TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsrafı önlemek için mutfağınızda yapmanız gerekenler: Bunları okumadan alışveriş yapmayın

İsrafı önlemek için mutfağınızda uygulamanız gereken 10 püf nokta nedir? Gıda israfını önlemek için en etkili yöntemler neler? Detayları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2023 14:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: GURBET YAVUKLU
İsrafı önlemek için mutfağınızda yapmanız gerekenler: Bunları okumadan alışveriş yapmayın

Günümüzün en büyük küresel sorunlarından biri gıda israfı. Bu israfı önlemek için önce kendi evimizden kendi alanımızdan başlamak gerekiyor. Mutfağımızda yapacağımız küçük değişiklikler ve alışkanlıklarımızı farklılaştırarak hem kendimiz hem de gezegenimiz için etkisi büyük iyilikler yapabiliriz. Peki israfı önlemek için mutfağımızda neler yapabiliriz? İşte adım adım israfı önlemek için yapılabilecekler…

1- Öncelikle yemeklerinizi planlayın

Günlük öğünlerinizde neler yiyeceğinizi haftalık olarak planlayabilirsiniz. Böylece artıklarla da yemekler yaparak yemek israfını önlemiş ve aslında ev ekonomisine de ciddi bir katkı sunmuş olursunuz.

2- Alışveriş listeleri yapın

Alışveriş listeleri yaparak sadece ihtiyaçlarınıza yönelik harcama yapmış ve böylece buzdolabınızdaki fazla gıdaları da hafifletmiş olursunuz. Bir de önemli bir tüyomuz olacak. Alışverişinizi tokken yaparsanız sadece ihtiyaçlarınızı almış olursunuz.

GIDA-İLKSES

3- Mutfak düzeni yapın

Mutfağınızı düzenli tutmak size bu aşamada çok büyük fayda sağlayacaktır. Dolaplarınızın ve buzdolabınızın düzenli olması sahip olduklarınızı görmenizi ve ihtiyacınızdan fazlasını almamanıza katkı sağlayacaktır.

4- ‘Açık’ ürünleri tercih etmeye çalışın

Kuruyemiş, tahıl ve baharat gibi gıdaları alırken israftan kaçmanın en güzel yolu, bunları açık satılan reyonlardan almak.

5- Etiket kullanın

Dondurucunuzdaki, buzdolabınızdaki ve mutfak dolaplarınızdaki yiyeceklerinizin üzerine tarih yazarak onları ne kadar süre saklayabileceğinizi kontrol edebilirsiniz.

6- Artıkları sınırlayın ve yiyin

Restoranda yemek yerken sadece yiyebileceğimiz kadarını sipariş etmeye dikkat edebiliriz.

İSRAFFF-İLKSES

7- Bakış açınızı değiştirin

Eğer farklı günlerde yaptığınız yemekleriniz hala duruyorsa bunlarla farklı kombinasyonlar yapmayı deneyin ve mutfağınızda israfın önüne geçin.

8- Doğru depolayın

Elinizdeki fazla yiyecekleri doğru depolamayı öğrenebilirsiniz. Buzdolabınızın ısısının doğru ayarda olup olmadığını kontrol edin ve yiyeceklerinizi en doğru şekilde saklamayı ihmal etmeyin.

9- İki saat kuralını atlamayın

Eğer mutfağınızda bozulabilir gıda varsa bunları iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakmamaya çalışın. Yiyeceklerinizi bırakırsanız eğer hava sıcaklığının 32 derecenin üzerinde olduğu zamanlarda sınırın bir saat olduğunu unutmayın.

MUTFAK-İLKSES

10- Meyveleri ve sebzeleri yıkamayın

Eğer meye ve sebzelerinizi yıkayarak buzdolabında muhafaza ederseniz bu yiyeceklerinizin daha çabuk küflenmesine sebep olur ve böylece bozulurlar. Bunun yerine, muhafaza ettiğiniz sebze ve meyveleri sadece yiyeceğiniz zaman yıkamaya dikkat edin.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Evde yapabileceğiniz en iyi saç bakım yağı maskeleri

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.