TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Agnostik nedir? Agnostisizm neyi ifade eder?

Pek çok insanın merak ettiği konulardan biri olan agnostisizm, gün içerisinde sıklıkla araştırılıyor. Agnostik nedir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2024 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2024 15:38
Kaynak: HABER MERKEZİ
Agnostik nedir? Agnostisizm neyi ifade eder?

Felsefi bir bakış açısı olan agnostisizm, gün içerisinde pek çok insan tarafından araştırılıyor. Her yaştan insanın ne anlama geldiğini ve neleri kapsadığını merak ettiği agnostik dini ne demek? Tarih boyunca ortaya çıkan pek çok felsefi bakış açısından biri olarak kendini gösteren agnostik nedir? Sıklıkla karıştırılan iki kavram olan agnostisizm ve ateizm arasında bir benzerlik olup olmadığı da yine gün içerisinde çok sık incelenen konular arasında kendini gösterir. Agnostik ve agnostisizm ile ilgili merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Agnostik nedir?

Agnostik, kelime anlamı olarak bilinmezci demektir.

Agnostik düşünce nedir?

Agnostisizm ya da bilinemezcilik, genellikle tanrı veya tanrısal varlıkların varlığının veya yokluğunun kanıtlanamayacağını ve bu konuda bilgi edinmenin mümkün olmadığını savunan bir felsefi bir bakış açısıdır. Bu felsefi görüş, epistemolojik alanda yer almakla birlikte; zayıf agnostizm, güçlü agnostizm ve apotetik agnostizm gibi alt türlere ayrılır. Agnostik düşünce, özellikle tanrı gibi yüksek otoritelerin varlığı veya yokluğuna dair teolojik varsayımların bilimsel olarak açıklanamayacağına inanır. Bu görüşü destekleyen kişilere agnostik veya bilinemezci denir. Agnostisizm içinde çeşitli görüşlere sahiptir.

Agnostik inanç nedir?

Birinci tanım, "Tanrı'nın ve ruhani, metafizik ve doğaüstü varlıkların bilimsel olarak hiçbir zaman kanıtlanamayacağını ve gözlemlenemedikleri için hiçbir zaman bilinemeyeceğini savunan bir görüş" olarak özetlenebilir. İkinci tanım ise, "İnsan aklının, Tanrı'nın var olduğu veya olmadığı inancını haklı çıkarmak için yeterli rasyonel gerekçeler sunamayacağı öğretisi"dir. Üçüncü tanım da "Maddesel fenomenlerin ötesindeki varlıkların veya 'varoluşsal ilk neden'in bilinemeyeceği ve bu nedenle de üzerine yoğunlaşmanın gereksiz olduğu doktrini veya öğretisi" olarak ifade edilebilir.

Agnostik dine inanır mı?

Agnostisizm, ateizm ile aynı anlama gelmez. Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunurken, agnostisizm tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini öne sürer. Demografik araştırmalar bağlamında, ateizm ve agnostisizm, diğer tüm dinsiz felsefelerle aynı kategoriye dahil edilir. Bazı kaynaklar ise agnostisizmi "tarafsızlık" olarak tanımlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.