TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 14 Nisan

Tarihler 14 Nisan'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2024 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2024 16:13
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 14 Nisan

Türkiye ve dünyada 14 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

14 NİSAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Tarihte bugün Titanic gemisi battı. 14 Nisan1912’de dönemin en büyük yolcu gemisi RMS Titanic, gece yarısından önce 23:40 sularında bir buzdağı ile çarpıştı ve batmaya başladı.

İngiltere'nin Southampton limanından ABD'nin New York kentine yolculuk yapan Titanik, 14 Nisan 1912'de 125 metrelik dev buzdağına çarptı.

Gemi, üç saatten az bir sürede battı ve 1.500'den fazla yolcu ve mürettebatıyla birlikte okyanusun derinliklerine gömüldü. Enkaz şu anda Newfoundland sahilinin yaklaşık 400 mil (640 km) güneydoğusundaki yaklaşık 3,8 km derinlikte yer alıyor.

Titanic'in batışı, büyük bir can kaybına neden olan bir dizi faktöre bağlanabilir, ancak en çarpıcı gerçek, geminin yeterli sayıda filika taşımamasıydı. Tam kapasitesi 3.547 kişi olan gemideki filikaların toplam kapasitesi sadece 1.178 kişiydi. Ayrıca, kaza sırasında kadınlara ve çocuklara öncelik verilmesi nedeniyle ölen erkeklerin sayısı da dengesizdi.

Titanic'in inşasında o dönemin en ileri teknolojileri kullanıldı. Birçok kişi tarafından "batmaz gemi" olarak kabul ediliyordu ve bu inanç, geminin tanıtımında ve pazarlanmasında vurgulanmıştı. Ancak, bu ileri teknoloji ve eğitimli mürettebatına rağmen, geminin batması birçok insanı şok etti. Medya, Titanic'in ünlü kurbanları ve batışıyla ilgili efsaneleri sürekli olarak canlı tuttu. Bu tartışmaların sonucunda denizcilik kanunları değiştirildi.

Amerikan donanmasından emekli Robert Ballard'ın 1985'te geminin enkazını bulması, Titanic'e olan ilgiyi artırdı ve bu ilgi günümüze kadar devam etti.

14 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

altay bayındır

Tarihte bugün Altay Bayındır doğdu. 14 Nisan 1988’de milli kaleci Altay Bayındır dünyaya geldi.

Altay Bayındır, 14 Nisan 1998'de Bursa'da doğmuş, Türk millî futbolcudur. Şu anda Premier League takımlarından Manchester United'da forma giymektedir.

Altay, Süper Lig'deki ilk maçına 30 Kasım 2018'de Çaykur Rizespor karşısında oynanan ve 1-1 biten maçta çıkmıştır. 8 Temmuz 2019'da Fenerbahçe ile 4 yıllık sözleşme imzalamıştır.

10 Temmuz 2019'da Ankaragücü'nden 1.50 milyon € bonservis bedeliyle Fenerbahçe'ye transfer olmuştur.

Fenerbahçe'de deneyimli kaleci Volkan Demirel'in futbol kariyerini sonlandıracağı söylentileri dolaşırken, birinci kalecinin kim olacağı merak konusu olmuştur. Bu süreçte Fenerbahçe, Audi Cup gibi özel bir hazırlık turnuvasına katılmıştır. İlk maçta Bayern Munich ile oynarken kaleyi Harun Tekin, ikinci maçta ise Real Madrid ile oynarken kaleyi Altay Bayındır korumuştur. Altay, bu maçlardaki performansıyla 2019-2020 sezonunda birinci kaleci olarak görev yapmaya hak kazanmıştır.

Altay, Fenerbahçe formasıyla ilk Süper Lig maçına 19 Ağustos 2019'da oynanan Gazişehir Gaziantep maçında çıkmış ve kalesinde gol görmemiştir.

30 Ekim 2021'de Konyaspor deplasmanında oynanan Süper Lig maçının 69. dakikasında Konyaspor oyuncusu Serdar Gürler ile çarpışarak omzundan sakatlanmıştır. Bu sakatlık sonrasında Altay, kaleyi Berke Özer'e devretmiştir. Omzundaki acromioclavikuler seperasyon nedeniyle Altay'ın 3 ay sahalardan uzak kalması beklenmiştir.

13 Mart 2022'de Alanyaspor ile oynanan lig maçında önemli kurtarışlar yapmış ve 26. dakikada Diego Rossi'ye asist yapmıştır. Maç, 5-2'lik Fenerbahçe galibiyetiyle sonuçlanmıştır.

Fenerbahçe, 1 Eylül 2023'te Altay'ın transferi için Premier League takımlarından Manchester United FC ile 5 milyon Euro bonservis bedeli, sonraki satıştan %20 pay ve satış bedelinin 10 milyon Euro'yu geçmesi halinde ayrıca 1 milyon Euro pay olacak şekilde anlaşma sağlandığını açıklamıştır.

Altay, Türkiye 20 yaş altı millî futbol takımı ile 2018 Toulon Tournament'a katılmıştır. 2020 yılında Şenol Güneş tarafından A millî takıma çağrılmıştır.

14 NİSAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Tarihte bugün Balkan Naci İslimyeli öldü. 14 Nisan 2022’de ressam Balkan Naci İsimyeli hayata gözlerini yumdu.

Balkan Naci İslimyeli, 1947 yılında Adapazarı, Sakarya'da doğmuş ve Türk ressamı ile öğretim üyesi olarak tanınmıştır.

İslimyeli, 1967'de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne kabul edilmiş ve burada beş yıl boyunca resim eğitimi almıştır. Mezuniyetinin ardından 1973'te asistan olarak göreve başlamıştır. Asistanlık döneminde Avusturya Hükûmeti'nin bursuyla litografi eğitimi için Salzburg'a gitmiştir. Yurda döndükten sonra yüksek lisansını tamamlamış ve Floransa'da İtalyan Hükûmeti'nin bursu ile iki yıl çalışmalarda bulunmuştur. 1982'de Türkiye'ye döndükten sonra doktoraya eşdeğer olan sanatta yeterlilik diplomasını almış ve üç yıl sonra doçent unvanını kazanmıştır. 1989'da New York'a giderek çağdaş sanatlar üzerine çalışmalarda bulunmuş ve akademik kariyerine devam etmiştir.

İslimyeli, profesörlük unvanını aldıktan sonra çeşitli ülkelerden gelen davetlerle kısa süreli çalışmalar yapmıştır. Eğitimciliğinin yanı sıra sanat kitapları, şiir ve öyküler yazmakta ve sinemaya ilgi duymaktadır. Şiir ve öyküleri çeşitli dergilerde yayımlanmıştır. Marmara Üniversitesi'nde kendi adına bir resim atölyesi bulunmakta olup, yüksek lisans ve doktora tezlerine rehberlik yapmıştır. Ölümüne kadar Işık Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır.

Akciğer kanseri ile mücadele eden İslimyeli, tedavi gördüğü sırada 14 Nisan 2022'de İstanbul'un Burgazada semtinde vefat etmiştir. Ardında yüzlerce eser bırakarak 75 yaşında toprağa verilmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.