TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? 8 Mart 1857 kadın katliamı nedir?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün anlamı merak ediliyor ve sıklıkla araştırılıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün anlamı ne? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2024 16:32
Kaynak: HABER MERKEZİ
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? 8 Mart 1857 kadın katliamı nedir?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir ve nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir?

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. Bu gün, kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına adanmıştır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinin önemli bir odak noktasıdır ve insan hakları temelinde kadınların haklarına ve kazanımlarına vurgu yapar.

Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909'da New York'ta bir "Kadınlar Günü" etkinliği düzenledikten sonra, 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesini önerdi. Sovyet Rusya'da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bir bayram haline geldi. Kadınlar Günü, öncelikle sosyalist hareketler ve komünist ülkeler tarafından kutlanırken, feminist hareket tarafından 1967'de benimsenene kadar ağırlıklı olarak bu çevrelerce kutlandı. 1975'te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977'de aldığı kararla üye ülkeleri kendi geleneklerine ve tarihlerine uygun bir günü Uluslararası Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü olarak ilan etmeye davet etti.

Bugün Dünya Kadınlar Günü, bazı ülkelerde resmi bir tatil olarak kutlanırken, bazılarında ise genellikle dikkate alınmaz. Bazı ülkelerde protesto günü olarak görülürken, diğerlerinde kadınlığı ve kadın haklarını kutlayan bir gün olarak kabul edilir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kökeni 1800'lerin başına dayanır ve bir tekstil fabrikasındaki grev sırasında meydana gelen bir trajediyle bağlantılıdır. 8 Mart 1857'de, New York'ta bir tekstil fabrikasında başlatılan grev sırasında çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını kaybetti. O dönemde, 40 bin kadın işçi daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başladı.

8 Mart 1857 kadın katliamı nedir?

8 Mart 1857'de gerçekleşen kadın katliamı, kadın işçilerin haklarını aramak için başlattıkları bir grev sırasında meydana gelen trajik bir olaydır. Bu olay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kökenlerinden biridir. 1857'de, kadın işçilerin, dayatılan çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı protesto etmek amacıyla başlattıkları grev, 120'den fazla kadın işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Bu acı olay, kadınların çalışma koşullarını iyileştirmek ve haklarını savunmak için yaptıkları mücadeledeki önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bu tür trajik olaylarda hayatını kaybeden kadın işçilere adanmış bir anma günü olarak 1910 yılından beri kutlanmaktadır.

8 Mart kim ilan etti?

Alman Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin, ölen ABD'li kadın işçilerin anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını önerdi. Bu öneri oy birliğiyle kabul edildi ve ilk kez 1911 yılında kutlandı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.