TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mevlid Kandili nedir? 2024 Mevlid Kandili ne zaman?

Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili duaları. Mevlid Kandili gecesinde ne yapılır? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2024 14:55
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mevlid Kandili nedir? 2024 Mevlid Kandili ne zaman?

Müslüman olan kişilerin İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed’in doğumunu kutladığı Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili’nde neler yapıldığı, bu önemli günde okunan duaları ve Mevlid Kandili’ne ilişkin diğer detayları haberimizin devamında sizin için derledik.

Mevlid Kandili nedir?

Mevlid Kandili ya da bir diğer ismiyle Veladet Kandili, Hz. Muhammed’in doğum gecesi olarak kabul edilir. Bununla birlikte hicri rebiülevvel ayının bin ikinci gecesi olarak da bilinir. Emeviler, Abbasiler ve İslam Nebisi dönemleri incelendiğinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan Mevlid Kandili, ilk defa hicretten yaklaşık olarak üç yüz elli yıl kadar sonra kutlanmaya başlandı. Mısır’da Şii Fatımi Devleti döneminde ilk kutlamalarına denk gelinen Mevlid Kandili, Kur’anı-ı Kerim içerisinde yer almaz. Doğum zamanı anlamına gelen Mevlid kelimesini içeren bu kandil, İslam inanışına sahip farklı mezheplerde de kendine yer nbulur. Sünni mezhebinde olan kişiler rebiüevvel ayının on birinci gecesini on ikinci geceye bağlayan günde, Şiiler ise on yedinci günü Mevlid Kandili’ni kutlar. Sünnilerin ve Şiilerin kutladığı bu tarihlerin arasında kalan hafta, 1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da desteği ile Kutlu Doğum Haftası olarak ilan edildi. Kutlu Doğum Haftası yalnızca Türkiye’de kullanmaktadır.  

Mevlid Kandili’nde neler yapılır?

Hz. Muhammed’in doğumunun kutlandığı Mevlid Kandili’nde yapılması tavsiye edilen bazı şeyler vardır. Bu tavsiyeler; oruç tutmak, salavat getirmek, dua etmek, tevbe istiğfar etmek, sadaka vermek, kaza ve nafile namazı kılmak olarak kendini gösterir.

Mevlid Kandili gecesinde ne yapılır?

İslam dinine inanan kıişiler, Mevlid Kandili’nde Hz. Muhammed’in doğum gününü kutlamak amacıyla çeşitli dualar okurlar. Mevlid Kandili’nde Yasin-i Şerif okumak en sık yapılan şeylerden biridir. Bununla birlikte kaza ve nafile namazı kılmak da Mevlid Kandili’nde yapılanlar arasında yer alır. Kur’an-ı Kerim’de bir yeri olmamakla birlikte Hz. Muhammed’e duyulan saygı ve sevgiden dolayı kandil günü ya da kandilden bir sonraki gün oruç tutan kişiler de vardır.

Mevlid Kandili’nde ne okunur?

Mevlid Kandili’nde Müslümanlar pek çok duayı okuyabilir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan ve her biri ayrı ayrı birçok önemli konuya değinen dualardan Mevlid Kandili’nde en sık okunanlar; Taha Suresi, Bakara Suresi ve Nuh Suresi olarak kendini gösterir.

Mevlid Kandili ne zaman?

Mevlid Kandili, 16 Eylül 2024 tarihinde Pazartesi günü olacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.