Tarihte bugün ne oldu? 17 Eylül

Tarihler 17 Eylül’ü gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 17:22
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 17 Eylül

Türkiye ve dünyada 17 Eylül tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan (Holokost gibi), planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

II. Dünya Savaşı'nın 1 Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı istila etmesi ve ardından 3 Eylül'de Birleşik Krallık ve Fransa'nın Almanya'ya savaş ilan etmesiyle başladığı kabul edilir. 1939'un sonlarından 1941'in başlarına kadar; Almanya bir dizi harekât ve antlaşma ile Kıta Avrupası'nın çoğunu istila etti ve kontrolü altına aldı. Ayrıca İtalya, Japonya ve diğer ülkeler ile Mihver ittifakını kurdu. Ağustos 1939'daki Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ile Almanya ve Sovyetler Birliği, Polonya'yı paylaştı ve istila etti. Bu saldırmazlık anlaşmasından yararlanan Sovyetler Birliği Finlandiya ve Romanya'nın bir kısmını, Baltık devletlerinin ise tamamını ilhak etti. Kuzey Afrika ve Doğu Afrika'da harekâtların başlamasının ve 1940'ın ortalarında Fransa'nın 6 hafta içerisinde çöküşünün ardından savaş çoğunlukla Avrupalı Mihver devletleri ve Britanya İmparatorluğu arasında Balkanlar'daki harekâtlarla, Atlantik Savaşı'yla, Britanya'da hava savaşıyla ve Blitz'le devam etti. 22 Haziran 1941'de başlarında Almanya, Avrupalı Mihver devletleri ile Sovyetler Birliği'ni istila ederek tarihin en büyük kara cephesi olan Doğu Cephesi'ni açtı ve Mihver'i, özellikle de Alman Wehrmacht'ını bir yıpratma savaşına soktu. Almanya'nın Sovyetler Birliği seferine Japon İmparatorluğu dahil olmadı.

17 Eylül TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Cavidan Yonca Lodi 17 Eylül 1974, İstanbul'da doğdu.   İlk ve Ortaokulu yine bu semtte bitiren sanatçı, kariyerinin temelini lise yıllarında attı. Okul orkestrasıyla çeşitli yarışma ve konserlere katıldı, lise 2. sınıfta Çağdaş Müzik Merkezi'ne kaydoldu.

İki yıl süreyle, İstanbul Devlet Opera ve Balesi solistlerinden Mine Mater ve Timur Selçuk’tan şan, solfej ve armoni dersleri alarak, 1992 yılında yetenek sınavını birinci olarak geçmiş, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Opera-Şan Bölümü’nde eğitimine devam etti. Prof. Dr.Güzin Gürel, Yekta Kara, Selçuk Uraz gibi hocalarla şan, solfej, piyano, armoni, sahne ve mim çalıştı.

1993'te arkadaşlarıyla kurduğu müzik grubuyla profesyonel olarak sanat hayatında yerini almaya başlayan Lodi, 1996 yılında Sony Müzik ile albüm anlaşması imzalayarak 1999 yılı Mayıs ayında, kendi adıyla ilk albümünü çıkardı. 1999 yılı Kasım ayında, Metin Altıoklar'ın Asansör filminde, başrol oyuncularından Mustafa Uğurlu ile Budur Abi adlı parçayı seslendirdi. 2000 yılı Eylül ayında, Yavuz Bingöl'ün Üşüdüm Biraz albümünde yer alan Aşar Gidersin ve Yalnız Şarkı adlı parçasında düet yaptı.

17 Eylül TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Sir Karl Raimund Popper 17 Eylül 1994 yılında vefat etmiştir.

20. yüzyılın en etkili bilim filozoflarından biri olan Popper deneysel yanlışlama lehine bilimsel yöntemle ilgili klasik tümevarım görüşlerini reddetmesi ile bilinir. Popper'e göre, deneysel bilimlerdeki bir kuram asla ispatlanamaz, ancak yanlışlanabilir; yani belirleyici deneylerle incelenebilir (ve incelenmelidir). Popper, eleştirel rasyonalizmin yerini aldığı klasik meşrulaştırma bilgisine, felsefe tarihindeki ilk gerekçesiz eleştiri felsefesine karşıydı.

Siyasi söylemde, liberal demokrasiyi ve gelişen bir açık toplumu mümkün kıldığına inandığı sosyal eleştiri ilkelerini güçlü bir şekilde savunmasıyla tanınır. Popper'in politika felsefesi, sosyalizm/sosyal demokrasi, liberteryenizm/klasik liberalizm ve muhafazakarlık dahil olmak üzere başlıca demokratik siyasi ideolojilerden gelen fikirleri kucakladı ve bunları uzlaştırmaya çalıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.