TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayram namazı kaç rekat nasıl niyet edilir? Bayram namazı farz mı sünnet mi?

Bayram namazı nasıl kılınır? Farz mı sünnet mi. Bayram namazı kaç rekat nasıl niyet edilir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2023 16:43
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2023 16:43
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bayram namazı kaç rekat nasıl niyet edilir? Bayram namazı farz mı sünnet mi?

Yılda iki kere Ramazan ve Kurban Bayramı dönemlerinde bayramın ilk günü kılınan bayram namazı, Müslümanlık inancını benimseyen kişiler için son derece kıymetli namazlardan biridir. Cemaatin bir araya gelerek kıldığı bayram namazı farz mı sünnet mi? Bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır ve nasıl niyet edilir sorularının cevaplarını bulabileceğiniz bu haberimizde, Şafii ve Hanefi Mezhepleri’ne göre de nasıl kılındığının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır?

Yılda iki kere kılınan bayram namazı, toplamda iki rekat olarak kılınır. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nın ilk günü kılınan bayram namazı, cemaatle birlikte kılınır. Ezan vakti geldiğinde tüm cemaat camiye girer ve saf tutar. Daha sonra kamet getirilir. Cemaat namaz için hazırlandığında caminin imamı, bayrama uygun bir şekilde niyet eder. Bunun sonrasında cemaat de ilgili bayramın namazını kılmak üzere imama uyacağına dair niyet eder. Niyet etme tamamlandıktan sonra, 1. rekat ve 2. rekat namazlar kılınır.

Bayram namazı kaç rekat nasıl niyet edilir?

Toplamda 2 rekat olarak kılınan bayram namazların önce imam hatip, daha sonra cemaat niyet eder. Edilen bu niyetin ardından namaza başlanır. Bayram namazı için edilecek niyet Ramazan Bayramı için şu şekildedir: “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama.” Bayram namazı için edilecek niyet Kurban Bayramı için şu şekildedir: “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama”

Şafii Mezhebi’ne göre bayram namazı nasıl kılınır?

Şafii Mezhebi’ne göre kılınacak olan bayram namazında esas olan namazın belli bir yerde ve toplu bir şekilde kılınmasıdır. Çeşitli sebepler nedeniyle bayram namazı esnasında cemaate katılamayan kişilerin münferit olarak bu namazı kılması caiz sayılır. Şafii Mezhebi’nde kılınacak olan bayram namazı için ezan okunulmaz ve kamet de getirilmez. Cemaat namaza durduğu sırada “Es-salatü camia” denilerek duyuru gerçekleştirilir. İmamın arkasında düzgün bir şekilde sıralanan cemaat ““Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum imama” ya da ““Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet edilir. İki rekat olan bu namazın ilk rekatında iftitah tekbiri alınır ve İftitah Dua’sı okunur.

Hanefi Mezhebi’ne göre bayram namazı nasıl kılınır?

Hanefi Mezhebi’ne mensup olan kişiler için bayram namazı, Cuma namazını kılmakla yükümlü olan için için vacip sayılır. Cuma namazında aranan tüm şartlar Hanefi Mezhebi’ne göre kılınacak bayram namazları için de geçerlidir. Bu nedenle cemaatle birlikte kılınması da şarttır.

Bayram namazı farz mı sünnet mi?

Bayram namazı; Hanefilik Mezhebi’ni kabul eden kişiler için vacip, Şafii Mezhebi’ni benimseyenler için ise sünnettir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.