TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hıdırellez nedir? 2023 Hıdırellez ne zaman?

Her yıl dünyanın dört bir yanında çeşitli şenliklerle kutlanan Hıdırellez günü neler yapılır? Hıdırellez ritüelleri nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2023 08:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hıdırellez nedir? 2023 Hıdırellez ne zaman?

Her yıl dünyanın dört bir yanında çeşitli şenliklerle kutlanan ve Hızır Peygamber ile İlyas Peygamber'in buluştuğuna inanılan Hıdırellez için beklenen tarih geldi yaklaştı. Peki Hıdırellez nedir? Neler yapılır? Neler yapılmaz sizler için derledik.

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.
Gregoryen takvimine (miladi takvim) göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.[2] Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler "Aziz George" günü olarak kutlamaktadırlar.

HIDIRELLEZ GÜNÜ NELER YAPILMAZ?
* Kesici alet ele alınmaz. (Makas, bıçak)
*Hiçbir yeşil koparılmaz ve eve yeşil sokulmaz. Evin dış kapısına güneş battıktan sonra yeşil dallar toplanıp asılabilir.
* Apartmanda yaşayanlar pencereye açıp camı açık bırakabilirler. 
*Odun, çalı çırpı eve sokulmaz.
*Eve dışarıdan su getirilmez.
* Dışarı para verilmez. (Tüm bunlar güneş batana kadar geçerlidir.)

NELER YAPILIR?
* Kendimizi ve evimizi arındırmalıyız.
* Dileklerinizi oluşturmadan hemen önce ateşten atlama şansı olmayanlar ellerini bir ateş üzerinde gezdirip bedenini süpürür gibi temizleyebilirler.
*Dilekler şifa içinse taşa çizilir.
* Ev, araba, toprak vb. şeyler içinse çamurdan yapılır.
*Dilekler 5 Mayıs akşamı gül ağacının dibine konur.
*Bereket için gece kavanozların, cüzdanların ağzı açık bırakılır.
* Yatmadan önce  bereketi çoğaltmak için ay ışığını görecek bir şekilde dışarı bir bardak su konulur. Sabah bu su ağıza alınarak bereketi çoğaltmak istenilen yere püskürtülür.
* Toplanılan kır çiçekleri 6 Mayıs'ta kaynatıp banyo suyunuza katarsanız şifa verir. Çünkü 5 Mayıs gecesi tüm yeşile ve suya şifa yağar. HABER MERKEZİ
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.