TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 17 Mart

Tarihler 17 Mart'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2024 22:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2024 22:45
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 17 Mart

Türkiye ve dünyada 17 Mart tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

17 MART TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Eti Gıda San. ve Tic. A.Ş. Eskişehir'de kuruldu

Eti, 1962 yılında Firuz Kanatlı tarafından Eskişehir'de kurulmuş olup Eti Gıda A.Ş. adıyla faaliyet göstermektedir. Şirket, bisküvi, kurabiye, kek, turta, çikolata, gofret, bebek bisküvisi ve hazır gıda ürünleri alanlarında üretim yapmaktadır. Eti, logo olarak Hitit Güneşi'ni kullanmaktadır ve aynı zamanda Eskişehirspor'un ana sponsoru konumundadır.

Eti, Türkiye'de 1962 yılından bu yana gıda ürünleri üretiminde öncü bir konumda yer alıyor. Şirket, krakerler, kahvaltılıklar, light ve lifli ürünler, çikolatalar, bisküviler, gofretler, bebek ürünleri, kekler ve turtalar gibi çeşitli ürünlerle tanınmaktadır. Eti, Türkiye'de birçok ilke imza atmıştır; ilk lifli bisküvi Burçak, ilk hazır kızarmış ekmeği Etimek, ilk sanayi üretimi keki, ilk paketlenmiş turtası Turti, ilk glutensiz bisküvisi Pronot ve ilk ıslak keki Browni gibi ürünlerle sektörde öncü olmuştur.

Eti'nin ürünlerinin tanınırlığına katkı sağlayan unsurlardan biri de 1970'li yıllarda yayınlanan Oktay Tem tarafından bestelenen "Bir Bilmecem Var" adlı reklam şarkısıdır. Ayrıca, 2014 yılından itibaren Sütlük Ürünleri kategorisinde de ürünler piyasaya sürmeye başlamıştır. Süt Burger, Pastamia, Sosbom, Mousse, Nimbo gibi ürünler bu kategoride yer almaktadır. Bunun yanı sıra, dondurulmuş ürünler arasında bulunan Alaska Frigo da Eti markasına aittir.

"Capital En Beğenilen Şirketler” listesinde çikolata ve bisküvi sektöründe 2013 ve 2014 yıllarında üst üste birinci seçilen Eti, bugün Türkiye'nin 72 ilinde 7.000'den fazla çalışana iş imkanı sağlıyor.

Neriman Köksal doğdu

Neriman Köksal, İstanbul'un Rami semtinde 17 Mart 1928 tarihinde doğdu. Balkan göçmeni olan annesi ve babasıyla birlikte, annesi Üsküp doğumlu olan Neriman'in babası Ahmet Kökçü, Ramispor'da futbol oynamıştır. Türk sinemasının ilk ve en uzun süreli vamp kadını olarak kabul edilen Neriman, gerçek adı Hatice Kökçü'dür. Sahne adı olarak Farsça'da "yiğit, cesur" anlamına gelen "Neriman"ı tercih etmiştir. 1950'li yıllarda "Fosforlu Cevriye" filmiyle elde ettiği başarıyla "Fosforlu Cevriye" lakabıyla anılmış, ayrıca "Afet-i Devran Neriman" olarak da bilinmektedir.

Henüz 22 yaşındayken, İstanbul'un İstiklal Caddesi'nde yürürken Metin Erksan tarafından keşfedilen Neriman Köksal'ın hikayesi oldukça ilginçtir. O dönemde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde öğrenci olan Erksan, bu dikkat çeken genç kadını, tam da o sırada çekeceği "Çete" adlı film için kadın oyuncu arayan ağabeyi, yönetmen Çetin Karamanbey'e götürdü. "Çete" filmindeki "Rus Prensesi Nina" rolüyle sinemaya adım atan Neriman Köksal, asıl ününü "Fosforlu Cevriye" (1959) filmiyle elde etti. Fosforlu Cevriye'de, iri yapısıyla dikkat çeken, erkeksi bir tarzda konuşan ve davranan karakteriyle başarılı bir performans sergileyen Neriman Köksal, Türk Sineması'nda erkeksi-kadın imgesinin popülerleşmesine öncülük etti. Ayrıca, 1964 yılında Türkiye'ye iyi niyet elçisi olarak gelen Kirk Douglas'ı karşılayanlar arasında yer aldı.

Sanatçı, 1999 yılında yeğeni Mustafa Volkan Öylek'in kızı olan Nazlı Buse Öylek'i mahkeme kararıyla evlat edindi.

23 Ekim 1999 tarihinde İstanbul'daki Surp Agop Hastanesi'nde 71 yaşında vefat etti. Cenaze töreni, 25 Ekim'de Şişli Camii'nde düzenlendi ve ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.