TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Murathan Mungan kimdir? Murathan Mungan'ın eserleri nelerdir?

Türk edebiyatında şiiirleri büyük bir yer edinen Murathan Mungan'ın aynı zamanda bestelenen şarkı sözleri de bulunmaktadır. Biz de sizin için Murathan Mungan hakkında merak edilenleri derledik. Peki Murathan Mungan kimdir? İşte tüm merak edilenler...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 13:47
Kaynak: HABER MERKEZİ
Murathan Mungan kimdir? Murathan Mungan'ın eserleri nelerdir?

Yaşamı boyunca pek çok eseri bulunan Murathan Mungan’ın eserleri arasında bestelenenleri bile mevcuttur. Murathan Mungan’ın hayatı ve edebi kişiliği hakkında pek çok bilgi merak konusu oldu. Peki Murathan Mungan kimdir? İşte detaylar…

Murathan Mungan kimdir?

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir. İstanbul'da 21 Nisan 1955 tarihinde doğmuştur.

21 Nisan 1955 tarihinde İstanbul'da doğan Murathan Mungan, Mardinli bir ailenin çocuğudur. Babası avukat İsmail Mungan, annesi ise Habibe Mungan'dır. İlk, orta ve lise eğitimini Mardin'de tamamlamıştır. Mardin Lisesi'nden mezun olan Mungan, eserlerinde sıkça Mardin'in kültürel zenginliğine ve insan yapısına atıfta bulunmuştur. Bu çevrenin sunduğu atmosferi, eserlerinde başarıyla yansıtmıştır.

murathan mungan

Yazar, 1972 yılında Ankara'ya yerleşti. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde tamamladıktan sonra doktora çalışmasına başladı ancak bu süreci yarım bıraktı. Ankara Devlet Tiyatroları'nda altı yıl boyunca ve İstanbul Şehir Tiyatroları'nda üç yıl süreyle dramaturg olarak görev aldı.

Mungan, yazı kariyerine 1975 yılında gazete ve dergilerde yayımlanan yazılarla adım attı. Bu süre zarfında şiir, öykü, roman, deneme, tiyatro oyunu, sinema yazısı, senaryo, masal ve şarkı sözleri gibi farklı türlerde eserler verdi.

İlk kitabı, "Mezopotamya Üçlemesi" adlı oyun üçlemesinin ilk parçası olan "Mahmut ile Yezida" idi ve 1980'de yayımlandı. Bu oyun, Türkiye İş Bankası'nın düzenlediği bir yarışmada ikincilik ödülü kazandı. Sahnelenen ilk oyunu ise Orhan Veli'nin şiirlerinden yola çıkarak hazırladığı "Bir Garip Orhan Veli" oldu ve 1981'de sahnelendi. Bu oyun, 1993'te kitap olarak da yayımlandı.

Mungan, "Sahtiyan" adlı şiiriyle 1981'de "Gösteri" dergisinin Şiir Yarışması'nda birincilik ödülü kazandı. Özellikle "Metal" (1994) adlı kitabındaki şiirleriyle 1980 kuşağının en çok okunan ve tanınan şairleri arasında önemli bir yere sahip oldu.

Mezopotamya Üçlemesi'nin ikinci kitabı olan "Taziye" adlı oyunun 1984'te sahnelenmesiyle birlikte Ankara Sanat Kurumu tarafından Mehmet Baydın ile birlikte en iyi oyun yazarı seçildi.

murathan 2

1987'de günlük gazete olarak yayımlanan "Söz" gazetesinde "Kültür-Sanat Sayfası" editörlüğü yaptı. Aynı yıl, "Hedda Golder Dile Bir Kadın" öyküsüyle Haldun Taner Öykü Ödülü'nü Nedim Gürsel ile birlikte aldı.

1995 yılında 40. yaşını kutlayan Murathan Mungan, "Murathan’95" adlı kitapta çeşitli eserlerinden bir derleme yayımladı. 2000 yılı öncesinde çıkardığı tüm şiir kitaplarını içeren "13+1" toplamından sonra 2002 yılında yedi öykünün yedi kitapçık olarak bir kutu içinde yer aldığı "7 Mühür"ü yayımladı. 2005 yılındaki 50. yaşını kutlayan Mungan, "50 Parça" adlı kitapta üzerinde çalıştığı kitaplardan hikâye, şiir, deneme, oyun gibi farklı edebi türlerden parçaları bir araya getirdi. Sadece 2005 yılı için özel olarak hazırlanan bu kitap, yeniden basılmadı. Ayrıca, Kürtçeye çevrilen şiirlerini bir araya getiren "Li Rojhilatê Dilê Min / Kalbimin Doğusunda" kitabı Türkçe-Kürtçe olarak çift dilde basıldı. "Büyümenin Türkçe Tarihi" ve "Bir Dersim Hikâyesi" gibi çeşitli yazarların katkılarıyla biçimlenen bağlamsal seçkiler de hazırladı.

Murathan Mungan'ın yazıları, şiirleri ve bazı kitapları İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İsveççe, Norveççe, Yunanca, Fince, Boşnakça, Bulgarca, Farsça, Kürtçe ve Flamancaya çevrilerek çeşitli dergi, gazete ve antolojilerde yayımlandı.

2012 yılında Murathan Mungan, Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Türk edebiyatında eşcinsel söylemin önde gelen isimlerindendir.

Mungan, 1985 yılından beri İstanbul'da yaşamakta olup 1988 yılından itibaren serbest yazarlık yapmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.