TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gelinlikte İzmir göz kamaştırıyor: “İhracatın yüzde 80’ini kentten”

IF Wedding Fashion İzmir 16. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı’nın açılış töreni büyük bir katılımla gerçekleşti. Burada konuşan EGSD Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayati Ertuğrul, “Ülkemiz yaklaşık 1 milyar doların üzerinde gelinlik ihracatı yapıyor. Bunların yaklaşık yüzde 70-80’i İzmir’den” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2022 10:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gelinlikte İzmir göz kamaştırıyor: “İhracatın yüzde 80’ini kentten”

NURETTİN BAKİ

İZFAŞ tarafından düzenlenen IF Wedding Fashion İzmir – 16. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı’nın açılış töreni gerçekleştirildi. Fuarda ayrıca 13. Gelinlik Tasarım Yarışması Final Defilesi ve gala gecesi de gerçekleşecek. Fuarın açılışında ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayati Ertuğrul,Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi,İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve sektör paydaşları hazır bulundu.

GERÇEK BİR KATMA DEĞER EKONOMİSİ

Modanın geleceğin Türkiyesi’nin sektörlerinin başında geldiğini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Fabrika üretiminden tasarıma, inovasyondan ihracata kadar pek çok disiplini içinde barındıran moda sektörü gerçek bir katma değer ekonomisi. Türkiye genç, dinamik ve yaratıcı nüfusuyla bu sektörün dünya devi olmaya muktedir. Yeter ki, biz bu benzersiz potansiyeli işlemeyi başaralım. IF Wedding, Türkiye’nin moda sektörünü büyütmek amacıyla atılan en önemli adımlardan biri. Bu fuarla, İzmir ve ülkemizin üretim ve tasarım potansiyelini büyütmek için kararlılıkla çalışıyoruz” diye konuştu. İzmir’in ülkemizdeki gelinlik üretiminin yüzde 70’ini karşıladığını söyleyen Soyer, “Başta Avrupa ve Orta Doğu olmak üzere dünya geneline İzmir’den düğün giysileri ihraç ediyoruz. Fuarımız sayesinde üretici firmalar perakendeci, toptancı ve zincir mağazalar ile doğrudan bir araya geliyor ve Türkiye’de güçlü bir moda ekonomisi oluşuyor” dedi.

İZMİR’İN KADİM KÜLTÜRÜNDEN İLHAM ALIYOR

Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “13. Gelinlik Tasarım Yarışması’nın özel bir konusu var. Modaverse. Yarışmamız genç tasarımcıların İzmir’in kadim kültüründen ilham alan yeni bakış açılarıyla moda dünyasına yön vermelerine imkân sağlıyor. Modaverse ile bugünün estetik anlayışı ve geçmiş arasında köprüler kuran yeni eserlerin doğmasını sağlıyoruz. Böylelikle, geçmişi geleceğe bağlıyor, tasarım kültürümüzü ölümsüzleştiriyoruz. Eylül 2021’de Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yaptığımızda, dünyada önemli karşılık bulan Döngüsel Kültür programımızı açıklamıştık. Modaverse döngüsel kültürün geçmiş ve değişimle uyum başlıklarını moda sektörüne taşıyarak genç tasarımcıların bir adım öne çıkmasını sağlıyor.”

İZMİR GELİNLİLİĞİN İHRACAT MERKEZİ

Hazır giyimin katma değeri yüksek branşlarından gelinlik ve abiyenin ihracatının ülkemize sağladığı ekonomik katkı her yıl büyüdüğünü ve ivme kazandığını dile getiren Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayati Ertuğrul, “Ülkemiz yaklaşık 1milyar doların üzerinde gelinlik ihracatı yapıyor. Bunların yaklaşık yüzde 70-80’i İzmir’den. Fuarın 16 yıldır sürdürdüğü başarılı çalışmalar neticesinde ülkemiz ve kentimiz bu niş üründe dünya pazarında önemli bir yere sahip. Taleplere hızlı ve kaliteli üretimle yanıt vermemiz global pazarda hâkimiyetimizi artırıyor. Üreticilerimizin dünya markalarıyla yaptıkları iş birlikleriyle guru duyuyoruz” dedi. Ertuğrul, “Fuar kapsamında gelinlik tasarım yarışması bu yıl 13.kez devam edecektir. Geçen süre zarfında onlarca tasarımcı sektöre kazandırılmıştır. Aralarından bazıları ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil etmektedir. Yarışmalar tasarımla markalaşmanın adımlarının atılacağını vurguladığımız ve sektöredinamizm kazandıran bir olgudur” diye konuştu.

KENTİN KÜLTÜRÜ SİNERJİ OLUŞTURUYOR

Hazır giyim sektörü istihdam, üretim, ihracatta önemli bir sektör olduğunu belirten Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, “Her gün ivmesi yükselen bir sektör. Enerjisi yüksek olan bir kentte enerjisi yüksek olan bir sektörde yerel STK’larla ve yerel yönetimlerle bütünleşen enerjisi yüksek bir fuardayız. Ülkede ne yaşanırsa yaşansın, dünyada ne olursa olsun İzmir aydınlık yüzünü yaşamış olduğu coğrafya ve sektörlere birebir yansımaktadır. Bu bize ümit veriyor. Bu fuar, kent ve bizler için çok kıymetli. Hazır giyim sektöründe ihracat 15-16 dolarlardayken, bu oran gelinlik ve abiyede 100 dolar üzerinde seyretmektedir. Sanayicinin ve üretimin günümüzde unutulduğu süreçte bu kentin dayanışma kültürü ve hazır giyim sektöründeki dayanışma kültürü ülkemize sinerji oluşturur ve kanaat önderlerimizin hazır giyim sektörü İzmir’i örnek alarak ülkede ciddi değişiklik yapar diye düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.

3 GÜN 200 GÖRÜŞME PLANLANIYOR

İzmir’in bu fuar sayesinde İzmir, Avrupa’dan Orta Doğu’ya Kuzey Afrika’ya kadar dünyanın birçok noktasına ihracat gerçekleştirdiğini belirtenEge İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, “Moda denince ilk akla gelen ülke İtalya’daki birçok üretici Türkiye’den alıyor, Avrupa’daki milyonlarca kişi Türk gelinlikleriyle evleniyor.Gelinlik, damatlık, abiye üretim ve ihracatında çok güçlü firmalarımız, geniş ölçekte bir kümelenmemizvar” dedi.Ticaret Bakanlığı kanalıyla sektöre verilen en büyük teşvikin alım heyetleri olduğunu aktaran Eskinazi “Her geçen sene yabancı firmaların sayısını, alım heyetlerinin çeşitliliğiniartırarak IF Wedding Fashion Fuarı’na destek veriyoruz.  Bu sene Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz, Ticaret Bakanlığı kanalıyla fuar ile eş zamanlı olarak alım heyetleri yapacak.  10 farklı ülkeden 51 gelinlik, damatlık, takım elbise, abiye ürün alıcısıyla 18 imalatçı/ihracatçı firmamızın üç gün boyunca yaklaşık 200 görüşme yapması planlanıyor.Türkiye'nin, gelinlik, takım elbise ve abiye sektörlerinde dünya pazarından aldığı yüzde 4 payı artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

FARKLI PROJELERLE FİRMALARI DESTEKLİYORUZ

İZTO olarak sektörün hep bir adım daha ileriye gitmesi için uzun yıllardır yürüttükleri farklı projelerle firmalara destek olduklarını aktaran İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de yaptığı konuşmada, “Şu anda Gelinlik, Damatlık ve Abiye üreticilerine yönelik olarak Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmeye hak kazanan 3. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Ur-Ge Projemizi yürütüyoruz. İlk iki projemiz, 2013-2021 yılları arasında toplam 48 firmanın katılımıyla gerçekleşti. Bu firmalarımızı 4 farklı ülkeye götürdük ve farklı pazarları tanımalarına, yeni işbirliği fırsatları elde etmelerine, ihracatlarını geliştirmelerine destek olduk.Diğer yandan, İZTO olarak ilk iki projemizin devam ettiği 8 yıl boyunca IF Wedding Fuarı’na yönelik 4 sektörel alım heyeti faaliyetini İZFAŞ ve Ticaret Bakanlığı desteği ile birlikte organize ettik. Geçtiğimiz yıl, IF Wedding Fuarı ile eş zamanlı alım heyeti organizasyonunu Odamızda düzenledik ve üye firmalarımız ile 22 farklı ülkeden yabancı alıcılar arasında toplam 410 Be to Be görüşme gerçekleştirdik.Bu yıl da yine İZFAŞ’la beraber fuara 9 ülkeden gelen 30 farklı firmadan toplam 34 kişinin katıldığı alım heyeti getiriyoruz. Gelecek olan yabancı firmalarla uzun vadeli iş bağlantıları kurulacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

MİMAR KEMALETTİN VURGUSU

Mimar Kemalettin Çarşısı’nın gelinlik ve abiye giyim sektörünün önemli noktalarından birisi olduğunu vurgulayan Özgener, “Burada irili ufaklı 1000’in üzerinde işletmemiz var.Ama bu çarşı artık sektörün potansiyelini taşımaya yetmiyor. Sektör çok dinamik, geleceğe ve değişime odaklı, vizyoner bir yapıya sahip.Bu nedenle, gelinlikçilerimizin işlerini rahatlıkla geleceğe taşıyabileceği, geliştirebileceği üretim, tasarım ve teşhir alanlarının yanı sıra, içinde defile salonu, fotoğraf ve çekim stüdyoları, hatta nikah salonu olan büyük bir komplekse ihtiyaçları var.Bunu; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın da desteği ile hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyoruz.Ayrıca bizim sektörde yakaladığımız başarıyı daha etkili şekilde yurt dışına tanıtmamız, daha aktif pazarlama yapmamız büyük önem taşıyor. Ev sahipliği yaptığımız fuarımız ve getirdiğimiz alım heyetleri, bu konuda çok önemli bir işlevi yerine getiriyor kuşkusuz, ama bizim ülke olarak bu sektörü öncelikli sektörler arasına alıp, tanıtım çalışmalarını odağımıza alarak çalışmalarımızı genişletmemiz gerektiği kanaatindeyim” ifadelerinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.