TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seferi oruç nedir? Seferi iken oruç nereye göre açılır?

Ramazan ayında seyahat etmek durumunda kalan Müslümanları ilgilendiren bir konu olan seferi oruç nedir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2024 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2024 13:48
Kaynak: HABER MERKEZİ
Seferi oruç nedir? Seferi iken oruç nereye göre açılır?

Ramazan ayının başlamasına birkaç gün kaldı. Bu nedenle Müslümanlar, oruç ibadetini yerine getirmek için hazırlıklara başladılar. Ancak bazı durumlarda seyahat halinde olanlar, seferi oruç adı verilen özel bir durumla karşı karşıya kalıyorlar. Seferi oruç nedir? Seferi oruç hakkında merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Seferi oruç nedir?

Seferi oruç, bir kişinin seyahat halinde olduğu zamanlarda tuttuğu oruçtur. İslam dini, sefer halinde olan kimselere oruç tutmayı şart koşmaz. Onlara oruçlarını tutma veya daha sonra kazasını tutma özgürlüğü tanır. Seyahat eden kişiler, oruçlarını tutmayı zor ya da yorucu bulabilirler. Bu nedenle İslam, onlara böyle bir durumda oruçlarını tutmama ve sonradan telafi etme imkanı sunar. Bu tercih, seferde olan kişilerin sağlık ve rahatlık durumlarına göre değişebilir.

Seferi iken oruç nereye göre açılır?

Sefer halindeyken oruç tutulduğunda ve şehir değişikliği yapıldığında orucun açılacağı saat konusu önem taşır ve bazen kafa karışıklığına neden olabilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarına göre, bulunulan yerin iftar vaktinde oruç açılmalıdır. Eğer iftar saati yaklaşmışsa ve oruçlu bir kişi uçakla seyahat ediyorsa, yani yüksek irtifada ise orucunu açmak için güneşin batmasını beklemelidir. Ancak karada seyahat ediliyorsa, oruçlu kişi geçilen yerin iftar saatine göre orucunu açmalıdır.

Seferi oruç kaç kilometredir?

İslam hukukunda seferi kabul edilecek mesafe 80 kilometre ve daha üstü olarak kabul edilir. Ancak, farklı yorumcular arasında bu mesafe konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bazıları için seferi mesafe daha kısa olabilirken, diğerleri için daha uzun olabilir. Özellikle modern ulaşım yöntemlerinin gelişmesiyle birlikte bu konudaki görüşler ve uygulamalar da değişebilir. Bu nedenle, seferi oruç konusunda kesin bir kilometre sınırı bulunmamaktadır ve kişiler bulundukları duruma göre dinî hükümlere uygun olarak davranırlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.