TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 1 Mart

Tarihler 1 Mart'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 01:25
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 01:25
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 1 Mart

Türkiye ve dünyada 1 Mart tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

1 MART TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Tarihte bugün Asuman Krause doğdu. 1 Mart 1976’da sunucu, şarkıcı, oyuncu ve manken Asuman Krasue dünyaya geldi.

asuman krause

Asuman Krause, 1 Mart 1976 tarihinde Almanya'da dünyaya gelen bir Türk-Alman multitalent. Hem sunuculuğuyla hem de sanat dünyasına kattığı değerlerle tanınan Krause, 1998 yılında Kanal D Miss Turkey yarışmasında ikinci seçilerek adını duyurdu.

Türk bir anne ve Alman bir babanın kızı olarak Almanya'da doğan Krause, genç yaşta basketbol yeteneğiyle Almanya Genç Milli Basketbol Takımı'na seçildi. Ancak, 17 yaşında annesi ve ablasıyla birlikte Türkiye'ye taşınarak hayatında yeni bir dönem başladı. Krause, Almanca, Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere dört farklı dilde iletişim kurabiliyor.

Türkiye'de ikinci güzel seçildikten sonra mankenlik kariyerine adım atan Asuman Krause, 2005 yılında "Yaz Sabahı" adlı televizyon programının sunuculuğunu üstlendi. Aynı yıl, "Sen Ne Dilersen" adlı filmde Melek karakterini canlandırarak oyunculuğa adım attı. "No Savaş Yes Manken" tiyatro oyunu ve Kandemir Konduk'un "İyi Aile Çocuğu" oyunundaki başarılı performanslarıyla oyunculuk yeteneklerini perçinledi.

Mankenlik kariyerini geride bırakan Krause, 2006 yılında şarkıcılık alanında da kendini gösterdi. İlk albümü "Çok Yalnızım"ı 2006 yılında Seyhan Müzik etiketiyle yayımlayarak müzik dünyasına adım attı. İkinci albümü "Kukla" ile müzik kariyerine devam etti. Mankenliği bırakmasının ardından şarkıcılıkla ilgili olası eleştirilere karşı önlem almak için albümünü isimsiz bir şekilde radyolara gönderdi.

Kariyerinde televizyonculuk da ağırlıklı bir yer tutan Asuman Krause, çeşitli programlarda sunuculuk yapmanın yanı sıra "Wipe Out" ve "Fear Factor Extreme" gibi yarışma programlarını da başarıyla sundu. 2011 yılı itibarıyla FOX'ta yeniden yayımlanmaya başlayan "Var Mısın Yok Musun" isimli yarışma programının sunuculuğunu üstlendi. 2015 yılında Türk izleyicisiyle "Big Brother Türkiye" programında buluştu ve bu deneyimiyle de adından söz ettirdi.

Asuman Krause, 2020 yılında Show TV'de yayımlanan "Asuman'la Sevgili Dünürüm" adlı yemek yarışmasının sunuculuğunu üstlendi. Günümüzde ise 360'ta yayımlanan "Aileler Yarışıyor" adlı yarışmanın enerjik sunucusu olarak izleyicilerle buluşmaya devam ediyor.

1 MART TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Tarihte bugün Ozay Gönlüm öldü. 1 Mart 2000’de Türk Halk Müziği sanatçısı Ozay Gönlüm hayata gözlerini yumdu.

ozay gönlüm

Kemal Özay Gönlüm, 5 Şubat 1940 tarihinde Erzincan'ın Tercan ilçesinde dünyaya geldi. Babası Ahmet, annesi Zekiye olan Gönlüm, çocukluğunu Denizli, Afyonkarahisar, ve Kütahya'da geçirdi. Eğitim hayatına Kütahya'da başlayan sanatçı, ortaokul ve lise eğitimini ise Denizli'de tamamladı. Müzikle tanışması, 16 yaşında Türk türkülerinin ünlü derleyicisi Muzaffer Sarısözen ile olan tanışmasıyla gerçekleşti.

Sanat kariyerine Ankara Radyosu Yurttan Sesler programıyla adım atan Özay Gönlüm, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı "Film Radyo Televizyon Merkezi"'nde çalıştıktan sonra 1966 yılında Ankara Radyosu'nda "yetişmiş saz sanatçısı" olarak göreve başladı. Özellikle Denizli yöresine ait türkülerle tanınan Gönlüm, sahne performansları ve taklit yeteneği ile folk müziğine yeni bir soluk getirdi.

Türk halk müziği repertuarını Ege Bölgesi, özellikle de Denizli yöresiyle özdeşleştiren Gönlüm, aynı zamanda mizahi unsurları içeren çalışmalarıyla dikkat çekti. "Denizli'nin Horozları," "Çöz de Al Mustafa Ali," ve "Sultan Seccadesi" gibi türküleriyle halkın sevgisini kazandı. Özay Gönlüm, sanat hayatında 34 yıl boyunca Denizli, Kütahya, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Afyon, Burdur, Isparta yörelerinden 3400'den fazla türkü derledi.

Sanatçının teatral yeteneği, vokal yorumu ve özgün enstrümanı olan "Yaren" ile Türk halk müziğinde iz bıraktı. Aynı zamanda tarıma ve çocuklara yönelik programlarda yer alarak geniş kitlelere ulaştı. Ancak, 2 yıl süren akciğer rahatsızlığıyla mücadele eden Özay Gönlüm, 1 Mart 2000 tarihinde Ankara'da hayata gözlerini yumdu.

Sanatçının en tanınmış türkülerinden bazıları "Elif dedim be dedim," "Denizli'nin horozları," ve "Çöz de al Mustafa Ali"dir. Özay Gönlüm'ün eserleri, müzikseverler tarafından hala büyük bir ilgiyle dinlenmeye devam etmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.