Ardahan’da hangi göller var? Ardahan’ın en büyük gölü hangisi?

Ardahan, Türkiye'nin doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir şehirdir. çeşitli büyüleyici göllerle ünlüdür ve ziyaretçilerine eşsiz doğa deneyimleri sunar. İşte Ardahan’daki göller…

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 15:21
Kaynak: HABER MERKEZİ
Ardahan’da  hangi göller var? Ardahan’ın en büyük gölü hangisi?

Göller, Ardahan’ın doğal güzelliklerinin canlı örneğidir. Bölgenin eşsiz doğal mirasının ve biyolojik çeşitliliğinin önemli bir yansımasıdır. Bu göller, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin doğa ile iç içe olabileceği, keşifler yapabileceği ve dinlenebileceği önemli noktalardır. Peki Ardahan’da hangi göller var?

Ardahan’da  hangi göller var?

aktaş gölü ardahan

Aktaş Gölü

Ardahan ili ile Gürcitsan sınırlarında bulunan tektonik oluşumlu bir göldür. Aktaş Gölü’nün yarısı Gürcistan sınırları içerisinde yer alır. Toplam alanı 27 kilometrekare olan gölün 14 kilometrekaresi Türkiye’de yer alır. Göl içinde yerleşme olmayan ve küçük on iki ada bulunur. Otlak ve sazlıkların bulunduğu bu adalar kuşların beslenme ve barınma alanıdır. Aktaş gölü ak Pelikanının ve kadife ördeğin kuluçkaya yattığı nadir alanlardandır. Aktaş Gölü askeri bölgede yer aldığı için kuşlar özgürce yaşamlarını sürdürmektedirler.

çıldır gölü 1

Çıldır Gölü

Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer alan 23 kilometrekarelik alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür. Çıldır Gölü, bir lav akıntısı ile bir moloz mahrutu tarafından oluşmuş bir doğal set gölüdür. Gölde balıkçılık faaliyeti yerel halkın geçim kaynaklarındandır. Gölde yakalanan en önemli balık türü sazandır.

Putka Gölü

Putka Gölü

Ardahan ili Merkez ilçesi Çamlıçatak köyü yakınlarında içerisinde bulunan yarı bataklık bir göldür. Putka Gölü 20 yılı aşkın süredir turnalara ev sahipliği yapmaktadır. Gölün etrafı doğal bir güzellik içinde yer alır ve çevresindeki manzara, özellikle dağlık ve ormanlık alanlarla çevrili olduğundan oldukça etkileyicidir.

Ardahan’ın en büyük gölü hangisi?

Ardahan’ın en büyük gölü 123 kilometrekarelik alanı ile Çıldır Gölü’dür.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.