TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mobbing nedir? Mobbing davası açmak için neler gerekli?

Mobbing nedir ve hangi durumlar mobbing kapsamına girer? İşte mobbing hakkında tüm merak edilenler...

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 16:24
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mobbing nedir? Mobbing davası açmak için neler gerekli?

Çalışanların kabusu mobbing nedir ve hangi durumlar mobbing kapsamına girer? İşte tüm merak edilenler…

Mobbing nedir?

İş dünyasında sıklıkla karşılaşılan ancak genellikle göz ardı edilen mobbing, birçok işyerinde hala birçok çalışanın kabusu olmaya devam ediyor. Bu tür davranışlar, bazen hakaret ya da aşağılama, bazen de normalin üzerinde bir iş yükü ile ortaya çıkabilir. Mobbing'e maruz kalmak, çalışanın hem psikolojik hem de fizyolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Mobbing, mevcut gücün ya da pozisyonun kötüye kullanılmasıyla sistematik olarak gerçekleşen, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit gibi duygusal saldırı biçimlerini içeren bir davranıştır. İşverenin saygısızca davranışlarıyla başlayan bu durum, işten çıkarmaya yönlendiren saldırgan bir ortam yaratmayı içerir. Bu tür davranışlar, yaş, cinsiyet, ırk ayrımı gözetmeksizin kişiyi iş yaşamından dışlamayı hedefler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "İş yerlerinde Psikolojik Taciz Bilgilendirme Rehberi"ne göre, psikolojik taciz, "bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışların bütünüdür" şeklinde tanımlanmaktadır.

Hangi durumlar mobbing kapsamına girer?

Mobbing, bilinçli ve belirli bir şekilde uygulanan baskıcı yönetim ve psikolojik şiddet olarak tanımlanabilir. Bu tür davranışlar, çalışan bireyi huzursuz etme, aşağılama, dışlama, önemseme gibi yöntemlerle pasifleştirmeyi, yıpratmayı ve yıldırmayı amaçlar.

Mobbing davası açmak için neler gerekli?

Mobbing davası açabilmek için, elbette ki mobbingin varlığı araştırılır. Mobbing söz konusu olduğunda, belirli şartların mevcut olması gereklidir. Bu bağlamda, ilk olarak psikolojik tacizin işçiyi hedef alması şarttır. Ayrıca, bu taciz belirli bir süre boyunca devam etmeli ve sistematik bir şekilde uygulanmalıdır. Yargıya göre, söz konusu süre genellikle 6 ay olarak kabul edilmektedir. Yani, 6 ay boyunca psikolojik tacize maruz kalan bir kişi, mobbing davası açabilir. Aynı zamanda, bu tacizin işveren tarafından işçiye veya işçiler tarafından diğer işçilere uygulanmış olması gerekmektedir.

Mobbing davası ne kadar sürer?

Mobbing kaynaklı maddi ve manevi tazminat talepleri genellikle ortalama bir yıl içinde sonuçlanmaktadır. Bu süreye ek olarak, hükmedilecek tazminat miktarına bağlı olarak istinaf ve temyiz süreçleri de devreye girebilir.

Mobbing cezası nedir?

Anlatıldığı gibi, işverenin, yönetici veya yönetim kurulu tarafından doğrudan işlenen mobbing eylemleri nedeniyle başka bir suç işlenmemiş veya nitelikli veya ağırlaştırılmış başka sonuçlar doğmamışsa, Türk Ceza Kanunu'nun 86. Maddesi uyarınca 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.