TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gençlerin Psikolojik Gelişiminde Fiziksel Aktivitenin Etkisi

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2023 07:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2023 07:42
Gençlerin Psikolojik Gelişiminde Fiziksel Aktivitenin Etkisi

Fiziksel aktivite, gençlerin psikolojik ve fiziksel sağlığında son derece önemli bir rol oynamakta ve özellikle benlik saygısı üzerindeki olumlu etkisi özellikle gençlerin karakter gelişimi sürecinde büyük önem taşımaktadır. Benlik saygısı, bireyin kimlik gelişiminde ve genel yaşam kalitesini belirlemede çok hassas bir faktördür ve benlik saygısının, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığıyla güçlü bir şekilde ilişki içinde olduğu düşünülmektedir. Gençlerin kimlik gelişimi ve benlik saygısında fiziksel aktivitenin rolüne ilişkin yapılan bilimsel araştırmalarda, düzenli egzersiz alışkanlığının gençlerin sosyal gelişimine ve özgüven kazanımına olumlu katkılar sağladığını göstermektedir.

Benlik saygısı, bir kişinin kendi değerine ilişkin genel değerlendirmesi olarak tanımlanır ve psikolojik sağlığın önemli bir ölçüsü olarak kabul edilmektedir. Fiziksel aktivite, fiziksel yapıyı ve genel sağlığı korumak veya geliştirmek için gerçekleştirilen herhangi bir bedensel hareket biçimi olduğu için fiziksel aktivitenin, genç ergenlerde gelişmiş benlik saygısı ile bağlantılı olduğu düşünülmekte, bu iki kavram iç içe geçmiş kavramlar olarak değerlendirilmektedir.

 Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivitenin genç ergenlerin fiziksel ve psikolojik gelişimi için sayısız faydası olduğu bilinmektedir. Egzersiz çalışmalarının ve sportif faaliyetlerin, fiziksel yapıyı geliştirmeye yardımcı olarak, depresyonu azalttığını, özgüveni artırdığını ve bu olumlu etkilerin de gençlerde psikolojik bir destek sistemi oluşturmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu düzenli sportif aktivitelerin, gençleri olumsuz düşünce ve duygulardan arındırabildiği ve ergenlerin bireysel hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabildiği de gözlenmektedir.

Fiziksel aktivite ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, sportif çalışmaların ve düzenli fiziksel aktivitealışkanlığının, vücut imajını iyileştirerek, kaygı ve depresyonu azalttığını, ergenlerin hedefler belirlemesine ve hedeflere ulaşmasına yardımcı olarak; benlik saygısı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir. Öte yandan, fiziksel aktivitenin özeleştiri duygularının gelişimine yardımcı olduğu ve gençlik dönemimde yaşanabilecek olası stres duygularını azaltarak, benlik saygısında artamaya yol açabildiği de gösterilmiştir.

Çocuk ve gençlerin sağlıklı gelişimi için kazanabilecekleri en önemli günlük alışkanlıklarından biri olarak kabul edilen fiziksel aktivite, en genel tanımıyla, enerji harcamayı gerektiren kas ve iskelet sistemi tarafından üretilen herhangi bir vücut hareketleri olarak tanımlanabilir. Çocukluk ve gençlik çağlarında yapılabilecek bireysel sporlar arasında; yürüyüş, bisiklet, jimnastik, atletizm tenis ve yüzme, takım sporları adına da futbol, basketbol, voleybol, hentbol, su topu gibi fiziksel aktivite türleri de en çok tercih edilen sportif faaliyetler olarak sayılabilir. Bu sportif faaliyetlerle, vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan ve küresel bir epidemi olarak görülme sıklığı her geçen gün artan ve fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğunu olan obezitenin de önlenebilmesi mümkün olacaktır. Obezite ve aşırı kilo probleminin önlenmesiyle, gençlerde kilo dengesinin korunmasının, onların fizyolojik ve psikolojik sağlıklarının geliştirerek, onların yaşam kalitesine olumlu katkı verebileceği, birçok bilimsel araştırmada da kanıtlanmıştır

Sonuç olarak, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığıgenç ergenlerin fiziksel ve psikolojik gelişiminde önemli bir faktördür ve benlik saygısı üzerindeki etkisi özellikle önemlidir. Yapılan bilimsel araştırmalarda, spor ve fiziksel aktivitenin,sadece gençlerin sosyal gelişimlerini desteklemekle kalmayıp ama aynı zamanda onlara vücut imajı konusunda psikolojik açıdan olumlu katkı sağlayabildiğini saptanmıştır.Genç ergenlerde fiziksel aktivite, karakter gelişimi ve öz benlik saygısı arasındaki olumlu etkileşimler nedeniyle, çocuk ve gençlerin sportif aktiviteler konusunda teşvik edilmesi, sağlıklı bir genç kuşağın yetiştirilebilmesi adına da çok sağlıklı ve etkin bir adım olacaktır.

                                                                                                                                       

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.