TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aile dizimi nedir?

Yeni dönemin popüler terapi yöntemleri arasında gösterilen aile dizimi nedir? Ne zaman ortaya çıktı? Neden yapılıyor? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 04:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Aile dizimi nedir?

Kişinin geçmiş yaşamı ile olan sorunlarını çözmek için uzmanlar tarafından uygulanan aile dizimi yöntemi, bugün hem sosyal medya hem de dizi ve filmler içerisinde sıklıkla gündeme gelen bir konu.

Aile diziminin amacı nedir?

Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından ilk defa 20. yüzyıl Almanya’sında ortaya çıkarılan aile dizimi; kişilerin geçmişte yaşadığı olayları ve bu olayların neden olduğu durumlar arasındaki ilişkiyi inceliyor. Bu noktada aile dizimine; bireylerin aileleriyle olan çatışmaları, psikolojik açıdan oluşan sorunları ve sosyal hayatında yaşadığı zorlukları ortaya çıkarmak ve günün sonunda çözümlemek için başvuruluyor. İlgili dizim yapılırken kişinin aile üyeleri ya da onlar yerine seçilen temsilciler kullanılıyor. Ardından bu kişilerin birbirleri ile olan ilişkileri gözlemleniyor ve hislerin açığa çıkması sağlanıyor. Sorunların temeline inilerek travma, çatışma ve gizli kalmış tüm dinamiklerin ortaya çıkarıldığı bu yöntem ile bireylerin iyileşme sürecine geçiş başlıyor.

Kimler aile dizimi terapisi almalı?

Bireysel ve grup terapisi şeklinde uygulanan aile dizimleri, yaşadığı travmatik ve sorunlu olaylar nedeniyle terapi almaya ihtiyaç duyan kişiler için yapılıyor. Ani ölüm, cinayet, intihar, aldatma ya da aldatılma, boşanma, sakatlık, düşük yapmak, haksızlığa uğramak, işkence etmek ya da işkence görmek gibi olumsuz durumlara maruz kalan bireyler, uzman terapistler eşliğinde aile dizimine başlıyor.

Aile dizimi ile kaç kuşak öncesine gidilir?

Aile diziminde kişinin sadece somut olarak temasta bulunduğu aile üyelerinde değil, çok daha önceki nesillerde yaşanan olumsuz durum ve ilişkiler de gözlemleniyor. Buna göre aile dizimi esnasında 7 kuşak kadar önceye gidebilmek mümkün.

Aile dizimi kaç kişi ile yapılır?

Bireysel olarak gerçekleştirilen aile dizimlerinde kişiye, terapist eşlik ediyor. Terapist, aile üyeleri yerine geçerek süreci yönetiyor. Grup terapisi şeklinde yapılan aile dizimleri ise kalabalık olarak yapılıyor. Sayıları 10 ila 20 kişi aralığında değişin bu terapide yer alan bireyler, terapisi gerçekleşen kişinin aile üyelerini canlandırıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.