[title]|İlkses Gazetesi

Tarihte bugün ne oldu? 15 Ekim

Tarihler 15 Ekim’i gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 18:01
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 15 Ekim

Türkiye ve dünyada 15 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1878 – Edison tarafından Edison Electric Light Co adlı şirketi kuruldu.

1927 - Gazi Mustafa Kemal Paşa CHP kurultayında "Büyük Nutuk"u okumaya başladı.

1970 -  Mısır’ın devlet başkanı Enver Sedat oldu.

TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Muammer Sun, 15 Ekim 1932'de Ankara'nın Çubuk ilçesinin Yenice köyünde doğdu. Müzik kariyerine genç yaşta Askerî Mızıka Okulu'nda başladı ve daha sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'na girdi.

Müzik alanında birçok eser besteleyen Sun, Türkiye'de 166 çocuk ve gençlik korosu kurarak müzik eğitimine önemli katkılarda bulundu. TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu ve TRT Müzik Dairesi'nin kurucusu olarak, 60'lı ve 70'li yıllarda müzik politikasında etkili oldu. Ayrıca, TRT'nin Kurtuluş dizisi ve Cumhuriyet filminin müziklerini de üstlendi.

Ankara, İzmir ve İstanbul Devlet Konservatuvarları gibi birçok kurumda öğretmenlik yaptı.

Muammer Sun, 16 Ocak 2021'de çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Müslüm Doğan dünyaya geldi

Müslüm Doğan, 15 Ekim 1959 tarihinde Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Karakuzulu köyünde doğdu.

Eğitim hayatına Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde harita mühendisliği eğitimi alarak başladı. Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'nda şube müdürlüğü ve daire başkan vekilliği görevlerinde bulundu. 2012 yılında emekli oldu.

Müslüm Doğan, 2024 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı.

Evli ve bir çocuk babasıdır.

TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Âsaf Hâlet Çelebi, 27 Aralık 1907’de İstanbul’da doğdu. 15 Ekim 1958’de yine İstanbul’da vefat etti. Önemli bir Türk şairidir. Egzotik şiirleriyle tanınır. İlhamını Asya, tasavvuf ve dinler tarihinin ünlü figürlerinden, eski Doğu medeniyetlerinden ve masallarından alır. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde modern-gelenekçi anlayışın önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca hayatını kaybetti

Fazıl Hüsnü Dağlarca, 26 Ağustos 1914'te İstanbul'da doğdu. Türk edebiyatının en üretken şairlerinden biri olarak, 2007 yılına kadar yayımlanan 60'tan fazla şiir koleksiyonuna imza attı. Şiirleriyle birçok ödül kazanan Dağlarca, Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülü’ne layık görüldü.

94 yaşında zatürre tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

Erol Günaydın hayatını kaybetti

1933 yılında Trabzon'un Akçaabat ilçesinde doğan Erol Günaydın, 8 yaşında ailesiyle İstanbul'a taşındı ve Galatasaray Lisesi'nde eğitim aldı. Amatör tiyatro kariyerine İstanbul Şehir Tiyatroları'nda başladı, ardından 1955'te Cep Tiyatrosu'nda profesyonel olarak sahne aldı. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra 1960'ta sinema oyunculuğuna da adım attı ve "Sinekli Bakkal" gibi önemli filmlerde rol aldı.

Müzikaller yazdı, Gen-Ar Tiyatrosu'nu kurdu ve çocuk tiyatrosu yönetti. TRT 1'deki "Çiçek Taksi" dizisindeki Ramazan karakteriyle tanındı. Ölümünden önce sağlık sorunları yaşayan Günaydın, 15 Ekim 2012'de vefat etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.