TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hümanizm akımının kurucusu Erasmus kimdir?

Dünya çapında saygı gören bir filozof olan Erasmus kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 12:28
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hümanizm akımının kurucusu Erasmus kimdir?

Hümanizm akımının yaratıcılarından ve en önemli temsilcilerinden biri olan Desiderius Erasmus, görüşleri ve çalışmaları ile günümüzde de saygı gören bir filozoftur. Kendi döneminin şartları içerisinde oldukça kıymetli eserlere imzasını atan ve günümüzde dahi hala pek çok insan tarafından tartışılan pek çok konunun mimari Erasmus kimdir? Desiderius Erasmus hakkındaki bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Erasmus kimdir?

Desiderius Erasmus, Rönesans'ın hümanizm akımının önde gelen isimlerinden ve en büyük temsilcilerinden biridir. 28 Ekim 1466'da Hollanda'nın Rotterdam isimli kentinde dünyaya gelen Erasmus, ortaöğrenimini tamamladıktan sonra Augustinus tarikatına katılarak rahip oldu. Ancak geleneksel rahiplik anlayışına uymadığı ve daha çok bilime odaklanmak istediği için rahiplik kıyafetleri giymemeyi tercih etti. Paris Üniversitesi'nde eğitim aldıktan sonra 1499'da İngiltere'ye gitti ve John Colet, Thomas More gibi aydınlarla tanışarak bakış açısını genişletti. Erasmus, papalığın düşünce üzerindeki egemenliğine karşı çıktı ve gerçek Hristiyanlık ruhunu antik çağın sadeliğinde aradı. Güzel sanatların ve bilimlerin yayılmasını, Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim anlayışı altında birleşmesini hümanizmin öncelikleri olarak gördü. Kendi özgün eserleri ve çevirileriyle antik çağ düşüncesinin Avrupa'da yayılmasına büyük katkı sağladı. Martin Luther'in reform hareketlerine destek vermekle birlikte, Hristiyan dünyasının bölünmesine karşı çıktı. 1536'da Basel'de vefat ettiğinde, Avrupa'nın düşünce dünyasında papaların bile ziyaret ettiği saygın bir konuma ulaşmıştı. Hayatı boyunca Latince konuşup yazan Erasmus, ölmeden önceki son sözlerini ana dilinde dile getirdi: "lieve God" (Sevgili Tanrı). Deliliğe Övgü adlı eseri, Erasmus'un canlılığını, geçerliliğini ve cazibesini günümüze dek koruyan son derece önemli bir yapıttır. Bu küçük kitabın taslağını 1509 yılında İtalya'dan İngiltere'ye yaptığı bir yolculuk sırasında hazırlayan Desiderius Erasmus, İngiltere'ye vardıktan kısa bir süre sonra, dostu Thomas More'un evinde yazmayı tamamladı. Kitabı da Thomas More'a adadı. Eserini, hiçbir kaynaktan yararlanmadan sadece birkaç gün içinde yazdı.

Erasmus neyi savunur?

Desiderius Erasmus, Avrupa'nın farklı ülkelerinde uzun süreler boyunca seyahat ederek öğrenci ve akademisyen olarak yaşamış bir gezgin olarak bilinir. Rahipliği olmasına rağmen, kilisenin katı tutumlarına karşı çıkmış ve akıl özgürlüğünü ve insan için her zaman iyiyi savunmuştur.

Erasmus eserleri

1500 – Adagia

1503 – Hıristiyan Şövalyesinin El Kitabı

1511 – Deliliğe Övgü

1512 – Copia: Bol Stil Temelleri

1513 – Disticha de moribus nomine Catonis

1515 – Sileni Alcibiadis’im

1516 – Novum instrumentum omne

1516 – Bir Hıristiyan Prensi Eğitim

1517 – Bellum

1518 – Colloquia

1524 – De Libero Arbitrio Diatribe Sive Collatio

1528 – Ciceronianus

1528 – De recta Latini Graecique Sermonis Pronunciatione

1529 – Instituendis liberaliter De pueris statim ac

1530 – Çocuklar için görgü A el kitabı

1533 – Bir Playne ve Tanrısal Fuarı veya Komünü Crede Bildirgesi

1535 – Valiz

1536 – De octo orationis partium constructione Libellus

1539 – Apophthegmatum opus

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.