TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 1 Mayıs

Tarihler 1 Mayıs gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 17:46
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 1 Mayıs

Türkiye ve dünyada 1 Mayıs tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

1 MAYIS TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1 mayıs

1 Mayıs, işçi ve emekçiler tarafından dünya genelinde kutlanan bir bayramdır. Bu gün, birlik, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadele etmenin simgesidir. Birçok ülkede resmi tatil olarak kabul edilir.

Tarihçesi 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentindeki taş ve inşaat işçilerinin, günde sekiz saatlik iş günü talebiyle düzenledikleri yürüyüşle başlar. Daha sonra, 1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun önderliğinde, işçiler günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bırakır. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katılır. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürür. Bu gösteriler, o dönemdeki ırksal ayrımcılığı aşma amacı taşır ve önemli bir dayanışma örneği oluşturur. Ancak, 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'yla sonuçlanır. İkinci Enternasyonal'in 1889'daki toplantısında, Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs'ın "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak tüm dünyada kutlanması kararlaştırılır.

8 saatlik iş günü zamanla birçok ülkede kabul edilir ve 1 Mayıs işçilerin birlik ve dayanışmasını simgeleyen bir bayram haline gelir. Günümüzde birçok ülkede tatil olarak kutlanır ve işçiler büyük kitle gösterileri düzenler. Bazı ülkelerde ise 1 Mayıs siyasi eylemlerle de anılır.

1 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

İlkay Durmuş, 1 Mayıs 1994'te Stuttgart'ta doğan Türk futbolcudur. Almanya'ya göç etmiş bir Türk ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Futbol kariyerine 1899 Hoffenheim altyapısında başlamış ve VfB Stuttgart'un 19 yaş altı takımında oynamıştır. Sol bek mevkiinde görev yapmaktadır. 2010-2011 sezonunda 26 maçta 4 gol kaydetmiş, 2011-2012 sezonun başında ise VfB Stuttgart'ın 19 yaş altı takımına transfer olmuş ve bir sezon boyunca 21 maçta 3 gol atmıştır.

2012 yılında Süper Lig ekiplerinden Gençlerbirliği ile 4 yıllık bir sözleşme imzalamıştır. Transferinin ardından yaptığı açıklamada, Gençlerbirliği'ne katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtmiş ve genç futbolcuların yetiştirilmesine önem verildiğini vurgulamıştır. Ancak, ilk sezonunda Gençlerbirliği A2 takımına gönderilen oyuncu, bir sonraki sezon A takıma alınmıştır. İlk ve tek maçına ise Türkiye Kupası'nda Bergama Belediyespor karşısında çıkmıştır.

Gençlerbirliği'nde istediği şansı bulamayan İlkay, 2013-14 ara transfer döneminde Antalyaspor'a transfer olmuştur. Milli takım kariyerine ise Almanya'nın U-16 ve U-17 takımlarında başlamış, 2011 yılında Türkiye'yi tercih etmiş ve Türkiye U-17 takımıyla Nike Turnuvası'nda mücadele etmiştir. Son olarak 21 Şubat 2012 tarihinde Türkiye U-18 takımıyla Belçika U-18 takımıyla oynanan özel maçta yer almıştır.

1 MAYIS TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Altan Erbulak (11 Kasım 1929, Erzurum - 1 Mayıs 1988, İstanbul), Türk karikatürist, tiyatro ve sinema oyuncusu, gazeteci olarak tanınan önemli bir sanatçıydı.

Babası binbaşı olduğu için çocukluğu Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde geçti. Annesi Bulgar göçmeniydi ve Bilgi isminde bir kız kardeşi vardı.

Eğitimine Bakırköy Ortaokulu'nda başladıktan sonra Işık Lisesi'ne devam etti ve ardından Tophane Erkek Sanat Enstitüsü'ne geçti. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim eğitimi aldı ve 1950'de mezun oldu.

1943'te Babıali'ye taşındı ve 1944 yılında ilk karikatürü Markopaşa dergisinde yayımlandı. Akbaba dergisine katıldığı 1947 yılından itibaren karikatür çalışmalarıyla dikkat çekti.

Sinema kariyerine 1954 yılında Ahmet Üstel'in yapımcılığını üstlendiği "Son Baskın" filmiyle başladı. Ardından 1955'te Yeni Sabah gazetesinde Sadık Şendil'in teklifiyle "Gelin Ayşem" filmiyle başrol oynadı.

Amatör tiyatro deneyimlerinin ardından 1954'te profesyonel olarak sahneye çıktığı Cep Tiyatrosu'nda birçok oyun sergiledi.

1955 yılında Altan Aşkın ile evlendi ve bir kız çocukları oldu. Evlilikleri 1964 yılında Füsun Şahin (Erbulak) ile devam etti.

1971 yılında Füsun Erbulak, Nevra Serezli ve Metin Serezli ile birlikte "Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu"nu kurdu. Bu tiyatro, Beyoğlu-Şişli dışında açılan ilk tiyatro oldu. Tiyatrosunu kapatmasının ardından çeşitli tiyatro topluluklarında oyunculuk ve yönetmenlik yaptı.

1986 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı ve "Yanımdaki Yatak" adlı oyunda başarılı performans sergiledi.

Ayrıca, Altan Erbulak birçok dergi ve gazetede karikatür çizdi. "Hürmüz’le Cafer" ve "Kibar Hırsız" gibi karakterlerle Türk mizahına katkı sağladı. Ayrıca, Orhan Boran'ın çizgi romanı "Yuki"yi resimledi.

Sinema alanında İtalyan yapımı "Yavru ile Katip" filmlerinde seslendirme çalışmaları yaptı ve televizyon programları hazırlayıp sundu. TRT için çeşitli programlar ve BBC'de eğitim kursları hazırladı.

Teknolojiye olan ilgisiyle de bilinen Altan Erbulak, ölümünden önce TRT-2 kanalında "Bilgisayar Dünyası" adlı bir programın sunuculuğunu üstleniyordu.

1 Mayıs 1988'de "Dünyalar" adlı oyunu oynadıktan sonra üçüncü kalp krizini geçirerek yaşamını yitirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.