TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gaziler Günü Foça'da Tören ve Etkinliklerle kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü İzmir’in Foça İlçesi’nde tören ve etkinliklerle kutlandı. İlçede yaşayan Gaziler, şehit ve ebediyete intikal etmiş gazilerin yakınları etkinliklerde onur konukları olarak yer aldılar

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2022 11:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gaziler Günü Foça'da Tören ve Etkinliklerle kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü İzmir’in Foça İlçesi’nde tören ve etkinliklerle kutlandı. İlçede yaşayan Gaziler, şehit ve ebediyete intikal etmiş gazilerin yakınları etkinliklerde onur konukları olarak yer aldılar.

Kurtuluş Savaşı’nın en zorlu savaşlarından olan Sakarya Meydan Muharebesi sonrası 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Başkomutan Mustafa Kemal’e Mareşal rütbesi ve Gazi ünvanı verilmiş ve daha sonraki yıllarda 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştı.

101. Yılında Gaziler Günü dolayısıyla Foça’da düzenlenen ilk tören Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Törene Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Garnizon Komutanı Vekili Amfibi Destek Grup Komutanı Deniz Piyade Albay Ali Yılancı, Foça Belediye Başkan Vekili Ercüment Kuyumcu, ilçede yaşayan Gaziler, daire ve şube müdürleri, siyasi parti ve STK’ların ilçe başkanları, garnizonda görevli her rütbeden askerler ile çok sayıda vatandaş katıldı.  Kaymakamlık, Türk Silahlı Kuvvetleri, Belediye Başkanlığı ve Gaziler adına anıta çelenkler konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

ŞEHİT NURLANMIŞ GAZİ ONURLANMIŞ KİŞİDİR

Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapan Jandarma Üsteğmen Ali Gökmen Kendir  bugünün Türkiye Cumhuriyeti’nin yanısıra Kore, Kuzey Kıbrıs, İç Güvenlik ve 15 Temmuz malul ve gazilerinin onurlandırıldğı şeref günü olduğunu söyledi. Ali Gökmen Kendir;” Canlarını bu aziz milletimize adayan tüm gazilerimizin günü kutlu olsun. Kahraman Gaziler; sizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Aziz milletimizin esareti kabul etmeden, bağımsızlığından taviz vermeden yaşamasının temelinde kutsal vatana olan aşkınız, kahramanlığınız ve cesaretiniz yer almaktadır. Sizler; milletin, bayrağın, bağımsızlığın ne denli paha biçilemez değerler olduğunu ve bu değerler uğruna neleri göze alabileceğinizi bizlere gösterdiniz. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlık Türk Milleti’ne her zaman güç ve ilham kaynağı olmuştur. Hizmetleriniz ve fedakarlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz. Aynı inançla, bu aziz vatanın birliğine, bölünmezliğine ve ulusal değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızın son damlasına kadar canımızı vermeye,seve seve feda etmeye hazırız. Şehit nur’lanmış, gazi onurlanmış kişidir. ” dedi.

İŞGAL VE ESARETE ALIŞKIN DEĞİLİZ

Türk Milletinin işgal ve esarete alışkın olmadığını vurgulayan Foça Kaymakamı Mehmet Türköz günün birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine vesile olmasını diledi. Mehmet Türköz; “Türkiye Cumhuriyeti’nin varoluşu, bağımsızlığı, toprak bütünlüğü uğrunda hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların gaziler gününü kutlamanın bir kez daha derin heyecanı içindeyiz. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk Milleti, işgal ve esarete alışık olmayan büyük bir millettir. Bu uğurda kendisini çepeçevre sarmış düşmanlarına karşı üç kıtada kılıç sallamış, zaferden zaferlere atlamış ecdadından örnek alarak Anadolu’da, Kore’de Kıbrıs’ta canlarını hiçe sayarak vatan, millet, bayrak aşkıyla tarihte bir çok savaşa girerek yüzünün akıyla çıkmıştır. Türk Milletinin her ferdi, sürdürdüğü hayatın geçmişte edinilen bu tecrübelerin bir sonucu olduğunu bilerek, onu bu günlere ulaştıran şehit ve gazilerimizin yazdığı büyük destanları övünerek anlatmaktadır.  “Hürriyet ve İstiklal Benim Karakterimdir” diyen, milli mücadeleyi başlatan, devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Meydan Muharebesinden sonra 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce Mareşallik rütbesiyle birlikte verilen Gazilik ünvanı kendisinden sonra devam eden sarsılmaz ve yıkılmaz Cumhuriyet’in mirasçılarına da anlamlı bir günü hatırlatmaktadır. Büyük öndere, gazilik ünvanı verildiği 19 Eylül tarihinin üşlkemizde Gaziler Günü olarak kutlanması devlet ve milletimizin gazisine duyduğu minnet ve şükran duygularının yanında atasına bağlılığın da en önemli ifadesidir. Gazilerimizi anma günü münasebetiyle toplandığımız bu günün birlik ve beraberliğimizin daha da güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi de şükran ve minnetle  anıyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Tören ve konuşmaların ardından protokol ve vatandaşlar, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Foça Şubesi tarafından döktürülen lokma hayrına katıldılar. Şehit ve ebediyete intikal etmiş gazi yakınları ile ilçede yaşayan gaziler gün içinde de çeşitli etkinliklerle ağırlanılacaklar. HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.