Isparta’da hangi dağlar var? Isparta’nın en yüksek dağı hangisi?

Isparta son zamanlarda hem yerli halkın hem de turistlerin ilgisini çeken bir şehir olma yolunda ilerliyor. Ziyaretçiler, Isparta’yı yemekleri, gülleri ve köklü tarihi ile tanısalar da Isparta’nın dağlık alanları da göz kamaştırıcı bir manzaraya sahiptir. Isparta’da hangi dağlar var? Isparta’nın en yüksek dağı hangisi?

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 16:43
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 16:43
Kaynak: HABER MERKEZİ
Isparta’da hangi dağlar var? Isparta’nın en yüksek dağı hangisi?

Isparta, Akdeniz ilinin oldukça değerli ve önemli illerinin başında gelir. Hem yemekleri hem de eşsiz coğrafyası ile ziyaretçilerin gözdesi haline gelmiştir. Ziyaretçiler son zamanlarda arama motorlarında “Isparta’da hangi dağlar var? Isparta’nın en yüksek dağı hangisi?” gibi sorular aratmaya başlamışlardır. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Isparta’da hangi dağlar var?

Barla Dağı

Barla Dağı

Barla Dağı, Isparta ilinde, Eğirdir Gölü'nün batısında yer alan bir dağdır. Batı Torosların kuzey bölümünde konumlanmış olan bu dağın doğusunda yükseklik 2.798 metreyle doruğa ulaşır. Dağın doğu kısmına Gelincik Dağı, batı kısmına ise Kapı Dağı denilmektedir.

Barla Dağı

Davraz Dağı

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, şehir merkezine ve Eğirdir'e yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alan, Toros Dağları'na ait 2637 metre yüksekliğindeki önemli bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak bilinir. Davraz, Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ sıralarından biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı (2808 m), Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu (3007 m) ve Sultan Dağları Gelincikana Doruğu (2612 m) gibi yüksek zirveler bulunmaktadır.

Dedegöl Dağı

Dedegöl Dağı

Dedegöl Dağı, Isparta'nın doğusunda Yenişarbademli ilçesi sınırları içinde yer alır ve 2.992 metre yüksekliğiyle Isparta ilinin en yüksek dağıdır. Ayrıca Anamas Dağı olarak da bilinir. Türkiye'nin en uzun mağarası olan Pınargözü Mağarası da bu dağın içinde yer alır ve bilinen uzunluğu 15 kilometredir. Dedegöl Dağı, Batı Toroslar orojenik kuşağı içinde yer alır ve güneyden kuzeye doğru uzanan ana hatlarıyla karakterizedir. Dağın en yüksek noktası 2992 metreyle kuzeybatıya doğru uzanır. Kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık 12 kilometre uzunluğunda, doğu-batı doğrultusunda ise 5-6 kilometre genişliğindedir.

Sultan Dağları

Sultan Dağları

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.

Isparta’nın en yüksek dağı hangisi?

Isparta'nın en yüksek dağı Dedegöl Dağı'dır. Dedegöl Dağı, Isparta'nın doğusunda Yenişarbademli ilçesi sınırları içinde yer alır ve 2.992 metre yüksekliğiyle bu ilin en yüksek noktasını oluşturur.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.