TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her yıl binlerce öğrencinin girdiği DGS nedir? DGS sınavı ne işe yarar?

DGS nedir? DGS hakkında merak edilenler. DGS sınavına kimler girebilir? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2024 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2024 17:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
Her yıl binlerce öğrencinin girdiği DGS nedir? DGS sınavı ne işe yarar?

Her yıl binlerce öğrencinin başvurduğu DGS nedir? Başvurulabilmek için belirli şartların arandığı DGS sınavına kimler girebilir? Her sene çok sayıda öğrenci tarafından hakkında araştırma yapılan DGS'nin nasıl bir sınav olduğu merak konusu oluyor. Bu kapsamda hazırladığımız haberimizde, DGS sınavı ne işe yarar ve DGS ile kaç yıl okunur gibi önemli soruların cevaplarını sizin için derledik.

DGS nedir?

Dikey Geçiş Sınavı'nın kısaltması olan DGS; 2 yıllık meslek yüksek okullarından ya da açıköğretim üniversitelerinin ön lisans programlarından mezun olarak, eğitimlerini 4 yıllık bir lisans programına tamamlamak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınavdır. 2000 yılında uygulanmaya başlayan bu geçiş sınavı, günümüzde de pek çok öğrenci tarafından tercih ediliyor. Her yıl yapılan DGS, temmuz ya da ağustos ayında gerçekleştiriliyot. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından organize edilen Dikey Geçiş Sınavı, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden meydana geliyor. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü bu sınavda, yapılan yanlış hangi bölümde ise o bölümün doğrusundan eksiltiyor.

DGS sınavı ne işe yarar?

Dikey Geçiş Sınavı'nın kısaltması olan DGS'ye girecek olan bir öğrencinin, bu sınava girme amacı şu şekilde açıklanabilir: Meslek yüksek okul ve açıköğretim ön lisans programlarının herhangi birinden mezun olan bir öğrenci, örgün öpretimde yer alan lisans programlarından birine geçiş yapmak için DGS'ye giriyor. 

DGS sınavına kimler girebilir?

DGS sınavına girmek isteyen bir kişinin taşıması gereken bazı nitelikler bulunuyor. Bir öğrencinin Dikey Geçiş Sınavı'na girebilmesi için meslek yüksek okulu ya da açıköğretim önlisans programlarından herhangi birinden mezun olması gerekiyor. Bu şartlar dışında DGS'ye gireceği yıl son sınıfta okumakta olan ve staj harici mezuniyet şartlarının tümünü yerine getiren öğrencilerin de DGS'ye başvurma hakları bulunuyor.

DGS ile kaç yıl okunuyor?

DGS'ye girerek eğitimini 4 yıllık lisans programlarından birine tamamlamayı düşünen öğrencilerin, bu sınava dair en fazla araştırdığı sorulardan biri de DGS ile kaç yıl okunuyor sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre DGS'ye giren ve bu sınavı başarıyla geçen bir öğrenci, önlisans yıllarında aldığı derslerin birçoğunu saydırabiliyor. Böylelikle lisans programına 3. sınıftan başlayabiliyor.

DGS kaç dakika sürüyor?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) içerisinde 50'si sözel 50'si sayısal olmak üzere toplam 100 adet soru yer alıyor. Bu 100 soruyu çözmeleri için adaylara verilen süre 135 olarak belirleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.