TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsmailağa Cemaati olayı nedir? İsmailağa Cemaati faaliyetleri nelerdir?

İsmailağa Cemaati hakkında bilgiler merak ediliyor ve arama motorlarında sıklıkla aratılıyor. Biz de sizin için merak edilen tüm detayları derledik. Peki İsmailağa Cemaati olayı nedir ve başında kim var? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 10:19
Kaynak: HABER MERKEZİ
İsmailağa Cemaati olayı nedir? İsmailağa Cemaati faaliyetleri nelerdir?

Tasavvufi söylerin ağırlıkta olduğu İsmailağa Cemaati hakkında bilgiler merak konusu oldu. Biz de sizin için İsmailağa Cemaati hakkında merak edilenleri derledik. Peki İsmailağa Cemaati olayı nedir ve başında kim var? Detaylar içinb haberimize göz atın...

İsmailağa Cemaati olayı nedir?

3 Aralık 2022'de, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşında "imam nikahıyla evlendirildiği" ortaya çıktı. Yıllarca cinsel istismara maruz kalan H.K.G., hukuk mücadelesi başlattı. Bu olayın ardından cemaat vakfında yaşanan cinsel istismara yönelik tepkiler büyük bir hızla arttı.

İsmailağa Cemaati

İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu tarafından İstanbul'un Fatih ilçesinde, Çarşamba semtinde yer alan İsmailağa Camii'nin merkezi olarak kurulmuş bir cemaattir. Bu cemaat, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlıdır ve Ehl-i Sünnet İslam anlayışını benimsediğini iddia etmektedir. Cemaatte, tasavvufî söylemler önemli bir yer tutmaktadır.

ismailağa cemaati

Cemaatin kökleri, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun 1954 yılında İsmailağa Camii'nde imamlık görevine başlamasıyla birlikte atılmıştır. Mahmut Ustaosmanoğlu'nun etrafında bir araya gelen gönüllüler zamanla cemaat haline gelmiştir. Cemaatin resmi bir kuruluş tarihi olmasa da, genellikle 1980'lerin başında bir cemaat olarak tanındığı kabul edilmektedir. Bu dönemden itibaren cemaat, kendi medreselerini ve vakıflarını kurarak faaliyetlerini daha da genişletmiştir. Manevi liderleri, 2022 yılındaki vefatına kadar cemaat üyeleri tarafından Efendi Hazretleri olarak bilinen Mahmut Ustaosmanoğlu oldu. Ustaosmanoğlu, 1954'ten emekli olduğu 1996'ya kadar İsmailağa Camii'nin imamlığını yapmıştı. Onun vefatından sonra yerine vekil olarak Hasan Kılıç seçildi. Cemaat, kendisini Sünni Müslümanların bir ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlamaktadır.

Cemaatin erkek üyeleri genellikle uzun sakallar, cübbeler ve şalvarlarla, namazlarda ise sarıklarla görünürlerken; kadınlar genellikle çarşaf tercih etmektedirler. Giyim tarzlarıyla, kendileri gibi giyinmeyenleri, özellikle kadınların modern giyim tarzlarını eleştiren bir anlayışa sahiptirler.

1998'de cemaatin önde gelen hocalarından olan Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı Hızır Ali Muratoğlu'nun, İsmail Ağa Camii'nde öldürülmesi ve 2006'da emekli imam Bayram Ali Öztürk'ün cinayetiyle ilgili olaylar gündeme gelmiştir.

ismailağa

İsmailağa Cemaati Faaliyetleri

1990'larda, İsmailağa Camii'ndeki medresesinde insanları eğitmek amacıyla bazı bölgelere, özellikle de Azerbaycan'a misyonerler gönderen grup, bu dönemde aktif bir şekilde faaliyet göstermiştir. Ancak, Türkiye'de 1997 yılında dini faaliyetlere getirilen yeni kısıtlamalar sonrasında, çalışmaların tempolu bir şekilde devam etmesi yavaşlamıştır. Cemaat, özel okullar, medreseler, Kuran kursları ve basın-yayın kurumları aracılığıyla çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Cemaat, "Arapça ve Hafızlık Talebeleri, Tekamül Medreseleri ve İhtisas Medreseleri" adı altında üç aşamalı eğitim vermektedir. Haziran 2016'da yayımlanmaya başlanan resmi dergisi İsmailağa Dergisi, 2022 Nisan ayındaki 71. sayısıyla yayım hayatına son vermiştir. Bugün, cemaat 40 farklı ülkede 63 medreseyle faaliyetlerini sürdürmektedir.

Lâlegül TV

2014 yılında TÜRKSAT üzerinden yayın hayatına başlayan Lâlegül TV ve 2005 yılında FM bandında karasal yayına geçen Lâlegül FM, 2023 yılında tamamen Lâlegül Vakfı'nın bünyesine katılmıştır. Lâlegül TV ve Lâlegül FM'in program içeriği genellikle Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün vaazları, sohbet programları ve İslam'ı tebliğ içerikli programlardan oluşmaktadır. Kanalın yönetim kurulu başkanlığını Yakup AYDOĞDU yapmaktadır. Lalegül TV ve Lalegül FM, resmi olarak İsmailağa Cemaati ile bağlantılı değildir, ancak cemaate yakın bir çizgide yayın yapmaktadırlar. Bununla birlikte, İsmailağa Cemaati'nin TV yayınlarından uzak durduğu ve medya kuruluşunun, cemaatin muhafazakar yapısını enstrümantal müziğe karşı korumadığı bilinmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.