TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hakkında beraat kararı verilen Emekli Albay Korkut Eken kimdir?

Ankara’da işlenen 19 faili meçhul cinayetin sanıkları arasında yer alan Korkut Eken hakkında beraat kararı verildi. Korkut Eken kimdir? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2024 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2024 12:43
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hakkında beraat kararı verilen Emekli Albay Korkut Eken kimdir?

Hayatını askeri alanda kuran ve uzun yıllar ülkemizin pek çok noktasında çalışmalarda bulunan Korkut Eken, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda da görev aldı. Korkut Eken kimdir? Korkut Eken hakkındaki bilgileri, birlikte inceleyelim.

Korkut Eken kimdir?

Mehmet Korkut Eken, 15 Aralık 1945 tarihinde başkent Ankara'da dünyaya geldi. Askeri kariyerine 1963 yılında Kara Harp Okulu'na katılarak başladı. Türkiye'nin 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'nda önemli görevler üstlendi. Korkut Eken bu dönemde gösterdiği cesaret ve başarılarından dolayı "Şerit Rozet Beratı" ile ödüllendirildi. 1978 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Özel Harp Dairesi'nde ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görev alan Eken, 1982'de ise rehine kurtarma operasyonları için özel eğitimli bir timin yetiştirilmesini sağladı. 1984 yılında PKK'nın artan etkinliği nedeniyle Eruh ve Sason bölgelerinde görevlendirildi.

Korkut Eken ne zaman MİT’e girdi?

Korkut Eken, 1987 yılında kendi isteğiyle askerlikten emekli oldu ve ardından Millî İstihbarat Teşkilatı'nda Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. Bir sonraki yıl bu görevden ayrıldı. 1993-1996 seneleri arasında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Polis Özel Harekât Timleri'nin teşkilatlanması, donatılması ve eğitiminde görev aldı. Aynı dönemde PKK ile mücadelede Güneydoğu'daki bazı aşiretleri destekleyerek, örgütlenmelerini sağladı. Hem askerlik döneminde hem de emekli olduktan sonra Millî İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) PKK'ya karşı verdiği mücadelelerle tanınan Korkut Eken, bu mücadeleleri nedeniyle "Efsane Yarbay" olarak anılmaktadır. Ek olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ve çeşitli takdirname ile de ödüllendirilmiştir. Ancak daha sonra Korkut Eken’in adı Susurluk Skandalı'na karıştı ve açılan davada suçlu bulunarak bir süre hapis cezası aldı.

Susurluk Skandalı nedir?

Susurluk Kazası veya bilinen diğer adıyla Susurluk Skandalı, 3 Kasım 1996 tarihinde meydana geldi. Balıkesir-Bursa kara yolunda Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkiinde gerçekleşen bir trafik kazasıyla başlayan ve devlet-polis-mafya ilişkilerini gün yüzüne çıkaran bir olaydır. Türkiye tarihindeki en çarpıcı skandallardan biri olarak tarihe geçmiştir. Kazanın ardından halk, devlet, siyaset ve mafya arasındaki illegal ilişkilerin ortaya çıkarılmasını istedi. "Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık" adı altında düzenlenen sivil toplum eylemleri ve medyanın desteğiyle, örtbas edilen ilişkilerin ve faaliyetlerin gün ışığına çıkarılması talep edildi. Bu olayın İngilizler tarafından film konusu olarak seçildi ve bu film 2018'de "The Scar" adıyla vizyona girdi.

Korkut Eken kaç yaşında?

1946 yılında dünyaya gelen Korkut Eken, 78 yaşındadır.

Korkut Eken evli mi?

Korkut Eken, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.