TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kişi başı en çok çay tüketen ilk 10 ülke

Birçok insanın severek tükettiği içeceklerden biri olan çay, en fazla hangi ülkede tüketiliyor? Ülkelerin çay tüketim oranları. İşte kişi başı en çok çay tüketen ilk 10 ülke…

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2023 05:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kişi başı en çok çay tüketen ilk 10 ülke

Türk insanının severek tükettiği içeceklerden biri olan ve hemen hemen her evde mutlaka içilen çay, ülkemizde olduğu kadar dünyada da yaygın olarak tüketiliyor. Geçtiğimiz 2002 yılının genelinden elde edilen verilere göre Türkiye’nin başı çektiği kişi başı çay tüketimi oranlarında, diğer pek çok ülke Türkiye’yi takip ediyor. Kişi başı en çok çay tüketen ilk 10 ülkeyi, haberimizin devamında sizin için listeledik.
 

En fazla çay tüketen 10 ülke

Dört mevsim ayrı bir keyifle tüketilen içeceklerden biri olan çay hem sohbetlerin hem de sofraların baş tacı olarak kendini gösteriyor. 2022 yılının tümünü kapsayacak şekilde yapılan araştırma sonucuna göre en fazla çay tüketilen 10 ülkeyi birlikte inceleyelim.

çin
10. Çin

Listemize 10. Sıradan katılan Çin, son verilere göre dünyanın en çok çay içen 10. ülkesi konumunda bulunuyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin civarındaki nüfusu ile dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Çin’de ay içme oranı yüzde 45 olarak kendini gösteriyor.

amerika

9. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

Dünyada pek çok açıdan adından sıklıkla söz ettirmeyi başaran Amerika Birleşik Devletleri, 331 milyonun üzerindeki nüfusu ile dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olarak kendini gösterir. Ülkede çay tüketim oranı 2022 verilerine göre yüzde 49’dur.

almanya

8. Almanya

Avrupa’nın en gözde ülkelerinden biri olan Almanya, çay tüketiminin oldukça yoğun olduğu bir yer olarak kendini gösterir. Bu duruma orada yaşayan Türklerin de katkısı olduğu düşünülmektedir. Geçtiğimiz yılın verilerine göre Almanya’da çay tüketim oranı yüzde 56’dır.

birleşik krallık

7. Birleşik Krallık

Sütlü çay ile özdeşleşen İngiltere’nin de içerisinde yer aldığı Birleşik Krallık, dünyanın en fazla çay tüketimini gerçekleştiren 7. ülkesi olarak belirlendi. Ülkede çay tüketim oranı yüzde 59 olarak kendini gösterir.

irlanda

6. İrlanda

Avrupa’nın kuzeybatı tarafında konumlanan İrlanda, yüzde 69’luk oranı ile dünyanın en fazla çay tüketen 6. ülkesi olarak kendini gösterir. 

hindistan

5. Hindistan

Resmi adı Hindistan Cumhuriyeti olan ve Güney Asya’da konumlanan bir ülke olan Hindistan, dünyanın en kalabalık ülkesi olarak karşımıza çıkar. Kendine has kültürü ve damak zevki ile adından sıklıkla söz ettiren Hindistan’da çay tüketimi de oldukça yaygındır. Hindistan yüzde 72 gibi yüksek bir oranla en fazla çay içilen 5. ülke oluyor.

fas

4. Fas

Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Fas, 37 milyonluk nüfusu ile orta kalabalıkta bir ülkedir. Köklü bir tarihe ve dikkat çekici kültürel ögelere sahip olan ülkede yüzde 80 oranında çay tüketimi gerçekleşiyor.

pakistan

3. Pakistan

Resmi adı Pakistan İslam Cumhuriyeti olan ve dünyanın en kalabalık 5. ülkesi olma özelliği gösteren Pakistan, dünyada en fazla çay tüketilen 3. ülkedir. Pakistan’da tüketilen çay miktarı 2002 verilerine göre yüzde 83 olmaktadır.

kenya

2. Kenya

2022 yılı verileri incelendiğinde yüzde 83’lük çay tüketim oranına sahip olan bir diğer ülke de Kenya olarak karşımıza çıkar. Afrika Kıtası’nın en tanınmış ülkelerinden bir olan Kenya, birçok önemli bitki ve hayvan türünü bünyesinde barındırır. Bu nedenle de dünyanın dört bir tarafında ilgi uyandırır.

türkiye

1. Türkiye

Türklerin adeta milli içeceği sayılabilecek kadar çok tükettiği çay, hemen hemen her evde tüketilir durumda. Hatta öyle ki 10 kişiden 9’unun düzenli olarak çay içtiğini söylemek mümkün. Yüzde 90’a varan çay tüketim oranı ile Türkiye, dünyanın en fazla çay tüketen ülkesi konumunda bulunuyor.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ülkelerle özdeşleşen kahveler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.