler, özellikle Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar, Caferin Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler, Elveda Dostum, Akasya Durağı ve Küçük Ağa gibi yapımlar önemli bir yer tutar.

Kariyerinin son dönemlerinde daha çok dizilerde yer aldı. Sinemadaki son rolü ise 2009 yapımı Aşk Geliyorum Demez filminde oldu.

Alasya'nın ölümü

22 Nisan 2015'te karaciğer rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan sanatçı, 8 Mayıs 2015'te 72 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi, 10 Mayıs 2015'te Levent Camii'nde düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

18 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Almanya'nın Ulm şehrinde 14 Mart 1879'da doğan Albert Einstein, tarihin en önemli fizikçilerinden biridir. Görelilik teorisinin geliştirilmesiyle tanınır ve kuantum mekaniğine de önemli katkılarda bulunmuştur. Ünlü E=mc² kütle-enerji denklemi de ona aittir ve bilim dünyasında devrim niteliğinde bir buluştur. Einstein, 1921'de Nobel Fizik Ödülü'nü, fotoelektrik etki yasasının keşfi ve fizik ve matematik alanlarındaki katkılarından dolayı kazandı. Time dergisi, 1999'da onu yüzyılın en önemli kişisi olarak seçti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.