TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 17 Nisan

Tarihler 17 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 17:30
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 17 Nisan

Türkiye ve dünyada 17 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

17 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

2005 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Mehmet Ali Talat zafer kazandı. Bu seçimlerde, Talat rakiplerini geride bırakarak halkın güvenini kazandı ve KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

17 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Caner Cindoruk, 17 Nisan 1980'de Adana'da doğdu. Annesi Müşerref ve babası, iki kez Orhan Kemal Öykü Ödüllü olan öykü yazarı Zafer Doruk'tur. Anne tarafından Yörük, baba tarafından ise Kürt kökenlidir. Cindoruk'un iki oyuncu kardeşi vardır: Münir Can Cindoruk ve Taner Cindoruk. Ailede tiyatroya olan ilgi, onu da etkileyerek tiyatro kariyerine yöneldi. Amcası Erdal Cindoruk da tiyatro oyuncusudur. Çocukluğu tiyatro kulissinde geçti ve ortaokul, lise ve üniversite yıllarında sahnede yer aldı. Çukurova Üniversitesi'nden mezun oldu. İlk profesyonel rolü, Fehim Paşa Konağı'ndaki Yusuf karakteriydi. 1997'de Adana Seyhan Belediyesi Tiyatro Topluluğu ile ilk profesyonel tiyatro oyununa çıktı ve on yıl boyunca Seyhan Belediye ve Adana Şehir Tiyatroları'nda oyunculuk yaptı.

Caner Cindoruk İstanbul'a taşındı

2006'da İstanbul'a taşındı ve aynı yıl "Beynelmilel" filmi ile sinema kariyerine adım attı, bu filmde Özgü Namal ile birlikte rol aldı. 2008'de "Kelebek" filminde rol aldı. Televizyon dizilerinde ise 2007'de "Kara Güneş" dizisiyle ekranlara geldi ve ardından "Geç Gelen Bahar" ve "Yaprak Dökümü" gibi dizilerde rol aldı. "Yaprak Dökümü" dizisindeki Doktor Nazmi karakteri büyük ilgi gördü. 2009 yazında "Hanımın Çiftliği" dizisinde Kemal rolünü canlandırdı. 2012'de Ebru Özkan ile birlikte "Pandaların Hikayesi" adlı tiyatro oyununda rol aldı. Aynı yıl "Gergedan Mevsimi" filminde Yılmaz Erdoğan, Beren Saat ve Monica Bellucci ile oynadı.

Caner Cindoruk kariyeri

2013'te "Aramızda Kalsın" dizisinde Uğur Yücel ve Gökçe Bahadır gibi ünlü isimlerle başrol oynadı. 2014'te Nesli Çölgeçen'in yönettiği "Çalsın Sazlar" adlı sinema filminde Belçim Bilgin ve Engin Hepileri ile başrolleri paylaştı. 2015'te Hiner Saleem'in çektiği "Dar Elbise" adlı sinema filminde rol aldı. 2016'da "İstanbul Sokakları" dizisinde Gizem Karaca ile başrolleri paylaştı. Aynı yıl Zeki Demirkubuz'un yönettiği "Kor" adlı sinema filminde Aslıhan Gürbüz ve Taner Birsel ile başrolleri paylaştı ve başarılı performansıyla övgü aldı.

2020'de Cansu Dere ve Melis Sezen ile birlikte "Sadakatsiz" adlı dizide Volkan Arslan karakterini canlandırdı. Bu dizi, İngiliz yapımı "Doctor Foster" dizisinin Türkiye uyarlamasıydı. Dizi, 25 Mayıs 2022'de final yaparak sona erdi.

17 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Orhan Eşref Koloğlu, 11 Eylül 1929'da Konya'nın Kadınhanı ilçesinde doğdu. İlkokulu Konya'da tamamladıktan sonra 1947'de Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Yüksek Gazetecilik Enstitüsü'nde eğitim aldı ve 1964 yılında bu enstitüden mezun oldu. Doktora çalışmasını "Fransız Basınında Türk 1470-1815" konusuyla 1969'da Strasbourg Üniversitesi'nde tamamladı. Gazeteciliğe 1947'de başladı ve birçok farklı gazetede muhabirlik, yazarlık ve yazı işleri müdürlüğü gibi görevler üstlendi.

1964'ten itibaren Roma, Karaçi, Paris, Londra ve Beyrut gibi şehirlerde basın temsilciliği yaptı. Almanya'da Milliyet gazetesinin basımını gerçekleştirdi ve CHP Dışişleri Danışmanı olarak görev yaptı. 1974 ile 1978-1979 yılları arasında Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nde önemli görevler üstlendi ve Bülent Ecevit döneminde genel müdürlük yaptı. 1978'den itibaren çeşitli üniversitelerde tarih ve iletişim fakültelerinde dersler verdi. Ayrıca Libya Al Fateh Üniversitesi'nde doçent olarak görev aldı.

Koloğlu, tarih ve sosyal bilimler alanında başta olmak üzere 90'dan fazla kitap yayınladı. Özellikle Osmanlı Ortadoğu'su üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı ve Türk matbuat tarihi de araştırma konuları arasında yer aldı. Tarih Vakfı'nın kurucu mütevelliği görevini üstlendi.

1998 yılında daha verimli çalışabilmek amacıyla Darıca Huzurevi'ne taşındı ve burada araştırmalarına devam ederek kitap yayınlamaya devam etti. 17 Nisan 2020'de İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.