Tarihte bugün ne oldu? 05 Haziran

Tarihler 05 Haziran'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 17:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 05 Haziran

Türkiye ve dünyada 05 Haziran tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

5 HAZİRAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1977 yılında teknoloji dünyasında önemli bir dönüm noktası yaşandı. Ev kullanımına uygun ilk pratik kişisel bilgisayar olan Apple II, bu yılda satışa sunuldu. Apple II, kullanıcı dostu tasarımı ve erişilebilir fiyatı ile bilgisayarların evlere girmesini sağladı. Bu yenilik, kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasında ve teknolojinin günlük yaşamın bir parçası haline gelmesinde büyük bir rol oynadı. Apple II, grafiksel kullanıcı arayüzü ve genişletilebilir yapısıyla, sadece teknoloji meraklılarının değil, geniş bir kitleye hitap ederek bilgisayar dünyasında devrim yarattı.

SERHAT AKIN

5 HAZİRAN TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Niyazi Serhat Akın, 5 Haziran 1981'de Almanya'nın Bretten kentinde doğdu. Türk futbolunun yetenekli isimlerinden biri olan Akın, futboldaki yolculuğuna 10 yaşındayken Karlsruher SC'nin altyapısında başladı. Yıllar geçtikçe yeteneği ve azmiyle dikkatleri üzerine çeken Akın, 2000 yılında Türkiye'nin köklü kulüplerinden Fenerbahçe'ye transfer olarak büyük bir çıkış yakaladı.

Fenerbahçe'ye transfer olduğu ilk sezonunda hemen taraftarın sevgilisi haline gelen Serhat Akın, güçlü fiziği ve etkileyici performansıyla "Kadıköy Boğası" lakabını kazandı. Fenerbahçe formasıyla 125 Süper Lig maçında 41 gol atan Akın, toplamda 154 resmi maçta 49 gol kaydetti ve üç Süper Lig şampiyonluğu yaşadı. Derbi maçlarında attığı kritik gollerle de adından sıkça söz ettirdi.

2005 yılında Belçika'nın RSC Anderlecht takımına transfer olan Akın, burada Belçika Pro League şampiyonluğu yaşayarak Avrupa kulüplerinde şampiyonluk yaşayan ilk Türk futbolcu unvanını elde etti. 2006-2007 sezonunda eski hocası Christoph Daum'un çalıştırdığı 1. FC Köln'e kiralanan Akın, burada büyük bir sakatlık yaşadı ve performansı olumsuz etkilendi.

2008-2009 sezonunda Kocaelispor'a transfer olan Serhat Akın, burada istediği ilgiyi göremediği ve parasını alamadığı için sözleşmesini tek taraflı feshetti. Sezonun ikinci yarısında Konyaspor'a geçen Akın, takımının Süper Lig'den düşmesine engel olamadı.

2011-2012 sezonunda eski takım arkadaşı Yusuf Şimşek'in önerisiyle Turgutluspor'a transfer olan Akın, burada takımının play-off oynamasına katkıda bulundu. 2012-2013 sezonunda Denizlispor ile anlaştı, ancak yeni başkan Süleyman Urkay'ın kendisini kadroda düşünmemesi nedeniyle takımdan ayrıldı.

Futbol kariyerinin son yıllarını Almanya'da geçiren Serhat Akın, 2013-2014 sezonunda Berliner AK 07'ye transfer olarak futbolculuk kariyerini noktaladı.

Serhat Akın, Türkiye U-17 ve U-18 takımlarında gösterdiği performansla dikkat çekti. Ümit millî takımda 22 maçta 12 gol atan Akın, 2002-2006 yılları arasında A millî takım formasıyla 16 maçta 3 gol kaydetti. Babasının Erzincanlı olması nedeniyle millî takımda genellikle 24 numaralı formayı giydi.

Erzincan kökenli olan Serhat Akın, evli ve iki çocuk babasıdır. Futbol kariyerindeki iniş çıkışlara rağmen Akın, Türk futbolunun önemli isimlerinden biri olarak hafızalarda yer etmeye devam ediyor.

NURHAN

5 HAZİRAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

1 Mayıs 1941'de Adana'da dünyaya gelen Nurhan Damcıoğlu, Türk kantoculuğunun en unutulmaz isimlerinden biri olarak tarihe geçti. 9 çocuklu bir ailenin ferdi olarak doğan Damcıoğlu'nun babası açık hava sineması işletirken, annesi ise devlet operalarında terzilik yapıyordu. Annesinin teşvikleriyle çok küçük yaşlarda tiyatro dünyasına adım atan Damcıoğlu, henüz 9 yaşındayken Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü çocuk bölümüne katıldı. Bale dersleri alarak sanat eğitimi almaya başlayan Damcıoğlu, Radyo Çocuk Kulübünde dokuz yıl boyunca çalıştı.

Nurhan Damcıoğlu, 16 yaşında Devlet Tiyatrosunda sahne almaya başladı. Bu süre zarfında Ankara Cebeci Ortaokulundan mezun oldu ve tiyatro kariyerine odaklandı. Cüneyt Gökçer'in yönlendirmesiyle 1965 yılında İstanbul'a gelerek İstanbul Tiyatrosu, Ayfer Feray Tiyatrosu, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Muammer Karaca Tiyatrosu ve Mücap Ofluoğlu Topluluğu gibi önemli tiyatro gruplarıyla çalıştı.

Kanto müziğiyle ilk kez Toto Karaca sayesinde tanışan Damcıoğlu, Mücap Ofluoğlu'nun teşvikiyle 1969'da ilk kanto şarkısını söyledi. Tiyatroyu tamamen bırakarak kendisini kantoya adayan Damcıoğlu, Türkiye'nin ilk kadın Müslüman kantocusu olarak tarihe geçti. Bu başarı, onun Maksim Gazinosu'nda sahne almasını sağladı ve burada Zeki Müren, Sevim Tuna ve Behiye Aksoy gibi ünlü isimlerle çalışma fırsatı buldu.

12 Eylül Darbesi'nden sonra birçok sanatçı gibi Nurhan Damcıoğlu da denetimlere takıldı ve sahne hayatı sekteye uğradı. Ancak doksanlı yıllarda özel televizyon kanallarının çıkmasıyla yeniden ekranlarda boy gösterdi ve izleyicileriyle buluştu.

Nurhan Damcıoğlu, Ercan Yenseni ile kısa süreli bir evlilik yaptıktan sonra, tiyatrocu Attila Olgaç ile ikinci evliliğini gerçekleştirdi ve bu evlilik 10 yıl sürdü. Bir röportajında ünlü tiyatrocu Ferhan Şensoy'un evlilik teklifini reddettiğini açıklamıştı.

5 Haziran 2023 tarihinde kalp yetmezliği nedeniyle İzmir'in Karşıyaka ilçesinde hayata gözlerini yuman Nurhan Damcıoğlu, 82 yaşında aramızdan ayrıldı. 7 Haziran'da İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi'nde düzenlenen anma töreninin ardından, Bostanlı Beşikçioğlu Camii'nde kılınan ikindi namazı sonrasında Doğançay Mezarlığı'na defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.